Tucson NX4
Pierwsze kilometry nowego Tucsona
-
- Twórca
- Twój samochód: 1,6 T-GDI mHEV Executive 2WD 2021
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Amazon Gray
Re: Pierwsze kilometry nowego Tucsona
Dokładnie tak, ponad 2000 obrotów. Ciągle o tym mówię. Mój automat nigdy nie wchodzi ponad 2000 pomijając wyprzedzanie.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: hybrid
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: sunset red
Mój automat nigdy nie wchodzi ponad 2000 pomijając wyprzedzanie.
Dziwne, mój nie ma żadnych problemów żeby dobić do 3000 - 3500 obrotów podczas normalnej jazdy.
Dziwne, mój nie ma żadnych problemów żeby dobić do 3000 - 3500 obrotów podczas normalnej jazdy.
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Ale w czasie normalnej jazdy przeważnie jest poniżej.
Podobne zalecenia są dla diesla o wypalania filtra DPF - minimum 2000 obr. a automat schodzi nawet poniżej 1500.
Podobne zalecenia są dla diesla o wypalania filtra DPF - minimum 2000 obr. a automat schodzi nawet poniżej 1500.
-
- Twórca
Jeśli przy normalnej jeździe mas 3500 to niedobrze.
Mi przy równo 2000 wrzuca automat już wyższy bieg. Mam ciągle między 1200 a 1800 obroty przy normalnej jeździe do 90kmh.
- knocked
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV 6AT 4WD
- Kolor: Silky Bronze
U mnie podobnie.
Żeby przekroczyć 2 000 obr. muszę "depnąć", a to się kłóci z zaleceniem żeby gwałtownie nie przyspieszać...
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: hybrid
- Skrzynia: Automat
- Kolor: sunset red
Nie jeżdżę jak dziadek. Ale też nie "depczę". Z pod świateł żeby ruszyć równo ze wszystkimi do 3000 obrotów dochodzi. Podczas jednostajnej jazdy trzyma się około 2000. Ale to też nie tak żeby:
Chyba że do końca nie zrozumiałem wypowiedzi.
Przy normalnej miejskiej jeździe bardzo często mam powyżej 2000 obrotów (chwilowo). Np. wracając z pracy ma ze 3 km lekkiego wzniesienia. Nie pałuję samochodu, a praktycznie przez cały ten odcinek obroty są powyżej 3 tyś.(czasami sam ręcznie wrzucę wyższy bieg, bo gdzieś z tyłu głowy mam tą informację o obrotach przy pierwszych kilometrach)
Przy normalnej miejskiej jeździe bardzo często mam powyżej 2000 obrotów (chwilowo). Np. wracając z pracy ma ze 3 km lekkiego wzniesienia. Nie pałuję samochodu, a praktycznie przez cały ten odcinek obroty są powyżej 3 tyś.(czasami sam ręcznie wrzucę wyższy bieg, bo gdzieś z tyłu głowy mam tą informację o obrotach przy pierwszych kilometrach)
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Taki ładny
Mulenie silnika - jakiegokolwiek - do okolicy 2 000 obr./min to proszenie się o:maciejm pisze: ↑31 gru 2021, 13:28Nie jeżdżę jak dziadek. Ale też nie "depczę". Z pod świateł żeby ruszyć równo ze wszystkimi do 3000 obrotów dochodzi. Podczas jednostajnej jazdy trzyma się około 2000. Ale to też nie tak żeby:
- nagar
- luzy (przeróżniste) podzespłów silnika
- zapchanie GPF
- wyprzedzanie przez innych uczestników ruchu drogowego
Dajcie silnikowi pożyć - jak piszą w instrukcji, że do 4 000 można to chociaż piłujcie do 3 000 - nie Januszujcie, że wiecie lepiej, manetki w ruch
P. S. Silnik "przemawia"... Nasłuchując go należy stosownie zmieniać biegi... Tak, mam od 12 lat z wymagającą jednostką i 0 napraw... Jazda to sztuka, oby tylko instrument był dobrze nastrojony i dobrej jakości...
-
- Twórca
Ech .. może przy 12 letnich silnikach to prawda.
Dwa ostatnie auta, którymi jeździłem miały optimum przy około 1800 obrotów. Mówię tu o Volvo XC40 i nowym Tucsonie. Oba nie miały także manetek, a możliwości wymuszania zmiany biegów dźwignią są mocno ograniczone i komputer przy zbyt dużej różnicy obrotów po prostu na to nie pozwala.
Wiadomo, że start, stroma góra,czy dynamiczne wyprzedzanie na kilka sekund podnosi obroty do 3500 - 4000, ale to nie jest utrzymywanie tych obrotów, jak sugeruje instrukcja.
Wg mnie wpis w instrukcji dotyczy starszych modeli i nigdy go nie zaktualizowali.
Dwa ostatnie auta, którymi jeździłem miały optimum przy około 1800 obrotów. Mówię tu o Volvo XC40 i nowym Tucsonie. Oba nie miały także manetek, a możliwości wymuszania zmiany biegów dźwignią są mocno ograniczone i komputer przy zbyt dużej różnicy obrotów po prostu na to nie pozwala.
Wiadomo, że start, stroma góra,czy dynamiczne wyprzedzanie na kilka sekund podnosi obroty do 3500 - 4000, ale to nie jest utrzymywanie tych obrotów, jak sugeruje instrukcja.
Wg mnie wpis w instrukcji dotyczy starszych modeli i nigdy go nie zaktualizowali.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Taki ładny
Prośba do użytkowników skrzyń manualnych MT piszcie proszę TU, jak pierwsze kilometry ze sprzęgłem? Wyłączcie audio i zmieniajcie dość dynamicznie biegi - czy coś grzechocze czasami tam