Tucson NX4
Nierówne zużycie klocków z przodu

Masz problem z hamulcami - Tucson NX4? Napisz tutaj.
NiktTakiegoNieMa
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 MHEV 150KM 2WD Platinum
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Dark Teal

Nierówne zużycie klocków z przodu

Post autor: NiktTakiegoNieMa » 26 wrz 2025, 16:42

Hej,

Na przeglądzie w ASO przy 60kkm obsługa zgłosiła mi, że przednie hamulce są do wymiany ponieważ zostało 1mm okładziny. W ASO taka przyjemność została wyceniona na 2600zł, zdecydowałem się jednak na wymianę w zaprzyjaźnionym nieautoryzowanym warsztacie, wyszło 1800zł na częściach Zimmermann. Po wymianie obejrzałem stare klocki i okazało się, że faktycznie, lewe klocki były na wykończeniu, natomiast w prawych zostało jeszcze pół okładziny. Mechanik powiedział, że w środku wszystko wygląda dobrze, prowadnice sprawne i przesmarowane itd.

Moje pytanie natomiast brzmi - skąd taka różnica w zużyciu lewej i prawej strony? Raczej nie z powodu tego, że kierowca siedzi po lewej stronie ;) Jedyne co przychodzi mi do głowy to, że materiał klocków/tarcz był inny, co jednak jest dziwne bo z fabryki powinny klocki wyjechać raczej te same.

Na przeglądzie okresowym w SKP w maju (auto ma już 3 lata) serwisant nic nie zgłaszał.

whyduck
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 T-GDI MHEV
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Biały

Re: Nierówne zużycie klocków z przodu

Post autor: whyduck » 27 wrz 2025, 8:45

Jeżeli na SKP nie stwierdzono różnic w sile hamowania między stronami to niestety taka jakość części dziś.
Dla pewności powtórzył bym badanie na SKP, to parę groszy.
Jeśli przy 60kkm tarcze również wymagały wymiany to potwierdza części bardzo słabej jakości. Tak niestety jest, a jestem w tej branży prawie 15 lat.

Max192
Świeżak
Twój samochód: BMW 2wd
Rok produkcji: 2015
Napęd 4x4: Tak
Kolor: Biały

Re: Nierówne zużycie klocków z przodu

Post autor: Max192 » 15 paź 2025, 12:59

Thx so much for help

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu