Cześć, miałem już sobie darować ten wpis - ale jest tylu użytkowników Tucsona potencjalnie narażonych na to samo co ja więc się zdecydowałem podzielić wrażeniami z awarii skrzyni biegów w moim Tucson 1.6 T-GDI automat 7DCT rocznik 2018 przebieg 111tyś km.
Jest środek wakacji, koniec lipca 2025. Wracam z nad morza. Zatrzymałem się na stacji, dotankowałem. Ruszam dalej i coś dziwnego zaczyna się dziać z autem, nie przyspiesza równomiernie tylko skacze, poszarpuje. Patrzę na wskaźniki, i widzę, że biegi zmieniają się 1 potem od razu 3 ledwo przyspiesza i od razu 5 i długo trzeba piłować żeby wskoczyło 7. Zatrzymałem się na zjeździe. Wyłączyłem auto. Zajrzałem do komory silnika, może się coś rozpięło? Nic, zero śladu widocznej awarii. Odpalam auto, coś dziwnie delikatnie stuka w silniku a auto mimo, że stoi z zapiętym P jakoś się kołysze do przodu i do tyłu. Wrzucam wsteczny, żeby wycofać - mimo zapiętego biegu auto nie rusza z miejsca. A więc awaria - brak biegu 2,4,6. Na desce rozdzielczej żadnych wskaźników o awarii. 250 km dowlokłem się do domu na szczęście autostradą.
Następnego dnia holownik i do ASO jest 1 sierpnia 2025.
ASO, w którym regularnie serwisuje Tucsona (od początku posiadania auta a więc od ponad 4 lata i ponad 100tys km) przyjęło auto. Po tygodniu dostaje telefon, awaria sprzęgieł - wymagana wymiana. Koszt 9 tys PLN.
Pierwszy szok no ale trudno robimy. Po tygodniu drugi telefon dodatkowo do wymiany siłowniki i kolejne 6 tys PLN. Ale tu problem, czas oczekiwania 3 miesiące a już czekam dwa tygodnie. Już się wkurzyłem i poprosiłem o zapakowanie części używanych do ekspertyzy rzeczoznawcy. W tym momencie dopiero ASO zaproponowało auto zastępcze (i30 a więc dużo skromniejsze, w dodatku wydane zostało brudne, z odpryskiem na szybie, połamanymi zaczepami tylnej półki, wadliwą klimatyzacją i zapchanymi filtrami kabinowymi).
Mijały kolejne tygodnie. Mamy 21 października. ASO informuje mnie, że po zamontowaniu części skrzynia źle pracuje. Wzywają eksperta od skrzyń hyundaia. Ekspert dzwoni i mówi - Panie - skrzynia jest SPALONA, kompletnie zatarta. Olej spalony. Konieczna wymiana elementów 6 biegu. Pytam jak to możliwe skoro auto regularnie serwisowane a oleju w skrzyni ASO nie wymienia twierdząc, że to long life i się nie wymienia.
Wracam do ASO, składam reklamacje. ASO wysyła zapytanie do producenta do Hyundaia. 2 listopada Hyundai odpowiada - auto dwa miesiące po gwarancji - nie bierzemy odpowiedzialności.
Pytam ASO co dalej - ASO wylicza do zapłaty 18 tyś PLN. Ostatecznie auto odebrałem z ASO dopiero wczoraj po 3,5 miesiąca.
Tucson TL
Jak mnie urządzili w ASO - skrzynia biegów 7DCT
-
rozczarowany
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 T-GDI Automat 7DCT
- Rok produkcji: 2018
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: Jak mnie urządzili w ASO - skrzynia biegów 7DCT
Od kiedy Tucson ma 7 lat gwarancji? Mój miał 5.
Zapłaciłeś 18k PLN i jaki jest finał? Auto jeździ poprawnie?
Zapłaciłeś 18k PLN i jaki jest finał? Auto jeździ poprawnie?
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum
-
rozczarowany
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 T-GDI Automat 7DCT
- Rok produkcji: 2018
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Biały
Tak, auto spowrotem jeździ.
-
Robbyd
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.7 CRDI+wirus
- Rok produkcji: 2015
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kolor: G
Te skrzynie wytrzymują 100-150kkm i trzeba się przygotować na wydatek rzędu 15kzł.