Kontrolka wypalania filtra
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.7CRDI
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Czarny
Kontrolka wypalania filtra
W każdym autku jakie mam zakładam kontrolkę wypalania filtra cząstek stałych, nawet małżonka się nauczyła że jak świeci się ta kontrolka to ma jechać i nie gasić auta.
Jako że niedawno dostała "chudego" to postanowiłem i w nim to założyć.
Ale żeby nie było łatwo to małżonka zażyczyła sobie kontrolkę w środku auta, w dodatku w kratce nawiewu - do tej pory, w poprzednich autach zakładałem to w lusterkach zewnętrznych, no ale cóż, jak usłyszysz "co, nie założysz tam gdzie chcę?" to ambicja bierze górę
Zabrałem się do tego i zobaczcie jak wyszło:
Aby wyjąć kratkę nawiewu to musimy:
Wyjąć lewy boczek tapicerki
Aby to zrobić to wyjmujemy klapkę od bezpieczników i wypychamy boczek,
następnie ( po odkręceniu śrubek ) wyjmujemy osłony pod kierownicą,
niestety jak się okazało, by wyjąć kratkę nawiewu to trzeba zdjąć osłonę licznika, aby zdjąć osłonę licznika to trzeba wymontować osłonę radia, aby to zrobić to trzeba zdjąć górną osłonę deski rozdzielczej, nie było łatwo
Ale jak już wszystko zdemontowałem to wyjęcie kratki, jej rozebranie, zamontowanie diody LED na 12V to już łatwizna,
trzeba tylko się podpiąć pod bezpiecznik od podgrzewania lusterek i zamontować wszystko ponownie
Generalnie jest to do zrobienia na długość czteropaka za drugim razem nawet szybciej, to autko to mój pierwszy nie-europejczyk
Jako że niedawno dostała "chudego" to postanowiłem i w nim to założyć.
Ale żeby nie było łatwo to małżonka zażyczyła sobie kontrolkę w środku auta, w dodatku w kratce nawiewu - do tej pory, w poprzednich autach zakładałem to w lusterkach zewnętrznych, no ale cóż, jak usłyszysz "co, nie założysz tam gdzie chcę?" to ambicja bierze górę
Zabrałem się do tego i zobaczcie jak wyszło:
Aby wyjąć kratkę nawiewu to musimy:
Wyjąć lewy boczek tapicerki
Aby to zrobić to wyjmujemy klapkę od bezpieczników i wypychamy boczek,
następnie ( po odkręceniu śrubek ) wyjmujemy osłony pod kierownicą,
niestety jak się okazało, by wyjąć kratkę nawiewu to trzeba zdjąć osłonę licznika, aby zdjąć osłonę licznika to trzeba wymontować osłonę radia, aby to zrobić to trzeba zdjąć górną osłonę deski rozdzielczej, nie było łatwo
Ale jak już wszystko zdemontowałem to wyjęcie kratki, jej rozebranie, zamontowanie diody LED na 12V to już łatwizna,
trzeba tylko się podpiąć pod bezpiecznik od podgrzewania lusterek i zamontować wszystko ponownie
Generalnie jest to do zrobienia na długość czteropaka za drugim razem nawet szybciej, to autko to mój pierwszy nie-europejczyk
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Re: kontrolka wypalania filtra
Ok zasilanie brałeś z lusterka. A jakiego modułu użyłeś i gdzie się wpiąłeś?
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Spoko relacja, ale tak się zastanawiam czy nie jest to taki trochę false positive?
Czyli z tego co zrozumiałem/wydedukowałem to jeśli włącza się wypalanie DPF to idzie to w parze z włączeniem grzania lusterek?
Czyli generalnie, jeśli włączysz zimą podgrzewanie tylnej szyby, to zamontowana kontrolka DPF również się zapali? (bo wtedy włącza się też podgrzewanie lusterek)
Czy jak to działa? Przydałoby się więcej szczegółów...
Czyli z tego co zrozumiałem/wydedukowałem to jeśli włącza się wypalanie DPF to idzie to w parze z włączeniem grzania lusterek?
Czyli generalnie, jeśli włączysz zimą podgrzewanie tylnej szyby, to zamontowana kontrolka DPF również się zapali? (bo wtedy włącza się też podgrzewanie lusterek)
Czy jak to działa? Przydałoby się więcej szczegółów...
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Ładny XN3
Opis dziwny, tak jakby największą sztuka było rozebranie kratki (z czym można się zgodzić, bo ta górna osłona to jest wyzwanie). Choć na oko i ze zdjęć - nie wygląda żeby było to konieczne.
Natomiast absolutnie brak części elektronicznej, co z skąd i dlaczego tak.
Lipa troszkę. Ja bym poprawił i będzie git.
Natomiast absolutnie brak części elektronicznej, co z skąd i dlaczego tak.
Lipa troszkę. Ja bym poprawił i będzie git.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson Style 1.7 CRDI
- Kolor: Sand White
1.Na zdjęciu nr.2 widać gdzie jest wpięte zasilanie LED(+).
