OK, to ja zacznę, mnie wkurza:
1. Brak możliwości wyłączenia na stałe opcji start/stop - nie chce żeby na światłach auto mi gasło - ciągle trzeba o tym pamiętać.
2. Parktronik - trzeba pamiętać aby go włączyć - to chore jest. Dojeżdżam przodem do ściany i zawsze się dziwię czemu nie pika jeszcze - w końcu kiedyś pocałuję ścianę. Czy nie mógłby się załączać automatycznie przy prędkości mniejszej niż 10km/h?
3. Głuche odgłosy z tylnego zawieszenia - zawieszenie z tyłu po prostu jest głośne. Ogólnie zawieszenie jest twarde - jeżdżę w tej chwili na 17" kołach, ciśnienie skontrolowane.
4. Tryb pracy układu wspomagania kierownicy - również ta sama sytuacja co z start/stop - po każdym odpaleniu trzeba o tym pamiętać żeby się przełączyć na tryb który mi bardziej odpowiada.
5. Brak trybu auto we wszystkich szybach podnoszonych elektrycznie. W dzisiejszych czasach tryb auto tylko dla kierowcy to za mało.
6. Ciągłe wajchowanie dźwignią zmiany biegów - brak automatycznej skrzyni biegów do 1.6 GDI - gdyby to auto miało automat i szyberdach to wybaczyłbym wszystkie minusy.
7. Navi - brak możliwości oglądania filmów.
Co jest fajne, a nawet bardzo 
1. Jak na razie spalanie.
2. Cisza w środku - auto jest na prawdę świetnie wygłuszone. Na odpalonym silniku nie słychać silnika, a podczas jazdy szumy toczenia są niskie.
3. Hamulce jak żyletki.
4. Widoczność, przy pakiecie z kamerą cofania nie mam zastrzeżeń

Trochę słabo przez lewy słupek A - ale nie jest to uciążliwe.
5. Bagażnik który mieści wózek dziecięcy, a jak trzeba to dwa i trochę walizek.
6. Pochylana i podgrzewana tylna kanapa.
7. Zestaw wskaźników i oprogramowanie na liczniku jest dla mnie intuicyjne, czytelne i proste w obsłudze.
8. Elastyczność silnika, na 5 biegu można jeździć w mieście.
9. Przednie światła mijania (LED) świecą bardzo przyzwoicie.