Tucson TL
1,7d Podwyższona ilość oleju - jak zmierzyć poziom poprawnie?

Masz problem z silnikiem lub osprzętem silnika - Tucson TL? Napisz tutaj.
Awatar użytkownika
_ET_
Nowicjusz
Twój samochód: Hyundai Tucson 1.7 CRDi 7DCT 2WD
Kolor:

1,7d Podwyższona ilość oleju - jak zmierzyć poziom poprawnie?

Post autor: _ET_ » 05 kwie 2017, 22:03

Dziś o poranku postanowiłem sprawdzić poziom oleju i tu Tucson mnie niemile zaskoczył. Poziom ok 1/4 powyżej max. ok 5mm.
Samochód ma zrobione 1540 km z czego 700 trasa 800 miasto. Jest na razie, mało używany, a minimalna odległość jaką pokonuję to 10 km. Nie wiem jak Wy, ale ja byłem zaskoczony, nie zgasiłem silnika przy wypalaniu, nie katowałem, więc całość mocno mnie zirytowała.

Oleju znacząco za dużo więc telefon do serwisu, a tu słyszę, że powinienem przegonić samochód po autostradzie, (co ma piernik do wiatraka???), mogą mnie umówić na wymianę oleju, ale za tydzień itd. Przerwałem i jak babinka na bazarach pytając nieśmiało, pytam czy to bezpieczne "gonić silnik na wysokich obrotach jak ma nadmiar, bo jak sądzę nadmiar to ropa. I dostałem odpowiedź: Nie powinno się nic stać... A OK jak nie powinno spoko... Telefon do drugiego serwisu, tu zupełna odmiana, jak usłyszeli przebieg z miejsca znalazł się czas jeszcze dzis. Mechanicy sprawdzali co mogli, wypalania były zakończone sukcesem, ostatnie 200 km temu, olej nie śmierdzi ropą, drapali się po głowach, ale werdyktu nie udało się osiągnąć... Trzeba obserwować...
Mała to pociecha. Natomiast bardzo miło i życzliwie mnie potraktowali za wymianę oleju i filtra chcieli 550 zł, a zawołali zero zł.

Napisałem to ku przestrodze, żebyście drodzy forumowicze sprawdzali olej. Mam nadzieję z innym sutkiem niż ja.
Tylko samochody na "H"

krisman

Re: 1,7 D Podwyższona ilość oleju

Post autor: krisman » 05 kwie 2017, 22:24

U mnie od nowości mam 3 mm ponad max. Na moje pytanie, dlaczego oleju jest za dużo, odpowiedzieli, że sprawdza się nie jak kiedyś np. po nocy w garażu, ale ok.5 min po jeździe :shock:

kik

Post autor: kik » 05 kwie 2017, 22:31

Hmm i tutaj również duże różnice. U mnie "od urodzenia" dokładnie na środku miarki dziś przebieg 10tys.

Wbrodaty
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.7 CRDI 141KM 2WD 7DCT
Kolor:

Post autor: Wbrodaty » 05 kwie 2017, 22:36

W instrukcji obsługi , rozdziale 7-21 jest opisane jak sprawdzać poziom oleju. Rozgrzać ,odczekać 5 min i sprawdzić poziom . ;)
SILNIK: 1.7 CRDi 7AT 2WD (141 KM)

krisman

Post autor: krisman » 05 kwie 2017, 23:00

Czyli w ASO prawdę mi mówili. :)

Awatar użytkownika
_ET_
Nowicjusz
Kolor:

Post autor: _ET_ » 05 kwie 2017, 23:30

Pomiar robiłem jak pisalem, ASO zrobiło swój na gorąco. Wynik był podobny. Dodatkowo mierzyli po spuszczeniu z silnika. Było za dużo
Tylko samochody na "H"

dzako
Twórca
Twój samochód: 1.6 T-GDI Style 4WD
Kolor: moonrock

Post autor: dzako » 06 kwie 2017, 8:56

Ja też mam podwyższoną ilość oleju, mniej więcej tak jak krisman. Co ciekawe powyżej maximum mam też poziom płynu chłodniczego.

Awatar użytkownika
_ET_
Nowicjusz
Kolor:

Post autor: _ET_ » 06 kwie 2017, 10:14

Zagadka rozwiązana. Macie rację, wczoraj wymiana i wlana ilość dokładnie wg specyfikacji. Sprawdzam rano, stan dokładnie jak wczorajszego ranka: "za dużo", sprawdzam po trasie po odczekaniu 10 min. stan idealny. Znowu trasa 15 min przerwy - stan idealny
Wyszedłem na panikarza :)
Tylko samochody na "H"

krisman

Post autor: krisman » 06 kwie 2017, 10:27

No ale i nas uspokoiłeś 🖒

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu