Witam, kilka dni temu odebrałem swojego tucsona. Mieszkam w górzystym terenie i zauważyłem, że jak jadę pod górę to skrzynia biegów strasznie długo czeka ze zmianą biegu, przy prędkości 70-80 km/h silnik kręci się do 3 tys obrotów i dalej nic. Tryb Eco.
Czy u was też tak to wygląda czy coś jest nie tak z moją skrzynią?
Tucson NX4
NX4 HEV - wolna zmiana biegów
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
Re: NX4 HEV - wolna zmiana biegów
Jeżdżę manualem, także gdzieś pewnie jest offtop, jednakże, na jeździe próbnej MHEV-em 180K, a wysiadając wcześniej z dizla z 109 KM (przejechane 210 000 km) byłem "rozczarowany" tym automatem - i już wiedziałem, że go nie wezmę , tylko MT.
Niemniej jednak, z niecierpliwością czekam na demony automatów, którzy mogą tu próbować wyperswadować, jakim to jak jestem konserwatystą/malkontentem/zacofanym fanboy'em manualów Come on...
Czekam, też nieskromnie na zwolenników manualów, którzy będą uzasadniać walory tejże skrzyni nie używając argumentu ceny
Niemniej jednak, z niecierpliwością czekam na demony automatów, którzy mogą tu próbować wyperswadować, jakim to jak jestem konserwatystą/malkontentem/zacofanym fanboy'em manualów Come on...
Czekam, też nieskromnie na zwolenników manualów, którzy będą uzasadniać walory tejże skrzyni nie używając argumentu ceny
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Napęd 4x4: Nie
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Mam DSG w Leonie i auto ma czujnik przechyłu i jeśli wykryje górkę to tak właśnie przeciąga biegi by mu było lżej
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDI Platinum
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Phantom Black
To ciekawe bo faktycznie widać na chwilowym spalaniu, że jest mniejsze niż jak zmienię bieg łopatką na wyższy. Także to by się zgadzało.mczelny2401 pisze: ↑14 sty 2023, 21:07Mam DSG w Leonie i auto ma czujnik przechyłu i jeśli wykryje górkę to tak właśnie przeciąga biegi by mu było lżej
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Napęd 4x4: Nie
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: biały / czarny
@Danieldaniel.tucson4 pisze: ↑14 sty 2023, 20:54Jeżdżę manualem, także gdzieś pewnie jest offtop, jednakże, na jeździe próbnej MHEV-em 180K, a wysiadając wcześniej z dizla z 109 KM (przejechane 210 000 km) byłem "rozczarowany" tym automatem - i już wiedziałem, że go nie wezmę , tylko MT.
Każde rozwiązanie ma +/-, ja jako użytkownik 10 biegowego automatu od bagatela dwóch miesięcy mogę raczej pochwalić to rozwiązanie - mi pasuje . Ale niestety coś w tym automacie puka i serwis Forda nie ma nawet pomysłu co, a ostatnia naprawa (wymiana skrzyni rozdzielczej) nie przyniosła żadnego efektu i tu trochę wkur...
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Właśnie w magazynie motoryzacyjnym 2/2023 porównano SUVy z Korei i Japonii i pojawił się przy Hyundaiu opis, że skrzynia automatyczna jest wolniejsza.mlodyksiegowy pisze: ↑18 sty 2023, 1:25@Daniel
Każde rozwiązanie ma +/-, ja jako użytkownik 10 biegowego automatu od bagatela dwóch miesięcy mogę raczej pochwalić to rozwiązanie - mi pasuje . Ale niestety coś w tym automacie puka i serwis Forda nie ma nawet pomysłu co, a ostatnia naprawa (wymiana skrzyni rozdzielczej) nie przyniosła żadnego efektu i tu trochę wkur...
Później podam cytat...