Niestety jeszcze nie mam swojego więc nie mogę zweryfikować w 100%, jednak trafiłem na niepokojąca informację. Chodzi o uszczelkę pomiędzy wnęką nadkola i tylnymi drzwiami. Podobno zbiera się pod nią mnóstwo syfu i soli drogowej - żeby zobaczyć, trzeba ją odchylić. Jeśli tak jest - to tylko patrzeć jak pojawią się tam ogniska korozji - uszczelka pracuje i dociskając syf, piach i sól do lakieru, w krótkim czasie go wypiaskuje i rude będzie miało pyszną, odsłoniętą blachę.
Jeśli macie chwilę - zweryfikujcie jak to u Was wygląda - myślę, że to obowiązkowe miejsce do regularnego mycia ciśnieniowego, a może nawet naklejenia folii ochronnej pod uszczelkę.
Tucson NX4
Miejsca potencjalnych ognisk korozji
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark Knight
Miejsca potencjalnych ognisk korozji
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Oczekiwanie zaostrza apetyt
miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Re: Miejsca potencjalnych ognisk korozji
Zibi, czy Ci chodzi o ten pas w skrzydle drzwi czy w karoserii-nadkolu?Zibi70 pisze: ↑13 sty 2022, 10:47Niestety jeszcze nie mam swojego więc nie mogę zweryfikować w 100%, jednak trafiłem na niepokojąca informację. Chodzi o uszczelkę pomiędzy wnęką nadkola i tylnymi drzwiami. Podobno zbiera się pod nią mnóstwo syfu i soli drogowej - żeby zobaczyć, trzeba ją odchylić. Jeśli tak jest - to tylko patrzeć jak pojawią się tam ogniska korozji - uszczelka pracuje i dociskając syf, piach i sól do lakieru, w krótkim czasie go wypiaskuje i rude będzie miało pyszną, odsłoniętą blachę.
Jeśli macie chwilę - zweryfikujcie jak to u Was wygląda - myślę, że to obowiązkowe miejsce do regularnego mycia ciśnieniowego, a może nawet naklejenia folii ochronnej pod uszczelkę.
Dziś sprawdziłem na drzwiach --> tej uszczelce gumowej w dolnej części drzwi i... jest tam "błoto", ale ono "siedzi" przy tej listwie plastikowej na drzwiach... nic rudego tam nie będzie
- Zibi70
- Mistrz
@Daniel - nie umiem powiedzieć, gdzie dokładnie - tylko tyle wyczytałem a teraz nie mogę znaleźć tego wpisu - jest na grupie na FB, tam gdzie Ty też jesteś. Podobno jest tam jakaś uszczelka i trzeba ją mocniej odchylić.
miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Se odchylaj... Tam jest szeroko plastik
BTW... jednak ,jest tam brudno, na drzwiach
- Zibi70
- Mistrz
Czekaj, czekaj - jak odbiorę to mu zajrzę w każdą dziurę 
-
Zenek
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1,6 T-GDI HEV
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: Biały
Hej nie chciałem tworzyć nowego tematu. Ale czy ktoś z Was spotkał się z „plamkami” rdzy na elemencie ze zdjęcia?
Wiem że pod lakierem jest plastik ale mam takie rdzawe plamki które nie chcą zejść.
Pierwsze zdjęcie poglądowe, drugie mało wyraźne ale plamki małe i ciężko to bardziej zbliżyć.
Ewentualnie czym to potraktować.
Samochód rocznik 24
Wiem że pod lakierem jest plastik ale mam takie rdzawe plamki które nie chcą zejść.
Pierwsze zdjęcie poglądowe, drugie mało wyraźne ale plamki małe i ciężko to bardziej zbliżyć.
Ewentualnie czym to potraktować.
Samochód rocznik 24
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.