Tucson TL
Obsluga skrzyni automatycznej
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 tgdi
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Czarny
Obsluga skrzyni automatycznej
Witam Posiadam hyundai Tucson 2 2016 1.6 tgdi 7 biegowy automat ma ktoś jakieś informacje jak dbać o ta skrzynie tz.wymiana oleju serwis?
-
- Weteran
- Twój samochód: 1,6 T-GDI Style automat
- Kolor: Biały
Re: Obsluga skrzyni automatycznej
Przy okazji pytanie. Z instrukcji wynika, iż "Podczas uruchamiania i wyłączania silnika
słyszalne mogą być charakterystyczne
dźwięki przypominające klikanie. Są
one wynikiem wykonywania autotestu
przez układ. Są to normalne odgłosy
dwusprzęgłowej skrzyni biegów (DCT)." Czy przytoczone "klikanie" występuje zawsze? U mnie zdarza się bardzo rzadko, że odgłos zbliżony do "klikania" słyszę i to wyłącznie w trakcie uruchamiania silnika nie zaś jego wyłączania. Jak to wygląda u koleżanek i kolegów?
słyszalne mogą być charakterystyczne
dźwięki przypominające klikanie. Są
one wynikiem wykonywania autotestu
przez układ. Są to normalne odgłosy
dwusprzęgłowej skrzyni biegów (DCT)." Czy przytoczone "klikanie" występuje zawsze? U mnie zdarza się bardzo rzadko, że odgłos zbliżony do "klikania" słyszę i to wyłącznie w trakcie uruchamiania silnika nie zaś jego wyłączania. Jak to wygląda u koleżanek i kolegów?
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Nie słyszę, ale może dlatego, że mam diesla 

-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7crdi 2016
Klikania nie słyszałem, albo nie zwróciłem na to uwagi.
Olej w skrzyni wymieniłem po zakupie przy ok 70kkm. Koszty nie są jakieś poważne i warto.
Olej w skrzyni wymieniłem po zakupie przy ok 70kkm. Koszty nie są jakieś poważne i warto.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
- Kolor: Olivine Grey
Nie mam automatu, ale ze wszystkich fachowych porad i recenzji jakie znam, systematyczna wymiana oleju w skrzyni, odpowiednia zmiana przełożeń gwarantuje długą bezawaryjną pracę.
-
- Świeżak
Pytałem w serwisie Hyundai Kobylka przez telefon to facet powiedział mi że w tej skrzyni w ogóle się nie wymienia oleju chyba że przy wymianie sprzęgła.
-
- Świeżak
Apropo klikania nie zauważyłem u siebie
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7crdi 2016
To, że w dokumentacji nie piszą to nie znaczy, że nie warto. Ja sam zażyczyłem sobie wymienić i obsługa potwierdziła, że warto.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI 4WD
- Rok produkcji: 2016
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Ładny XN3
Piszesz "Zażyczyłem".... Serwis żyje z takich życzeń. Z ich perspektywy to jak najwięcej życzących sobie ! To jest ich zarobek.
Ważne kto za to zapłaci. Jeśli w czasie obowiązywania gwarancji nie ma awarii/usterki skrzyni - HMP nie zapłaci za te usługę serwisowi - zapłacisz Ty. Bo nie ma tego w czynnościach serwisowych w ramach przeglądu.
Więc życzyć sobie możesz wszytko - jak dasz pieniążka. Nawet wymianę powietrza na letnie. Podobno warto

PS. Jeśli serwis tą wymianę zrobił nie kasując Ciebie, to znaczy że zrobił to "po cichu" nie wykazując tej czynności w historii Twojego samochodu, lecz wskazując fikcyjnie jakąś inną pozycją którą można byłoby zrobić w Twoim aucie a w cenie podobną.
Lub jeśli masz bardzo zaprzyjaźniony serwis, to też mógł rozliczyć to sobie w naprawie innego samochodu, gdzie miałoby to sens i HMP się nie przyczepi i zapłaci.
Serwis nic nie robi za darmo. Taka magia

-
- Weteran
- Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
- Paliwo: Diesel
W mojej zwykłej skrzyni mechanik mówił że co 60 tysięcy powinno się wymieniać aby długo żyła skrzynia i wyjaśnił dlaczego w instrukcjach itd. nic o tym nie piszą.
Czy to prawda czy nie trzeba samemu pomyśleć.
Aby dany samochód mieścił się w normach zanieczyszczeń środowiska bada się wszystko co samochód zanieczyszcza.
I teraz jak powiedzą że w skrzyni się nie wymienia to w papierach tabelki idą w dół
Tak samo jest z olejami LL w papierkach jest mega fajnie co 2 lata lub 30 tysięcy ale czy to jest dobre dla silnika.
Moim zdaniem chodzi o zwiększenie konsumpcji abyśmy więcej nowych rzeczy kupowali a kilku letnie mają się po prostu popsuć.
Ale to takie moje rozważanie.
Gdzieś na forum już pisałem
skrzynia i tylny most jak jest 4x4 co 60 tysięcy warto wymienić olej oraz silnik raz w roku lub co 15 tysięcy.
Czy to prawda czy nie trzeba samemu pomyśleć.
Aby dany samochód mieścił się w normach zanieczyszczeń środowiska bada się wszystko co samochód zanieczyszcza.
I teraz jak powiedzą że w skrzyni się nie wymienia to w papierach tabelki idą w dół
Tak samo jest z olejami LL w papierkach jest mega fajnie co 2 lata lub 30 tysięcy ale czy to jest dobre dla silnika.
Moim zdaniem chodzi o zwiększenie konsumpcji abyśmy więcej nowych rzeczy kupowali a kilku letnie mają się po prostu popsuć.
Ale to takie moje rozważanie.
Gdzieś na forum już pisałem
skrzynia i tylny most jak jest 4x4 co 60 tysięcy warto wymienić olej oraz silnik raz w roku lub co 15 tysięcy.