Witam mam problemy wymiana łożyska z Piasta w tylnym kole według serwisu w PL numer części 52730C1110 buczenie w łożysku decyzja o wymianie zamówione 2 sztuki SKF numer części SKF VKBA 7787
Sterownik nie czyta łożyska nie kasuje błędów na kompie z odczytu łożysk zero prędkości po kręceniu piasta przy starym orginalnym odrazu prędkość 2 sztuki podłączone to samo wzięty inny model optimal ten sam problem… moje pytanie czy muszą być wymienione 2 piasty na dwóch kołach ???? Auto posiada też asystenta parkowania i też gdzieś usłyszałem że musi być inny model tego łożyska już poprostu głupieje i niewiem jaki model dobrać…. Pomocy miał ktoś podobny problem???
Tucson TL
Piasta łożysko tył
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.7 diesel 141 km
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Metalik grace
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: Piasta łożysko tył
Wygląda, że problem może być po stronie samego modelu łożyska. W Hyundaiach, zwłaszcza tych z asystentem parkowania i czujnikami ABS, często bywa, że nie każdy zamiennik podejdzie – sterownik może po prostu nie czytać sygnału. Te SKF-y (VKBA 7787), które zamówiłeś, i Optimal prawdopodobnie nie mają pełnej kompatybilności z systemem auta, stąd brak odczytu prędkości koła.
Może warto auto dać do dobrego elektryka, który sprawdzi czy to łożysko jest problemem lub czy może jednak szkopuł siedzi gdzieś indziej. Być mooże problem jest w jakimś przerwanym kabelku?
Z tego, co wiem, nie trzeba zmieniać obu piast na raz – wystarczy wymiana jednej, ale musisz dobrać łożysko, które współpracuje z elektroniką. Spróbuj poszukać oryginalnych części albo takich zamienników, które są sprawdzone w wersji z asystentem parkowania. Może być tak, że jedynie oryginał będzie działać prawidłowo.
Może warto podjechać do ASO i zapytać o dokładny numer części, bo oni powinni mieć info, które łożysko będzie działać bez problemów. Lepiej sprawdzić niż męczyć się z błędami na kompie.
Może warto auto dać do dobrego elektryka, który sprawdzi czy to łożysko jest problemem lub czy może jednak szkopuł siedzi gdzieś indziej. Być mooże problem jest w jakimś przerwanym kabelku?
Z tego, co wiem, nie trzeba zmieniać obu piast na raz – wystarczy wymiana jednej, ale musisz dobrać łożysko, które współpracuje z elektroniką. Spróbuj poszukać oryginalnych części albo takich zamienników, które są sprawdzone w wersji z asystentem parkowania. Może być tak, że jedynie oryginał będzie działać prawidłowo.
Może warto podjechać do ASO i zapytać o dokładny numer części, bo oni powinni mieć info, które łożysko będzie działać bez problemów. Lepiej sprawdzić niż męczyć się z błędami na kompie.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson Style 1.7 CRDI
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Sand White
Ten numer części SKF VKBA 7787 odpowiada numerowi hyundai:52730C1100.Więc moim zdaniem nie jest ta piasta.52730C1110 wymienia się np. na optimal 922579,blue print ADBP820084
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.7 CRDI
- Kolor: G
Albo posiadasz problem z instalacją, albo zakupiłeś wadliwy produkt, nie trzeba wymieniać parami
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.7 Premium
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Biały
Tylko oryginał -serwis lub podmiana czujnika ABS na stary