Tucson TL
Klimatyzacja - napełnienie czynnikiem R1234yf
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 GDI 2WD STYLE
- Kolor: Silver
Klimatyzacja - napełnienie czynnikiem R1234yf
Witam. Mam takie pytanie dobijałem pierwszy raz klimatyzacje po 23 miesiącach od wyjazdu z salonu, robiłem odgrzybiania to przy okazji dobiłem. I wyszlo mi 78ml gazu. Nie było to robione w salonie tylko jakim dobry warsztacie. Większość osób mi mowilo że powinienem jechać na gwarancję bo po takim czasie nie powinienem nic dobić. Jak to u was było?
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
- Kolor: Olivine Grey
Re: Klimatyzacja
Pytanie takie... dobijałeś bo klima nie wyrabiała? czy tak przy okazji dobiłeś i pytasz, czy nie powinieneś nic dobić? 

-
- Nowicjusz
Przy okazji dobijałem. Klima bardzo dobrze chodzila. Poprostu jak robiłem obsługę odgrzybiania to STWIERDZIŁEM ZE DOBIJE.
-
- Weteran
To bez sensu przeciez ... klimę zawsze można dobić nawet w nowym samochodzie, serwis najpierw ściąga cały gaz z układu leci procedura sprawdzania szczelności i gaz wraca do układu i dobija tyle co zuzyte. Nie chcę nic mówić, ale czy przypadkiem nie wydałeś kasy bez sensu?
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark Knight
W dobrym zakładzie klimatyzacji - takim, który nie musi zdzierać z klientów, bo ma ich aż za dużo, dowiesz się, że nie ma czegoś takiego jak dobijanie co sezon czy dwa. Klima działa - jest ok. Czujnik czynnika ustala, że jest go dosyć. Nie ma potrzeby grzebania.
Klimatyzacja to układ zamknięty - tak jak w lodówce. I teraz pytanie - ile razy byliście z lodówką na serwisie dobijać czynnika?
Co innego jeśli Klima działa słabo albo się nie włącza. Wtedy zresztą też nabicie to nas ogół strata pieniędzy, bo istnieje gdzieś przyczyna nieszczelności i trzeba ją zlokalizować i usnąć.
Tzw serwisowanie klimy co rok czy dwa, to zwyczajne wyciąganie kasy.
Klimatyzacja to układ zamknięty - tak jak w lodówce. I teraz pytanie - ile razy byliście z lodówką na serwisie dobijać czynnika?
Co innego jeśli Klima działa słabo albo się nie włącza. Wtedy zresztą też nabicie to nas ogół strata pieniędzy, bo istnieje gdzieś przyczyna nieszczelności i trzeba ją zlokalizować i usnąć.
Tzw serwisowanie klimy co rok czy dwa, to zwyczajne wyciąganie kasy.
Oczekiwanie zaostrza apetyt
miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!

-
- Nowicjusz
Tak też było i tym razem, ściągnęli cały gaz był proces sprawdza aj szczelności i cała reszta i potem dobicie gazu i wyszło że brakuje 78ml a podobno nie powinno nic brakować. I tu pytanie czy coś nie szczelne czy to normalne że coś zeszło jeśli auto ma 23 misice?
-
- Weteran
Do czynnika mogą dodać preparat fluorescencyjny pod ultrafioletem i widać na układzie, gdzie cieknie po zaświeceniu lampą.
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark Knight
Jak już Cię podepną pod to cudowne urządzenie, to nie ma opcji, żeby urządzenie nie pokazało Ci, że łojojoj... ale brakowało - no prawie pół wiadraLukaszsk2 pisze: ↑14 lis 2021, 12:36Tak też było i tym razem, ściągnęli cały gaz był proces sprawdza aj szczelności i cała reszta i potem dobicie gazu i wyszło że brakuje 78ml a podobno nie powinno nic brakować. I tu pytanie czy coś nie szczelne czy to normalne że coś zeszło jeśli auto ma 23 misice?

Kiedyś też jeździłem co dwa lata. Już mi przeszło - od 6 lat nigdzie nie byłem i... Łojojoj... Jakoś działa

Oczekiwanie zaostrza apetyt
miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.

-
- Nowicjusz
Mi nie chodzi o to ile brakował tylko o to czy powinno brakowac? Bo tak jak pisałem na samym początku że podobno po takim czasie nie powinno nic brakować. I pytanie czy to prawda i jest jakaś nie szczelność czy też nie prawda i to normalne?
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Niemożliwe żeby nic nie brakowało.