Tucson TL
Lekkie zaparowanie
Re: Lekkie zaparowanie
To mam pytanie w instrukcji jest ikoną klimatyzacji z przyciskiem świeżego powietrza z zewnątrz jak wersja to ma ? Ja patrzę u siebie w komforcie to tego nie mam mam tylko obieg wewnetrzny
Żaden Tucson z polskiego rynku nie ma takiego przycisku jak "świeże powietrze/obieg zewnętrzny" (tak, wiem, że jest to w instrukcji). "Świeże powietrze" jest pobierane zawsze dopóki nie przełączy się na obieg wewnętrzny.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: Silver
- Kontakt:
Przy funkcji AUTO gdy pracuje odparowanie szyby nie można włączyć np. Obiegu zamkniętego. U mnie jeżdżą 3 osoby, temp. 20, na długiej trasie tył na 22 kierowca 20,5. Raz zauważyłem problem z niemożliwością odparowania, na kratce wlotu zalegał śnieg. Zatrzymałem się, wyczyściłem kratkę zmiotką, szyby bardzo szybko odparowały.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson 1.6gdi comfort + ford
- Kolor: Biały
A to nie jest tak, ze dwie strefy, to 1-kierowca, 2-pasazer, czyli lewa/prawa, a nie przod/tyl?firefighter1 pisze:... temp. 20, na długiej trasie tył na 22 kierowca 20,5...
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
W aucie utrzymuję najczęściej temp. 20*C.
I zauważam, że auto-odparowanie przedniej szyby włącza się za późno, gdy szyba jest już lekko zamglona.
Dlatego czasem klikam nadmuch na przednią szybę - ale nie odparowanie, tylko sam nadmych. Bo odparowanie zbyt gwałtownie działa i hałasuje
I zauważam, że auto-odparowanie przedniej szyby włącza się za późno, gdy szyba jest już lekko zamglona.
Dlatego czasem klikam nadmuch na przednią szybę - ale nie odparowanie, tylko sam nadmych. Bo odparowanie zbyt gwałtownie działa i hałasuje

Kurcze, u mnie to działa perfekcyjnie. Tylko pojawi się mgiełka i już ikonka puszcza do mnie "oczko", a po chwili szybą jest czysta. Myślę, że chyba ma znaczenie nocne garażowanie auta, więc nie ma ciężko. Tylko wieczorem, po całodziennym postoju przed firmą (13h) mam okazję testować.
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Ja też garażuję i nie ma problemu.
Ale czasem, gdy na zewnątrz jest mocno wilgotno, gdy zostawić na trochę auto pod chmurką, wtedy potrafi się spóźnić z odparowywaniem.
Nawet jak się włączy, to bywa, że nieskutecznie, więc wolę ręcznie przełączyć na nadmuch na szybę
Z tym, że ja jeżdżę teraz bez włączonej klimy ....
Ale czasem, gdy na zewnątrz jest mocno wilgotno, gdy zostawić na trochę auto pod chmurką, wtedy potrafi się spóźnić z odparowywaniem.
Nawet jak się włączy, to bywa, że nieskutecznie, więc wolę ręcznie przełączyć na nadmuch na szybę

Z tym, że ja jeżdżę teraz bez włączonej klimy ....