Pacjent to Tucson z roku 2018 wersją GO 1.6 GDI nachulane 197000km. Odkupiłem go od 1 właściciela miesiąc temu i ostatnio pojawił się check, kupiłem w tym celu kostkę i wyszło że to słaba wydajność katalizatora. Przez następne dni robiłem testy na żywo i wyszło że sonda lambda 2 skacze z napięciem znacznie względem 1 i co najbardziej mnie zaniepokoiło to chwilowe wzrosty temperatury do 900 stopni. Długo nie zwlekając oddałem znajomemu aby zbadał temat i mam zdjęcia jak to wygląda. Co sądzicie o zużyciu czy to już sygnał że jest coś nie tak czy nic wielkiego?
Tucson TL
Oględziny katalizatora po checku P0420.
-
MaJoonezowy14
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Rok produkcji: 2018
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Piaskowy metaliczny
Oględziny katalizatora po checku P0420.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Wersja: TL
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: Oględziny katalizatora po checku P0420.
Wygląda całkiem spoko, na całkiem drożny, chociaż trudno to stwierdzić po zdjęciach.
Jednak jego warstwa aktywna, metale szlachetne mogą być już wypalone lub chemicznie zmienione tak, że nie pełnią już swojej funkcji.
Skacząca sonda nr 2 to niestety dowód na zużycie, powinna trzymać w miarę płaską linię.
Jeśli jej wykres naśladuje pierwszą sondę, oznacza to, że katalizator nie magazynuje już tlenu i nie zachodzą w nim właściwe reakcje chemiczne.
W benzynowych silnikach, szczególnie przy obciążeniu (autostrada, przyspieszanie), temperatura spalin może osiągać spokojnie 900 stopni i jest to wartość graniczna, ale dopuszczalna.
Jeśli 900 stopni pojawia się przy spokojnej jeździe, jest to sygnał alarmowy, a w połączeniu z błędem P0420 sugeruje, że katalizator stawia już opór lub procesy chemiczne w nim zachodzące są zaburzone.
Wg mojej oceny powinien zostać wymieniony po wykluczeniu błędów sond, bo to może prowadzić do błędnych wniosków.
Jednak jego warstwa aktywna, metale szlachetne mogą być już wypalone lub chemicznie zmienione tak, że nie pełnią już swojej funkcji.
Skacząca sonda nr 2 to niestety dowód na zużycie, powinna trzymać w miarę płaską linię.
Jeśli jej wykres naśladuje pierwszą sondę, oznacza to, że katalizator nie magazynuje już tlenu i nie zachodzą w nim właściwe reakcje chemiczne.
W benzynowych silnikach, szczególnie przy obciążeniu (autostrada, przyspieszanie), temperatura spalin może osiągać spokojnie 900 stopni i jest to wartość graniczna, ale dopuszczalna.
Jeśli 900 stopni pojawia się przy spokojnej jeździe, jest to sygnał alarmowy, a w połączeniu z błędem P0420 sugeruje, że katalizator stawia już opór lub procesy chemiczne w nim zachodzące są zaburzone.
Wg mojej oceny powinien zostać wymieniony po wykluczeniu błędów sond, bo to może prowadzić do błędnych wniosków.
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum
-
Hyunmak
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Wersja: TL
- Kolor: Biały
Re: Oględziny katalizatora po checku P0420.
Do autora: Twój znajomy słabo zbadał temat. Wykręć sondę i spawdź drugą stronę katalizatora kamerką inspekcyjną. Wtedy pogadamy tu