Tucson NX4
Pierwsze kilometry nowego Tucsona
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Kolor: Jeszcze nie
Re: Pierwsze kilometry nowego Tucsona
Witam
Koledzy i koleżanki podepnę się pod temat. Od soboty jestem posiadaczem nowego Tucsona. Apropos docierania silnika. Tak jak piszecie powyżej w instrukcji jest jak najbardziej napisane utrzymywanie obrotów między 2 - 4 tys. Natomiast wskazanie komputera do zmiany biegu na wyższy powoduje że trudno jest utrzymać chociaż te dwa tysiące (np po mieście). Wg Was postępować zgodnie z instrukcją czy wskazaniem komputera. Powiem szczerze zgłupiałem już. Narazie zrobiłem 140 KM głównie po trasie. Nie ukrywam chciałbym dobrze dotrzeć silnik.
Czy możecie pomóc Waszym doświadczeniem
Koledzy i koleżanki podepnę się pod temat. Od soboty jestem posiadaczem nowego Tucsona. Apropos docierania silnika. Tak jak piszecie powyżej w instrukcji jest jak najbardziej napisane utrzymywanie obrotów między 2 - 4 tys. Natomiast wskazanie komputera do zmiany biegu na wyższy powoduje że trudno jest utrzymać chociaż te dwa tysiące (np po mieście). Wg Was postępować zgodnie z instrukcją czy wskazaniem komputera. Powiem szczerze zgłupiałem już. Narazie zrobiłem 140 KM głównie po trasie. Nie ukrywam chciałbym dobrze dotrzeć silnik.
Czy możecie pomóc Waszym doświadczeniem
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Na początek nie zamulaj na najniższych obrotach.
-
- Świeżak
Czyli nie patrzeć na razie na wskazania komputera co do zmiany biegu, tylko dotrzeć jak Bóg przykazał.
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Podczas docierania powinien być wykorzystywany szeroki zakres obrotów, ale bez tych najniższych i najwyższych.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6GDI Comfort 2WD
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Potem też nie warto brać wskazań komputera za pewnik, bo komputer nie bierze poprawki na aktualne obciążenie silnika.
Np jadąc pod górkę i nie potrafiąc utrzymać aktualnej prędkości przy 3.5krpm każe zmienić bieg na wyższy.
Np jadąc pod górkę i nie potrafiąc utrzymać aktualnej prędkości przy 3.5krpm każe zmienić bieg na wyższy.
-
- Świeżak
No tak racja, też to zauważyłem jadąc dziś do pracy (drugi raz samochodem). Kurde to w takim razie komputer na dotarcie jest nie za bardzo przydatny trzeba przeciągnąć zmianę biegu. Swoją drogą ciekawe czemu jest taka niezgodność (wskazania komputera vs instrukcja)? czy to kwestia ekonomii jazdy w przypadku kompa ?
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 GDI (132KM) Style 2WD
- Kolor: Stellar blue
Prosty ten komputer i na moje oko to biegi każe zmieniac przy zadanej prędkości... Ja tam z grubsza to olewam, bo dynamiki w takiej jeździe nie ma żadnej. 1.6 gdi to nie demon prędkości, ale z asystentem zmiany biegów robi się z niego zawalidroga
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson 2.0 CRDI 4x4 AT N-line
- Kolor: Biały
Bo komputer wskazania do zmiany biegu bierze prawdopodobnie tylko na podstawie prędkości obrotowej silnika z pominięciem prędkości samochodu, obciążenia silnika i sposobu wciskania gazu. To nie może dobrze działać a sugerowanie się takimi wskazaniami nie dość że obciąża silnik to wcale nie powodujespadku spalania. Znacznie rozsądniej jest sprawdzić krzywa momentu i mocy w odniesieniu do obrotów i tego się trzymać.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort lift
- Kolor: white sand
Do przyspieszania to raczej krzywą momentu obrotowego
Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka