Tucson TL
Nierówna praca silnika przy załączonym "D" 2.0 crdi 185km 6at.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0 crdi 6at. 4WD
- Kolor: Biały
Nierówna praca silnika przy załączonym "D" 2.0 crdi 185km 6at.
Na wstępie witam wszystkich. Jestem tu nowy. Przeszukałem wszelkie fora dotyczące hyundaia i kia ale nie znalazłem nic na temat mojego problemu. Mianowicie samochód 2.0 185km 6 biegowy automat klasyczny, 54000 przebiegu. Po rozgrzaniu silnika kiedy zatrzymuje się na światłach, mam załączone "D" i trzymam nogę na hamulcu samochód zaczyna poszarpywac, przerywać i wyraźnie czuc to nawet na fotelu pasażera. Wystarczy przełączyc na "P" lun "N" i wszystko od razu ustępuje. Dzieje się tak tylko kiedy samochód jest spięty do jazdy ale trzymam go na hamulcu. Kilkakrotnie był na diagnostyce w Aso. Żadnych błędów. Sitko w baku czyste, filtr paliwa nowy. Paliwo tylko on shell v power ewentualnie on ultimate na bp. Samochód ma moc, nie dymi. A szarpanie tudzież przerywanie jest. W aso problem widzą ale nie potrafią określić przyczyny. Gwarancja kończy się za pół roku więc muszę działać. Czy miał ktoś z was podobny problem? Skrzynia, wtryski? Jakieś cewki????
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
- Kolor: Olivine Grey
Re: Nierówna praca silnika przy załączonym "D" 2.0 crdi 185km 6at.
Nie jestem mechanikiem, ale na chłopski rozum skoro zmiana przełożenia w skrzyni daje ten efekt to szukałbym pierwsze w skrzyni.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Ja bym dorzucił że lepszym tropem będzie któreś ze sprzęgieł lub co bardziej prawdopodobne, któreś łożysko.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7crdi 2016
I jak na gwarancji to cisnąć niech robią. Jak widzą problem, a nie umieją naprawić to ich problem. Żądaj auta zastępczego, swoje zostaw i niech wołają fachowca z centrali.
Nie mogą odmówić naprawy gwarancyjnej jak problem zgłoszony przed upływem gwarancji.
Nie mogą odmówić naprawy gwarancyjnej jak problem zgłoszony przed upływem gwarancji.
- Baranek
- Forumowicz
- Twój samochód: 2.0L GDI 4WD Canada
- Kolor: Phantom black
Przy gwałtownym przyśpieszeniu przy ruszaniu czuć "ślizganie się" tak jak w manualu przy ślizgającym sprzęgle czy pod obciążeniem nie ma problemu. Jeśłi nie stań na górce i zobacz czy auto się toczy na dół czy trzyma poprawnie. Górka taka normalna najazdowa; niezbyt stroma.
Jeśli nic się nie dzieje to hydrokonwerter; sprzęgło kinetyczne czy jak by to nie nazywał jest OK
Sprawdzić poziom oleju i jak wygląda olej. Jaki ma kolor i czy nie śmierdzi spalenizną. Olej ten w skrzyni oczywiście.
Czy podczas postoju jak to się dzieje migają światła STOP w rytm szarpania czy nie?
Tyle mozesz zrobić sam lub bez większych nakładów.
Jak serwis nic nie robi jedź na diagnostykę do warsztatu który zajmuje sie ASB może oni coś pomogą zdiagnozować.
Jeśli nic się nie dzieje to hydrokonwerter; sprzęgło kinetyczne czy jak by to nie nazywał jest OK
Sprawdzić poziom oleju i jak wygląda olej. Jaki ma kolor i czy nie śmierdzi spalenizną. Olej ten w skrzyni oczywiście.
Czy podczas postoju jak to się dzieje migają światła STOP w rytm szarpania czy nie?
Tyle mozesz zrobić sam lub bez większych nakładów.
Jak serwis nic nie robi jedź na diagnostykę do warsztatu który zajmuje sie ASB może oni coś pomogą zdiagnozować.
-----------------------------
Good driver just driving.
Good driver just driving.
-
- Świeżak
- Twój samochód: KiA Sorento 2.0crdi
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
Czy udało się rozwiązać problem?
-
- Świeżak
Mam to samo w Kia Sorento 2.0 crdi 6AT 2017r 98tys przebieg. Tylko u mnie dzieje się na zimnym silniku jak już ruszę i przejadę kawałek to jest spoko. Może to wina oleju bo jeszcze nie zmieniany od nowości?
Tutaj nagrałem film: https://drive.google.com/file/d/1fJ0_ZM ... p=drivesdk
Tutaj nagrałem film: https://drive.google.com/file/d/1fJ0_ZM ... p=drivesdk
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson Tle
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Złoty
Witam serdecznie
Mam identyczny problem w Tucson 2.0 CRDI.
Dołączam się z pytaniem w kwestii rozwiązania problemu
Mam identyczny problem w Tucson 2.0 CRDI.
Dołączam się z pytaniem w kwestii rozwiązania problemu

-
- Świeżak
A na zimnym czy ciepłym silniku? U mnie tylko na zimnym póki co i problem się nasilił bo wcześniej sporadycznie a teraz po każdym uruchomieniu po nocy i wbiciu R lub D obroty skaczą