2.Jeżeli włącza się wypalanie DPF-a włączane są odbiorniki o dużym poborze prądu(ogrzewanie szyby,lusterek,wentylatory).
3.Faktycznie kontrolka zapali się w momencie włączenia ogrzewania lusterek-ale lusterka i szyba nie grzeją cały czas.
Jest to najprostszy sposób kontroli wypalania DPF-a.Na znanym serwisie aukcyjnym można nabyć gotowe kontrolki z symbolem DPF-a.
2.Jeżeli włącza się wypalanie DPF-a włączane są odbiorniki o dużym poborze prądu(ogrzewanie szyby,lusterek,wentylatory).
3.Faktycznie kontrolka zapali się w momencie włączenia ogrzewania lusterek-ale lusterka i szyba nie grzeją cały czas.
Jest to najprostszy sposób kontroli wypalania DPF-a.Na znanym serwisie aukcyjnym można nabyć gotowe kontrolki z symbolem DPF-a.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor: Ładny XN3
Znalazłem oryginał tego rozwiązania z 2016. Co ciekawe, autor dał w nagłówek informacje, że to nie działa.
https://www.forotucson.com/threads/inst ... culas.860/
Ciekawe jak jest naprawdę.
Załączanie prądożernych odbiorników aby wymusić większe obciążenie alternatora i w efekcie podniesienie obrotów, ma sens w pewnych warunkach (np stanie w korku).
Ale podczas jazdy to już tak średnio. Jak jedziesz i masz obroty ze 2 - 3k to wypalanie jak najbardziej działa i na powodu żeby załączać i zużywać inne rzeczy.
To wszystko robi program w sterowniku, który Hyundai przy każdej aktualizacji może zmienić. Myk który kiedyś działał po aktualizacji (lub w innym roczniku auta), może nie działać. I odwrotnie.
Nie neguję i nie twierdzę że to nie działa, ale tak poddaje pod przemyślenie. Ni wszystko złoto co się świeci
@Krzycho-63 - jakbyś miał ELMa i wpiął się w OBD to mógłbyś apką złapać moment zaświecenia twojego LED i wtedy zobaczyć otwarcie EGR i temperatura na sondach.
Pozdro
https://www.forotucson.com/threads/inst ... culas.860/
Ciekawe jak jest naprawdę.
Załączanie prądożernych odbiorników aby wymusić większe obciążenie alternatora i w efekcie podniesienie obrotów, ma sens w pewnych warunkach (np stanie w korku).
Ale podczas jazdy to już tak średnio. Jak jedziesz i masz obroty ze 2 - 3k to wypalanie jak najbardziej działa i na powodu żeby załączać i zużywać inne rzeczy.
To wszystko robi program w sterowniku, który Hyundai przy każdej aktualizacji może zmienić. Myk który kiedyś działał po aktualizacji (lub w innym roczniku auta), może nie działać. I odwrotnie.
Nie neguję i nie twierdzę że to nie działa, ale tak poddaje pod przemyślenie. Ni wszystko złoto co się świeci
@Krzycho-63 - jakbyś miał ELMa i wpiął się w OBD to mógłbyś apką złapać moment zaświecenia twojego LED i wtedy zobaczyć otwarcie EGR i temperatura na sondach.
Pozdro
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson Style 1.7 CRDI
- Kolor: Sand White
Zapraszam do mnie.Elm-a nie posiadam.
https://www.facebook.com/kjautoelektronika
https://www.facebook.com/kjautoelektronika
-
- Świeżak
widzę że kolega Krzycho już odpowiedział na pytania
Tak jak wspomniał i tak jak widać na foto zasilanie wziąłem z bezpiecznika od grzanych lusterek, nie trzeba żadnego modułu, wystarczy dioda LED na 12V
99% czasu poświęconego na tą pracę zajęło rozbieranie wszystkich elementów, samo podłączenie diody i zmontowanie wszystkiego to kilka minut
a co do działania tego podczas regeneracji to jeszcze takowej małżonka nie zaobserwowała, jeśli jednak podczas wypalania filtra lusterka w Tucsonie się nie grzeją to szkoda mojej pracy - no cóż przekonamy się
Tak jak wspomniał i tak jak widać na foto zasilanie wziąłem z bezpiecznika od grzanych lusterek, nie trzeba żadnego modułu, wystarczy dioda LED na 12V
99% czasu poświęconego na tą pracę zajęło rozbieranie wszystkich elementów, samo podłączenie diody i zmontowanie wszystkiego to kilka minut
a co do działania tego podczas regeneracji to jeszcze takowej małżonka nie zaobserwowała, jeśli jednak podczas wypalania filtra lusterka w Tucsonie się nie grzeją to szkoda mojej pracy - no cóż przekonamy się
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 CRDi
- Rok produkcji: 2019
- Kolor: Kolor burego kota
Już prawie 2 miesiące minęły od zamontowania diody. Skoro kolega się nie chwali że sposób jest ok to chyba faktycznie nie działa... Może autor napisze coś na ten temat
-
- Świeżak
niestety to chyba nie działa, póki co to małżonka nie zauważyła by ta kontrolka się zaświeciła