Tucson TL
Lekkie zaparowanie
- marcelini
- Weteran
- Twój samochód: Santa Fe
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kolor: white pearl
Re: Lekkie zaparowanie
Dla klimatyzacji automatycznej są 2 opcje panelu. W jednej są 2 przyciski- układu zamkniętego i układu otwartego i tu dokonujesz wyboru. W wersji drugiej jest jeden przycisk. Jak jest aktywowany to mamy układ zamknięty, w drugim położeniu układ jest otwarty.
Santa Fe CRDi 4 WD white pearl
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
W instrukcji pisze, że jest to "opcja" i pewnie nie w każdej wersji będzie dostępna. Dodatkowo, w uwagach pisze, że po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu, funkcja automatycznie się aktywuje co należałoby zinterpretować, że jest aktywna w momencie kupowania samochodu. A procedura służy do ewentualnego wyłączenia i później ponownego załączenia odparowywania szyby. Ci co nie mają tej funkcji muszą ręcznie ją uruchamiać przez przyciśnięcie guzika odparowania szyby przedniej na panelu, wówczas strumień powierza jest kierowany na szybę z dużą mocą.
1.6 T-GDI 4WD Comfort
- marcelini
- Weteran
- Twój samochód: Santa Fe
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kolor: white pearl
Coś w tym jest, bo nawet instrukcja opisuje procedurę wyłączania... 

Santa Fe CRDi 4 WD white pearl
Najprościej tak jak napisałem. Masz załączone , to przy zaparowanej szybie zwróć uwagę czy pojawi się ikona systemu, wyłączone to czy masz ikonę informującą o dezaktywacji. Dodatkowo jeśli system działa, nie wyłączysz klimy przyciskiem (będzie migała dioda). A jeśli to wszystko za mało, zadzwon do swojego aso i zapytaj.
U mnie to działa i załącza się chyba nawet, gdy klima nie jest włączona,( warunek to włączone AC lub ogrzewanie) wystarczy lekkie zaparowane i załącza się natychmiast.
Krisman klimę włącza właśnie przycisk AC. Jakby była wyłączona to lampka na AC jest zgaszona i wtedy działają nawiewy z bieżącego powietrza lub ogrzewanie, ale nie działa układ klimatyzacji. ADS działa natomiast i przy klimatyzacji i ogrzewaniu.
Co do samego systemu to u mnie wg. instrukcji działa opcja System automatycznego usuwania zaparowania z strony 291 i rozdziału 3-181.
Działa również Automatyczna wentylacja z strony 292 i rozdziału 3-182
Wychodzi jednak na to, że System automatycznego usuwania zaparowania( który ma chyba większość użytkowników) to trochę coś innego niż Zapobieganie zaparowaniu przedniej szyby ( strona 290)
I akurat tego zapobiegania nie rozkminiłem- znaczy się naciskam pobór powietrza itp i nic się nie dzieje więc może tego akurat nie mam.
Co do samego systemu to u mnie wg. instrukcji działa opcja System automatycznego usuwania zaparowania z strony 291 i rozdziału 3-181.
Działa również Automatyczna wentylacja z strony 292 i rozdziału 3-182
Wychodzi jednak na to, że System automatycznego usuwania zaparowania( który ma chyba większość użytkowników) to trochę coś innego niż Zapobieganie zaparowaniu przedniej szyby ( strona 290)
I akurat tego zapobiegania nie rozkminiłem- znaczy się naciskam pobór powietrza itp i nic się nie dzieje więc może tego akurat nie mam.
Chyba nie sądzisz, że nie wiem do czego służy przycisk AC 
Chodziło mi o to, że nie musi być włączona klima (przyciskiem) by system działał, sam ją załączy, wystarczy by było włączone ogrzewanie.
Stąd "lub" ogrzewanie.

Chodziło mi o to, że nie musi być włączona klima (przyciskiem) by system działał, sam ją załączy, wystarczy by było włączone ogrzewanie.
Stąd "lub" ogrzewanie.