Tucson TL
Porównanie Tucsona z innymi samochodami.
- wąski
- Twórca
- Twój samochód: Hybrid 1.6 230 KM 6-bieg. A/T 4WD PLATINUM
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar White
Porównanie Tucsona z innymi samochodami.
Zanim zamówiłem Tucsona pojeździłem sobie kilkoma SUVami (brałem je na weekend z salonów). Poniżej moje subiektywne odczucia na temat wszystkich aut które testowałem:
Tucson
+ wygląd zewnętrzny, fajny silnik 1.6 t-gdi, stylistyka wnętrza, przestrzeń wnętrza, wystarczająco duży bagażnik (wózek plus walizka wchodzą), żonie się podoba , dobre prowadzenie
- twarde plastiki (jeśli ich się nie dotyka to jest ok, bo wyglądu się nie czepiam), cena (nowa kia sportage za ok 140 tys jest na full wypasie a Tucson w wersji style),
Kia Sportge (wersja III) nowej wtedy jeszcze nie było
+ stosunek ceny do wyposażenia (za ok 120 tys wersja XL), dobre prowadzenie
- w zasadzie to już stary model, słabe wykończenie wnętrza, stylistyka wnętrza, mały bagażnik
Toyota RV4 (przed liftem)
+ dobre materiały wykończenia wnętrza, bardzo dobre zawieszenie, sprawiała wrażenie "takiego dobrze spasowanego auta"
- w zasadzie już stary model (przedlift), stylistyka wnętrza, słabe przyśpieszenie, skrzynia CVT (nie lubię jej)
Kuga
+ stosunek ceny do wyposażenia, dobre prowadzenie i silnik, dobre osiągi
- już mocno opatrzony model, mały bagażnik, kosmiczna stylistyka wnętrza, jakoś ogólnie bezpłciowo i bez szału
Honda HRV
+ bardzo ładne wnętrze, dobre materiały wykończenia, nowość na rynku
- prowadzenie, prowadzenie, prowadzenie porażka, słaby silnik, skrzynia CVT, brak 4x4, długi czas oczekiwania (zamówienie w listopadzie odbiór w maju)
Nissan X-Trail
+ bardzo dobre prowadzenie (efekt płynięcia, który bardzo lubię), wrażenie jazdy bardzo dużym pancernym terenowym wozem, bardzo duży bagażnik, stylistyka wnętrza, wysokość prześwitu,
- głośny silnik, brak możliwości połączenia aut. skrzyni i 4x4, słabe osiągi (130 km to zdecydowanie mało do takiego auta)
Mitsubishi Outlander (nowy model)
+ wygląd zewnętrzny, dobra cena, dobre prowadzenie, przestrzeń we wnętrzu, duży bagażnik
- słabe osiągi, skrzynia CVT, stylistyka wnętrza
Tucson
+ wygląd zewnętrzny, fajny silnik 1.6 t-gdi, stylistyka wnętrza, przestrzeń wnętrza, wystarczająco duży bagażnik (wózek plus walizka wchodzą), żonie się podoba , dobre prowadzenie
- twarde plastiki (jeśli ich się nie dotyka to jest ok, bo wyglądu się nie czepiam), cena (nowa kia sportage za ok 140 tys jest na full wypasie a Tucson w wersji style),
Kia Sportge (wersja III) nowej wtedy jeszcze nie było
+ stosunek ceny do wyposażenia (za ok 120 tys wersja XL), dobre prowadzenie
- w zasadzie to już stary model, słabe wykończenie wnętrza, stylistyka wnętrza, mały bagażnik
Toyota RV4 (przed liftem)
+ dobre materiały wykończenia wnętrza, bardzo dobre zawieszenie, sprawiała wrażenie "takiego dobrze spasowanego auta"
- w zasadzie już stary model (przedlift), stylistyka wnętrza, słabe przyśpieszenie, skrzynia CVT (nie lubię jej)
Kuga
+ stosunek ceny do wyposażenia, dobre prowadzenie i silnik, dobre osiągi
- już mocno opatrzony model, mały bagażnik, kosmiczna stylistyka wnętrza, jakoś ogólnie bezpłciowo i bez szału
Honda HRV
+ bardzo ładne wnętrze, dobre materiały wykończenia, nowość na rynku
- prowadzenie, prowadzenie, prowadzenie porażka, słaby silnik, skrzynia CVT, brak 4x4, długi czas oczekiwania (zamówienie w listopadzie odbiór w maju)
Nissan X-Trail
+ bardzo dobre prowadzenie (efekt płynięcia, który bardzo lubię), wrażenie jazdy bardzo dużym pancernym terenowym wozem, bardzo duży bagażnik, stylistyka wnętrza, wysokość prześwitu,
- głośny silnik, brak możliwości połączenia aut. skrzyni i 4x4, słabe osiągi (130 km to zdecydowanie mało do takiego auta)
Mitsubishi Outlander (nowy model)
+ wygląd zewnętrzny, dobra cena, dobre prowadzenie, przestrzeń we wnętrzu, duży bagażnik
- słabe osiągi, skrzynia CVT, stylistyka wnętrza
Re: Porównanie Tucsona z innymi samochodami.
Widzę, że nie tylko ja testowałem większość konkurencji
Z tej listy nie jeździłem tylko Kia, ale za to jeździłem RAV4 po lifcie, Mazdą CX5 i Nissanem Quashquai.
W zasadzie miałem bardzo podobne odczucia co do wyżej opisanych samochodów.
Co do Nissana Quashquaia, to przypał był już na dzień dobry - tylne siedzenia mają za krótkie pasy bezpieczeństwa i nie dało się zapiąć fotelika z dzieckiem . Zresztą to nie SUV tylko crossover.
Mazdę CX5 testowałem zaraz po Tucsonie i o ile jakość materiałów i wygląd wnętrza bardziej mi się podobał, to wygłuszenie auta było bardzo kiepskie (efekt potęgowało świetne wygłuszenie Tucsona). Miałem wrażenie, jak bym jechał z lekko uchylonymi szybami. To w zasadzie zadecydowało o wyborze Tucsona, bo na końcu rozważałem wybór między tymi dwoma autami.
Z tej listy nie jeździłem tylko Kia, ale za to jeździłem RAV4 po lifcie, Mazdą CX5 i Nissanem Quashquai.
W zasadzie miałem bardzo podobne odczucia co do wyżej opisanych samochodów.
Co do Nissana Quashquaia, to przypał był już na dzień dobry - tylne siedzenia mają za krótkie pasy bezpieczeństwa i nie dało się zapiąć fotelika z dzieckiem . Zresztą to nie SUV tylko crossover.
Mazdę CX5 testowałem zaraz po Tucsonie i o ile jakość materiałów i wygląd wnętrza bardziej mi się podobał, to wygłuszenie auta było bardzo kiepskie (efekt potęgowało świetne wygłuszenie Tucsona). Miałem wrażenie, jak bym jechał z lekko uchylonymi szybami. To w zasadzie zadecydowało o wyborze Tucsona, bo na końcu rozważałem wybór między tymi dwoma autami.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.7 CRDI 141KM 2WD 7DCT
- Kolor:
W zasadzie popieram opinie. Najbardziej rozczarowałem się prowadzeniem Hondy CR-V zawieszenie twarde,i na naszych oczach w salonie odpadła listwa z tylnej klaty przy zamykaniu Sylwetka TUSCONA i jazdy łykendowe przeważyły .
SILNIK: 1.7 CRDi 7AT 2WD (141 KM)
Tez ogladalem kilka aut nissan kiepski jakos maly w srodku kia nowa nie.podoba mi sie.stylistyka ten przod jakis taki mazda za droga i Tucson ktorego kupilem wyglada na drozszego suva masywny fajnie spasowany cichy w srodku i podobal sie.żonie aa to najwazniejsze
witam
No to i ja dorzucę wisienkę ...
CX5 2.0
na + wnętrze/jakość materiałów , silnik wolnossący a świetnie daje radę ,skrzynia biegów, super wygodne fotele ,ogromny prześwit image
na - złe proporcje bryły auta , głośny już przy 130! , schodzący model ,nie intuicyjny system audio , "papierowa blacha"
Toyota RAV 4 2.0 - mamy w rodzinie
na + dobre wykonanie , świetne zawieszenie , dobry silnik przestronność, skrzynia biegów
na - "parapet" w środku i z tyłu , ogólnie uroda "dziwoląga"(poprzednie była o wiele ładniejsza ) nielogicznie rozplanowane i tylko częściowo podświetlane przyciski ,brak nawiewów tył , szumy karoserii przy większych prędkościach
C-HR - brak modelu testowego nawet do zobaczenia w momencie poszukiwań
KIA Sportege 1.6
na + nowoczesny ,dobrze wyposażony i przestronny skrzynia biegów ,cichy
na - za to co zrobili z przodem ,względem poprzednika - kamieniołomy! wnętrze niby miękkie materiały a jakieś takie retro (cytat mojej żony) skóra z węża strażackiego .Jedyna wersja która mi się naprawdę podobała to GT (inne halogeny ,koła i podwójny wydech)
Qashqhai 1.6
na + bardzo bogate wyposażenie ,dobry silnik , dobre materiały ,zwinność ,
na - ciasny ,mały bagażnik , skrzynia biegów , masa podzespołów renault
CRV 2.0
na + przestronny ,ogromny bagażnik , ponoć trwały dobre audio, dobry silnik/skrzynia
na - sporo twardych materiałów, trzeszczące plastiki!(przypadłość testowego?) prowadzenie , nie wygodne fotele ,głośny
HRV
na + nowoczesny wygląd ...
na - takie sobie wnętrze , bardzo głośny! , wyjący silnik 1.5, pochylenie słupka A powodowało u mnie za każdym razem uderzenie
Tiguan
na + w zasadzie wszystko ,z dużym naciskiem na jakość materiałów (o klasę wyżej)
na - strach przed TSI
ATECA
nieco mniejszy słabsze materiały od tiguana , też TSI
KUGA
mamy kilkanaście fordów w firmie i ze względu na częste drobne awarie i problemy nie brałem pod uwagę.
Tucson
podejście cennikowe firmy (przeszacowanie) w pierwszym momencie mnie zniechęciły do tego modelu
ma + super wygląd/super proporcje , niesamowicie wyciszony, zawieszenie , skrzynia w modelu testowym genialnie pracowała, bardzo wygodny i przestronny ,bardzo dobre wyposażenie ,spory bagażnik ,
na - zawyżony sztucznie cennik , jakość niektórych tworzyw , "przeciętne" audio ,
testowałem poza tym : passat, mazda 6 , avensis , corolla, auris hybrid ,hyundai IONIQ , kia NIRO
świetne wrażenie zrobiła na mnie niro i ioniq i tu miałem ból głowy bo hybryda moim zdaniem ma sens
sorki za ten długi konglomerat
auta przetestowane osobiście przeze mnie , opinie i odczucia są moją subiektywną oceną.
Pozdrawiam
No to i ja dorzucę wisienkę ...
CX5 2.0
na + wnętrze/jakość materiałów , silnik wolnossący a świetnie daje radę ,skrzynia biegów, super wygodne fotele ,ogromny prześwit image
na - złe proporcje bryły auta , głośny już przy 130! , schodzący model ,nie intuicyjny system audio , "papierowa blacha"
Toyota RAV 4 2.0 - mamy w rodzinie
na + dobre wykonanie , świetne zawieszenie , dobry silnik przestronność, skrzynia biegów
na - "parapet" w środku i z tyłu , ogólnie uroda "dziwoląga"(poprzednie była o wiele ładniejsza ) nielogicznie rozplanowane i tylko częściowo podświetlane przyciski ,brak nawiewów tył , szumy karoserii przy większych prędkościach
C-HR - brak modelu testowego nawet do zobaczenia w momencie poszukiwań
KIA Sportege 1.6
na + nowoczesny ,dobrze wyposażony i przestronny skrzynia biegów ,cichy
na - za to co zrobili z przodem ,względem poprzednika - kamieniołomy! wnętrze niby miękkie materiały a jakieś takie retro (cytat mojej żony) skóra z węża strażackiego .Jedyna wersja która mi się naprawdę podobała to GT (inne halogeny ,koła i podwójny wydech)
Qashqhai 1.6
na + bardzo bogate wyposażenie ,dobry silnik , dobre materiały ,zwinność ,
na - ciasny ,mały bagażnik , skrzynia biegów , masa podzespołów renault
CRV 2.0
na + przestronny ,ogromny bagażnik , ponoć trwały dobre audio, dobry silnik/skrzynia
na - sporo twardych materiałów, trzeszczące plastiki!(przypadłość testowego?) prowadzenie , nie wygodne fotele ,głośny
HRV
na + nowoczesny wygląd ...
na - takie sobie wnętrze , bardzo głośny! , wyjący silnik 1.5, pochylenie słupka A powodowało u mnie za każdym razem uderzenie
Tiguan
na + w zasadzie wszystko ,z dużym naciskiem na jakość materiałów (o klasę wyżej)
na - strach przed TSI
ATECA
nieco mniejszy słabsze materiały od tiguana , też TSI
KUGA
mamy kilkanaście fordów w firmie i ze względu na częste drobne awarie i problemy nie brałem pod uwagę.
Tucson
podejście cennikowe firmy (przeszacowanie) w pierwszym momencie mnie zniechęciły do tego modelu
ma + super wygląd/super proporcje , niesamowicie wyciszony, zawieszenie , skrzynia w modelu testowym genialnie pracowała, bardzo wygodny i przestronny ,bardzo dobre wyposażenie ,spory bagażnik ,
na - zawyżony sztucznie cennik , jakość niektórych tworzyw , "przeciętne" audio ,
testowałem poza tym : passat, mazda 6 , avensis , corolla, auris hybrid ,hyundai IONIQ , kia NIRO
świetne wrażenie zrobiła na mnie niro i ioniq i tu miałem ból głowy bo hybryda moim zdaniem ma sens
sorki za ten długi konglomerat
auta przetestowane osobiście przeze mnie , opinie i odczucia są moją subiektywną oceną.
Pozdrawiam
- wąski
- Twórca
Dziś miałem okazję siedzieć w nowym 3008 Peugeota i powiem szczerze, że jak z zewnątrz szału nie ma, to wnętrze wymiata wg mnie Tucson może się schować...
Zastanawiałem się czy czekać na tego peugeota (moje poprzednie auto to właśnie peugeot) cały czas śledziłem wycieki informacji na jego temat. Wygląd mi się podoba, wnętrze też super (szczególnie i-Cockpit) silnik 1.6 THP 165KM też by mi wystarczył. Ale wystarczyła jedna informacja jaką podali - tylko napęd na przednią oś - jak dla mnie dyskwalifikacja, no i kupiłem Tucsona
a to nie wiedziałem, że coś nie tak z tym silnikiem. W tym co mam siedzi 2.0 HDI 136KM i od 2008 do dziś śmiga bezproblemowo - nie licząc filtra cząstek stałych, ale nie dziwię się bo jeżdżę głównie po mieście i to krótkie odcinki i nie ma się kiedy przepalić. Dlatego teraz w Tucsonie benzynka
- wąski
- Twórca
Przyznam się szczerze, że nie wgłębiałem się w szczegóły tego auta bo i tak go nie kupię, mam przecież Tucsona ale stylistycznie mnie mocno zachwycił.