Tucson TL
Kopnięcie? Przebicie?

Masz problem z elektroniką - Tucson TL? Napisz tutaj.
Aron23
Twórca
Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 30tys km
Kolor:

Kopnięcie? Przebicie?

Post autor: Aron23 » 15 lut 2017, 20:13

Czy w waszych tucsona tez występuje taki problem... chyba od samego początku od kad posiadam tucsona po przejechaniu kilku km i gdy wysiadam chce zamknąć drzwi kopie mnie prąd... jest takie powiem "naelektryzowanie" lecz w ostatnim czasie mocniej kopie a dziś gdy chciałem przesunąć fotel tez dostałem szczala ostatnio zmieniłem w środku podświetlanie w kabinie na led czy może mieć to coś wspólnego ze problem się nasilił? A może to podgrzewana kierownica jakoś mnie na elektryzuje a później gdy wychodzę występuje "rozładowanie" ;) na zapalonym silniku nie zauważyłem tego problemu :)
... puki co jest zima wiec kurtka ubrana i zamykam łokciem:)
Hyundai Tucson 1.6 GDI comfort

kik

Re: Kopnięcie? Przebicie?

Post autor: kik » 15 lut 2017, 20:20

U mnie nie ma kopnięcia prądu. Ale ja jestem jakiś inny bo u mnie problemem był tylko brak instrukcji. U mnie nawet plastiki się nie rysują, radio gra ok, wycieraczka bdb zbiera wodę, skrzynia pracuje cichutko więc sam nie wiem co się dzieje? :D

Aron23
Twórca
Kolor:

Post autor: Aron23 » 15 lut 2017, 20:26

Do serwisu to mi zbytnio z tym jechać nie chce podjade prawie problem się nie pojawi i oni widzą problemu jak coś się przy nich nie pojawia... lepiej kupić używane auto i jeździć do mechanika tam przynajmniej się postarają :)

miras2016
Mistrz
Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
Kolor:

Post autor: miras2016 » 15 lut 2017, 21:21

Wygląda to na ładunek elektrostatyczny. Pocierające o siebie materiały powodują powstanie dodatniego ładunku elektrycznego, a gdy dotkniesz masy następuje rozładowanie i nieprzyjemne "kopnięcie". Na początek spróbuj zmienić kurtkę na inną, bo obić siedzeń raczej się nie da :)
Zjawisko to nasila się przy suchym powietrzu. Kiedyś w Reno Lagunie doświadczałem takich ekscytujących wrażeń :D, ale w Tucsonie jeszcze mnie to nie spotkało.
1.6 T-GDI 4WD Comfort

krisman

Post autor: krisman » 15 lut 2017, 21:45

Kup taki pasek antystatyczny za kilka zł, a problem zniknie, aczkolwiek ja w tucsonie tego na razie nie doświadczyłem.

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Polar white
Kontakt:

Post autor: Tucson » 15 lut 2017, 21:50

Zmień ciuchy, albo wypierz je w jakimś elektrostatycznym zmiękczaczu :) serio i wbij gwoździe w buty żebyś miał uziemienie z gruntem :) serio, jeśli jesteś dobrze odizolowany od otoczenia to w trakcie poruszania się poruszają się również twoje ubrania, pocierają jedno o drugie i elektryzują się. Niekiedy wystarczy zmienić buty bo te z gumową podeszwą idealnie odizolowują od gruntu. Podczas poruszania się Twoje auto również elektryzuje się, poprzez pocieranie powietrza o karoserię. Jeśli jest mróz, suche powietrze generalnie i Ty elektryzujesz się przeciwnym biegunem to nie ma siły - prąd popłynąć musi :)

miras2016
Mistrz
Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
Kolor:

Post autor: miras2016 » 15 lut 2017, 21:56

A tutaj masz linka do opisywanego problemu:
http://www.motofakty.pl/artykul/prad-na-karoserii.html
1.6 T-GDI 4WD Comfort

Wbrodaty
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.7 CRDI 141KM 2WD 7DCT
Kolor:

Post autor: Wbrodaty » 15 lut 2017, 22:14

Dokładnie tak jest jak pisze miras2016, ładunek elektrostatyczny.Odwieczny problem na wiosnę wielu posiadaczy samochodów .
SILNIK: 1.7 CRDi 7AT 2WD (141 KM)

Aron23
Twórca
Kolor:

Post autor: Aron23 » 16 lut 2017, 0:17

Dzięki Panowie :) bo już bałem się ze będę zamykać drzwi latem patykiem :)

Awatar użytkownika
Tolekcacek
Świeżak
Twój samochód: Tucson 2017r 1.6 gdi classic
Kolor: biały

Post autor: Tolekcacek » 10 lip 2017, 15:31

Potwierdzam zawsze o ile mam ubrane jeansy przy wysiadaniu drzwi raczą mnie kopnęciem i to solidnym, aż nieprzyjemnie sie wysiada wiedząc że zaraz będzie kara. Problemu nie ma gdy mam inne spodnie na tyłku. To chyba wina tapicerki, nigdy zadne auto tak mnie nie traktowało.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu