Tucson TL
Kod lakieru, zaprawki na odpryski
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI BLUEDRIVE COMFORT 2WD 2019
- Kolor: Biały
Kod lakieru, zaprawki na odpryski
Dzień dobry
Aby nie zakładać wielu tematów streszczę wszystko w jednym
Dziś podczas mycia zauważyłem na przedniej masce odprysk od kamienia wielkości łebka od szpilki.
Teraz mam pytania z tym związane.
1. Gdzie znajdę kod lakieru?
2. Gdzie kupię i czy w ogóle najlepiej w Hyundai-u lakier w oryginalnym odcieniu
3. Zaprawiać to samemu czy jechać do serwisu?
4. Jak sprawa wygląda w takim przypadku z gwarancją?
5. Czy można na przyszłość zabezpieczyć maskę przed takimi odpryskami?
Dodam, że jest to nowy samochód i nie chciałbym aby coś go szpeciło.
Jak Wy sobie z tym radzicie?
Proszę o Wasze odpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam
Piotrek
Aby nie zakładać wielu tematów streszczę wszystko w jednym
Dziś podczas mycia zauważyłem na przedniej masce odprysk od kamienia wielkości łebka od szpilki.
Teraz mam pytania z tym związane.
1. Gdzie znajdę kod lakieru?
2. Gdzie kupię i czy w ogóle najlepiej w Hyundai-u lakier w oryginalnym odcieniu
3. Zaprawiać to samemu czy jechać do serwisu?
4. Jak sprawa wygląda w takim przypadku z gwarancją?
5. Czy można na przyszłość zabezpieczyć maskę przed takimi odpryskami?
Dodam, że jest to nowy samochód i nie chciałbym aby coś go szpeciło.
Jak Wy sobie z tym radzicie?
Proszę o Wasze odpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam
Piotrek
-
- Twórca
- Twój samochód: 1 -1.6 Comfort, 2- 1.6 N Line
- Kolor: 1-Biały, 2- Biały
Re: Kod lakieru, zaprawki na odpryski
Cześć!
Ja zamówiłem lakier na zaprawki w serwisie, w komputerze sprawdzą kod twojego lakieru. Dostajesz org. sztyft z pędzelkiem (w metaliku są dwa sztyfty z lakierem bezbarwnym i drugi z kolorem) , koszt ok. 50zł. Trzeba czekać 2-3 dni. Ja robię sam zaprawki ale żeby dobrze wyszło trzeba trochę cierpliwości i zabawy. Co do gwarancji itd, najlepiej zapytaj. Ja miałem już przegląd "blach" i nikt na małe zaprawki uwagi nie zwracał.
Pozdrawiam!
Ja zamówiłem lakier na zaprawki w serwisie, w komputerze sprawdzą kod twojego lakieru. Dostajesz org. sztyft z pędzelkiem (w metaliku są dwa sztyfty z lakierem bezbarwnym i drugi z kolorem) , koszt ok. 50zł. Trzeba czekać 2-3 dni. Ja robię sam zaprawki ale żeby dobrze wyszło trzeba trochę cierpliwości i zabawy. Co do gwarancji itd, najlepiej zapytaj. Ja miałem już przegląd "blach" i nikt na małe zaprawki uwagi nie zwracał.
Pozdrawiam!
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7 CRDi 7DCT
- Kolor: Black Phantom
Kod lakieru znajdziesz na lewym slupku „kierowcy” po otwarciu drzwi. Tam gdzie sa wszystkie dane auta, typu nr vin, cisnienie itp. Bedzie napisane cos w rodzaju „paint”.
Co do gwarancji, to nie ma problemu. Ja mam dwa odpryski na masce, a w serwisie powiedzieli mi abym zastosowal wlasnie zaprawki. Nie ma to wplywu na gwarancje.
Co do gwarancji, to nie ma problemu. Ja mam dwa odpryski na masce, a w serwisie powiedzieli mi abym zastosowal wlasnie zaprawki. Nie ma to wplywu na gwarancje.
-
- Weteran
Aha, i nie kupuj zaprawki lakieru na allegro. Sa po 5-10 zl. Ale to zazwyczaj szajs. Kup w dobrym renomowanym sklepie moto lakierniczym, doradza jak zastosowac. Koszt: od 20 zl w zwyz.
-
- Weteran
WitamSirkl pisze: ↑29 sie 2019, 20:48Cześć!
Pozdrawiam!
Będę musiał zadzwonić do najbliższego serwisu spytam się o lakier.
Szukałem na internecie i nie mogę znaleźć w dokładnie tym samym odcieniu czyli PYW TRY.
Zastanawiam się czy nie zabezpieczyć jakoś maski aby uchronić ją przed kamieniami.
Tommy dziękuję za informację. Właśnie nie chcę kupować nigdzie w necie z niepewnego źródła.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Podjedź do pierwszej lepszej mieszalni lakierów - oni mają możliwość doboru lakieru pod kod z tabliczki. Za taki lakier zapłacisz 15 zł i jest on tak samo dobry (jak nie lepszy) niż ten z ASO. Też mam odpryski na masce i drzwiach od nieostrożnego otwierania ich przez dzieciaki - miałem porypane ranty. Lakier kupiony, odtłuszczone benzyną ekstrakcyjną, pozaprawiane, przytarte papierkiem wodnym, potem pastą polerską - i nie ma śladu. Jeśli masz większe ubytki to warto dokupić jeszcze utwardzacz, przygotować sobie zaprawiane miejsce, wymieszać bazę z utwardzaczem i szybko zaciągnąć zanim zrobi się z tego galareta, a po 24h masz kamień z lakieru w ten sposób położonego, następnie nanosisz klar i jest jak z fabryki należy pamiętać że jeśli jest wilgoć to przed pomalowaniem warto wygrzać miejsce zaprawiane np. za pomocą żarówki tzw. "kwoki" zarówno przed jak i po nałożeniu lakieru. Nie wiem czy to jest zgodne ze sztuką lakiernictwa, ale jak tak robiłem w wielu autach i efekt był trwały, tak więc mogę polecić tę metodę. Fakt wymaga to cierpliwości i czasu - nie należy liczyć tu na szybkie efekty - wykonane to na szybko nie będzie trwałe.
-
- Weteran
Małe sprostowanie. Oznaczenie koloru to tylko kod PYW.
TRY to jest oznaczenie koloru tapicerki.
PYW to jest kolor Polar White który ma oznaczenie producenta w systemie Hyundai LPA10APE1MPYWH
TRY to jest oznaczenie koloru tapicerki.
PYW to jest kolor Polar White który ma oznaczenie producenta w systemie Hyundai LPA10APE1MPYWH
-
- Weteran
Idac tym tokiem, to jak skrot PAE odnosi sie to Phantom Black w Hyundai
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort
Witam,
Czy w necie można kupić gdzieś lakier na zaprawki Polar White Hyundai LPA10APE1MPYWH z opcją wysyłki?? Nie chce mi się jechać specjalnie do salonu.
Czy w necie można kupić gdzieś lakier na zaprawki Polar White Hyundai LPA10APE1MPYWH z opcją wysyłki?? Nie chce mi się jechać specjalnie do salonu.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
A nie prościej do pierwszej lepszej mieszalni lakierów w okolicy?