rabi22 pisze: ↑12 maja 2023, 7:16
Jakie to serwisowe części ? Wszyscy robią na serwisowych w ASO.
Jeżeli chodzi o swój olej to bardzo ważne jest źródło pochodzenia. Rynek zalany jest podróbkami. A mistrzem w tym jest właśnie Motul. Więc ostrożnie z tym, bo można sobie coś wlać nieświadomie dużo gorszego.
Ale oszczędności są znacznie większe ze swoim olejem , filtrem powietrza i pyłkowym niż 100zł jak ktoś wyżej napisał. Myślę ze z 400zł spokojnie.
Każdy sam więc musi wiedzieć czy chce mu się w to bawić czy woli zapłacić.
Najgorsze że są bardzo często głosy że w ASO potrafią nie zrobić wymiany a na fakturze jest. Albo dolewka z 1-2litrów żeby olej bardziej klarowny był z wyglądu.
Historii ogrom. Póki jest gwarancja to luz. Potem koszta już po naszej stronie.
O trwałości silnika na Motulu czy Shellu nie ma badań naukowych żadnych. I to są jedynie dywagacje użytkowników. Cichszy silnik itp.
Miałem już różne marki i każdy leje co innego , a w sumie jaką ma podpisaną umowę. Nawet w ciągu roku KIA potrafiła lać wcześniej Orlen a teraz ma od jakiegoś czasu TOTAL. Podobnie inne marki.
Chyba w moim życiu najwięcej negatywnych komentarzy jakie widziałem na róznych forach dotyczyło Castrola. Ale też lałem na gwarancji i problemów brak.
Myślę że w tym temacie mogłaby się wypowiedzieć osoba, która zrobiła kilkoma różnymi pojazdami po 300tys km na różnych markach olejów. A i tak nie do końca to wiarygodne. Zawsze będą jakieś różnice w egzemplarzu, stylu jazdy, warunkach itd.
Jedno jest pewne. Trzeba wymieniać olej możliwie często i nie czekać do 30tys przebiegu jak w niektórych markach dopuszczają. Przy częstych wymianach marka oleju wg mnie kompletnie nie ma znaczenia.