Tucson TL
Poprawa komfortu - zmiana opon, rozmiaru felgi?

Nie wiesz jakie opony kupić? Masz problem z przeniesieniem napędu - Tucson TL - daj znać tutaj.
JohnyEnglish
Świeżak
Twój samochód: Plugin Hybrid
Rok produkcji: 2021
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Biały

Poprawa komfortu - zmiana opon, rozmiaru felgi?

Post autor: JohnyEnglish » dzisiaj, 9:07

Cześć

Posiadam Tucson Plugin Hybrid od 3 lat (21 rok). Auto ciężkie (plugin - bateria dodatkowa, dach panorama). Jest to wersja Platinum (nie jest to nline).
Zawieszenie ECS. Napęd AWD. Felga R19 opona 235/55 Michelin Primacy 4.

Przebieg 80000 z czego połowa na oryginalnej oponie letniej.

Od samego praktycznie początku mam problemy z komfortem? (nie wiem czy to dobre określenie) - bardziej ze sposobem w jaki auto wybiera nierówności i pokonuje np. progi zwalniające.
Postanowiłem coś z tym zrobić po tym jak jako drugie auto pojawił się niedawno Mercedes EQA gdzie sposób resorowania jest dużo bardziej dla mniej "przyjemnieszy".
Chociaż już wcześniej miałem też obserwacje po tym jak np. przejechałem się Tucsonem Hybrid znajomego (zwykłe zawieszenie, napęd na przód) i też wydawało mi się że "lepiej" / "przyjemniej" resoruje.

Objawy są 3: (tryb eco/comfort)
1. Mam wrażenie że na nierównościach np. ubytki w nawierzchni, studzienki, delikatne uskoki - zawieszenie nie wybiera nierówności miękko, tylko tak jakby głośno, "dotkliwie"
2. na progach zwalniających jest efekt "bujania" (małe pręskości ~20 / 15 km/h) Prżód mocno nurkuje, tył też bujnie tak raz lub dwa.
3. Mam wrażenie przy bardzo małych prędkościach że opona jakoś tak uślizguje się. Cieżko to opisać.

W trybie SPORT wyraźnie sztywniej tardo wręcz. Ale tryb sport w plugin średnio - nie używa trybu EV tylko HEV.

Założyłem ostatni na chwilę oponę 255/55/R19 - nie jest to homologowany rozmiar ale opniarz miał takie całe koła z santa fe razem z oponą (continental używany ale w miarę dobry). Moim zdaniem było wyraźnie lepiej: auto mniej nurkowało, lepiej wybierało nierównośći.
Nie mam nigdzie kół 18 żeby sprawdzić z profilem opony 55.

I teraz pytanie:
1. Wymienić na koła 18 plus opona nowa (235/55) -> jeśli tak to jaka? raczej przy łądnej feldze nie stracę wizualnie za dużo
2. Wymienić same opony 19 na nowe (235/50) -> jeśli tak to które? A mozę np. na E-Prmiacy dedykowane do elektrykryków. Podobno są "miększe" https://www.youtube.com/watch?v=tolE7CKuf2A
3. Może to coś z amorami ECS -> chociaż podobno ten typ zawieszenia tak ma :/ Gdzieś nawet któryś redaktor (Balkan albo Pertyn ) na to zwracał uwagę.
4. Wymienić oponę na 235/55/R19 -> efekt wizualny spoko, większy profil - > ale z uwagi na homologację lekko przekłamuje licznik, mogą być chyba problemy w razie stłuczki, albo naprawy gwarancyjnej.

Poradźcie coś proszę bo uporałem się ostatnio z trzeszczącym dachem i mega trzesczączym wypełniniem bagażnika (opiszę na formum - wrzucę posty) i został mi chyba tylko ten element żeby było ultra fajnie :-)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Polar white
Kontakt:

Re: Poprawa komfortu - zmiana opon, rozmiaru felgi?

Post autor: Tucson » dzisiaj, 10:19

Cześć,
Jeżdżę różnymi autami już ponad 30 lat. Zawsze mega różnicę robiły koła, ich rozmiar i profil opony. Wybrałbym jakieś opony premium bez wzmocnień bocznych i nie run flaty żadne, bo one tylko dodatkowo zabijają komfort.
Odnosząc się bezpośrednio do Twoich punktów:
  1. Wymiana na koła 18 cali i opony 235/55 R18: To według mnie najlepsza, najrozsądniejsza i najbardziej odczuwalna droga, jeśli zależy Ci na poprawie resorowania. Wyższy profil (55 zamiast 50) daje więcej "gumy", która w naturalny sposób tłumi to początkowe uderzenie i zniweluje to bolesne, głośne dobijanie na studzienkach. Wizualnie przy ładnej feldze nie stracisz wiele, bo opona wypełni nadkole, a komfort wzrośnie nieporównywalnie.
  2. Wymiana opon na 19" (np. Michelin e.Primacy): Masz rację co do ich specyfiki. Z testu, który podesłałeś:
    https://www.youtube.com/watch?v=tolE7CKuf2A&t=368s
    faktycznie wynika, że opony te mają celowo znacznie miększą ściankę boczną, która świetnie tłumi nierówności i potrafi działać jak dodatkowa sprężyna w zawieszeniu [00:06:08]. Jest jednak haczyk: przez tę miękkość opona jest mniej precyzyjna w prowadzeniu, co bardzo prawdopodobnie potęguje lub wręcz wywołuje to nieprzyjemne uczucie "uślizgiwania się", o którym wspomniałeś w swoich objawach (punkt 3). Dodatkowo e.Primacy ma gorszą przyczepność na mokrym (klasa B) w stosunku do klasycznej opony Primacy 4+ (klasa A). W tak ciężkim aucie przesadnie miękka ściana na dużej feldze może dać efekt pływania.
  3. Zawieszenie ECS: Trafiłeś w sedno. To niestety cecha (lub raczej wada) tego układu w ciężkich hybrydach typu plug-in. Auto waży w okolicach dwóch ton, przez co amortyzatory ECS często nie radzą sobie ze sprawnym i szybkim tłumieniem drobnych uskoków na 19-calowych kołach. Efekt nurkowania przodu przy progach zwalniających i "bujnięcia" tyłu to fizyka - miękkie nastawy w trybie Eco/Comfort próbują utrzymać masę auta, ale brakuje im szybkiego odbicia. Zmiana kół na 18" zdejmie część obowiązków z amortyzatorów.
  4. Opona 235/55 R19 na obecnych felgach: Zdecydowanie odradzam. Taki profil przy 19 calach powiększy średnicę koła o ponad 3%, co wykracza poza normy tolerancji. Przekłamany licznik to najmniejszy problem - większym jest ryzyko „ogłupienia” czujników ABS, ESP czy napędu AWD (HTRAC). Ponadto, w razie (odpukać) stłuczki ubezpieczyciel może robić problemy z racji braku homologacji na ten rozmiar dla tej felgi, a ASO ma pełne prawo odrzucić ewentualne roszczenia gwarancyjne na elementy zawieszenia i napędu. Gra nie warta świeczki.
Podsumowując - jeśli chcesz odczuć realną ulgę na studzienkach i progach bez utraty pewności prowadzenia, celuj w komplet kół 18-calowych ze zwykłą, komfortową oponą (niekoniecznie dedykowaną dla elektryków z super miękką ścianą, by uniknąć uślizgów bocznych).

Daj koniecznie znać, co ostatecznie wybierzesz i czekam na ten wpis o plastikiach bagażnika i dachu, na pewno wielu użytkownikom Tucsona to pomoże!

Pozdrawiam!
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu