Tucson TL
Opiłki w oleju

Masz problem z silnikiem lub osprzętem silnika - Tucson TL? Napisz tutaj.
paweljumper
Świeżak
Twój samochód: Tucson 2,0 crdi,
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Wersja: ix35
Paliwo: Diesel
Kolor: Biały

Opiłki w oleju

Post autor: paweljumper » 11 mar 2025, 6:22

Witam,
Kupiłem 9-letniego Tucsona 2,0 crdi z przebiegiem 185 tyś km. Oddałem na wymianę filtrów, oleju i ogólny przegląd. Mechanik zauważył w oleju po spuszczeniu opiłki. Po przecięciu filtra było ich tam dużo więcej. Zalecił mi wymianę, przejechanie około 1500 km i ponowną kontrolę. Opiłki znowu były. Nie przyciąga ich magnes i są jasnosrebrnego koloru. O czym to może świadczyć i czy słusznie się tego boimy? Sprzedawca mówi, żeby po prostu jeździć skoro nic się z autem nie dzieje, ja się jednak boję, że auto jeździ tak od dłuższego czasu i opiłki mogą być w innych elementach (pompa oleju, głowica , cylindry itp) i obawiam się zatarcia silnika w niedalekiej przyszłości. Pozdrawiam

MattiK
Twórca
Twój samochód: 1.6 GDI Comfort
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna

Re: Opiłki w oleju

Post autor: MattiK » 11 mar 2025, 10:58

jak magnes nie przyciąga czyli z dużym prawdopodobieństwem są to aluminiowe opiłki, a to prowadzi do głowicy, ale mogą one pochodzić z tłoków, wałków rozrządu lub innych elementów silnika, które są wykonane właśnie z tego materiału i tam był szukał problemów. jako że aluminium nie przyciągane jest przez magnes nie poprzestałbym na "prostej" wymianie oleju i filtra tylko przepłukał cały układ dokładnie żeby sie pozbyć tego co tam jeszcze siedzi (nawet z czyszczeniem miski).

paweljumper
Świeżak
Twój samochód: Tucson 2,0 crdi,
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Wersja: ix35
Paliwo: Diesel

Re: Opiłki w oleju

Post autor: paweljumper » 09 sty 2026, 7:45

Witam serdecznie. Odświeżam temat. Niestety mimo zabiegu czyszczenia silnika, miski itp teraz silnik stanął, pękł wał. Szukam drugiego silnika. Moje pytanie brzmi czy ten silnik (D4HA) jest taki sam do skrzyni automatycznej i manualnej? Jeden ze sprzedających mi powiedział, że są dwa rodzaje rozstawu śrub do mocowania skrzyni. Może to ktoś potwierdzić lub zdementować bo nie wiem jak szukać. Ewentualnie jakieś miejsca warte uwagi gdzie mogę szukać, poza standardowymi stronami typu olx, allegro, OtoMoto.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu