Tucson NX4
Paweł_Biała hybryda 20th Anniversary

Galeria zdjęć Tucson NX4 od 2020 - auta użytkowników naszego Forum.
Grabol
Świeżak
Twój samochód: Platinum hybrid 4WD
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Teal

Re: Paweł_Biała hybryda 20th Anniversary

Post autor: Grabol » 25 lis 2024, 9:50

myTucson pisze:
24 lis 2024, 20:07
Dziękuję za wyjaśnienie. Zapytałem ponieważ niedawno widziałem model HT, który miał ledowe lampy kierunkowskazów i wsteczne, te w zderzaku. Wyglądało to całkiem fajnie i chciałem się dowiedzieć w której wersji takie rozwiązanie zastosowano. I nadal nie otrzymałem odpowiedzi. Być może to jakaś wersja z innego rynku, albo z przekładkami z chińskich sklepów. Tzn. w moim modelu cofania też mam w LED, ale tylko z prawej strony. Z lewej w tym samym miejscu jest ledowe przeciwmgłowe. Ale kierunkowskazy to niestety żarówki. Nie mogę pojąć skąd takie pomysły, tym bardziej że jest tyle fajnego miejsca do zagospodarowania lamp na normalnej wysokości.
Jak stoję za kimś na światłach to wolę tradycyjne, żarówkowe kierunkowskazy niż walące po oczach LEDy, które często są akurat na wysokości oczu :) Ale faktycznie LEDy ładniej wyglądają.

Awatar użytkownika
myTucson
Twórca
Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
Rok produkcji: 2024
Kolor: Shadow Gray/Abyss Black

Post autor: myTucson » 25 lis 2024, 11:37

Ale te oryginalne LED kierunkowskaz, wsteczne, przeciwmgielnych są w zderzaku, więc o oślepianiu nie ma mowy żeby nie powiedzieć, że wcale ich nie widać w ruchu miejskim. Na plus jedynie to, że nadgorliwicy włączający przeciwmgielne z tyłu, w warunkach, które wykluczają ich używanie, nie oślepiają tak jak przy ich "normalnym" umiejscowieniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.

Awatar użytkownika
myTucson
Twórca

Post autor: myTucson » 25 lis 2024, 12:19

mczelny2401 pisze:
24 lis 2024, 23:02
Miał na myśli N line przed liftem ;)
Czyli jednak nie ma :D
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.

szdunek
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 T-GDI Executive 2WD
Rok produkcji: 2023
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kolor: Amazon Gray

Post autor: szdunek » 25 lis 2024, 13:26

myTucson pisze:
25 lis 2024, 12:19
Czyli jednak nie ma :D
Zapytałeś, w której wersji takie zastosowano - Nline przedliftem :D

Grabol
Świeżak
Twój samochód: Platinum hybrid 4WD
Kolor: Teal

Post autor: Grabol » 25 lis 2024, 15:24

myTucson pisze:
25 lis 2024, 11:37
Ale te oryginalne LED kierunkowskaz, wsteczne, przeciwmgielnych są w zderzaku, więc o oślepianiu nie ma mowy żeby nie powiedzieć, że wcale ich nie widać w ruchu miejskim. Na plus jedynie to, że nadgorliwicy włączający przeciwmgielne z tyłu, w warunkach, które wykluczają ich używanie, nie oślepiają tak jak przy ich "normalnym" umiejscowieniu.
Wiem, dlatego umiejscowienie tych świateł poniżej linii wzroku jest OK dla stojących za nami na skrzyżowaniu. Gdzieś czytałem, że podobno rozdzielenie kierunków od świateł mijania poprawia ich dostrzegalność, ale ile w tym prawdy to nie wiem. Żona kupiła nową Vitarę, światła mijania i stopu są LEDowe a kierunki zostały na żarówkach. Mazda ma LEDy, ale symulujące zwykłe żarówki (wygasają poprzez przyciemnianie się a nie nagle jak normalne LEDy). Toyota do niedawna też tak miała (teraz nie wiem jak w najnowszej generacji). W sumie to ciekawy temat, czemu tak jest :)

Sorki za offtop, biały super kolor. Niestety jak kupowałem to brało się co salon zamówił albo trzeba było czekać ponad rok na samochód :(

Awatar użytkownika
myTucson
Twórca

Post autor: myTucson » 25 lis 2024, 15:49

Z tym rozdzieleniem kierunkowskazów od lamp zespolonych to w jakimś sensie zgoda, ale wsadzenie ich tak nisko to już przesada. O "urodzie" tego zabiegu nie będę się rozwijał, ale ograniczenie ich widoczności dla stojących bezposrednio za HT to jednak fakt. Co do żarówek, a właściwie powodach ich stosowania, nie znam uzasadnienia, aczkolwiek wizualnie chyba jednak LED wypada lepiej.
Z białym kolorem tuscaNX masz rację, wygląda fajnie, szczególnie jak w przypadku samochodu autora tematu z panoramą, albo z czarnym dachem. Przyznam, że brałem takie warianty pod uwagę przy wyborze swojego. Jak się okazało białe były dwa odcienie, a w wersji N-line tylko jeden, ten mniej mi wpadający w oko. Stanęło więc na szarym z czarnymi detalami. ;)

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu