Witam!
Czy ktoś wie jaki jest interwał wymiany rozrządu, opisanego w instrukcji jako pasek napędowy?
Instrukcja dla silników diesla mówi tak:
"Po raz pierwszy sprawdzić po 90.000 km lub 48 miesiącach następnie co 30.000 km lub 24 miesiące"
Czyli że co samo sprawdzenie i ewentualnie serwis ustala czy wymieniam czy jak?
Tucson TL
Interwał wymiany rozrządu 1.6 CRDI
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1,6 GDI po lifcie
- Kolor: white sand
Re: Interwał wymiany rozrządu 1.6 CRDI
dokładnie tak
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 CRDi
- Rok produkcji: 2019
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Kolor burego kota
U mnie rozrząd przy 160tyś. wyglądał jak na zdjęciu. Uważam że był tam od nowości i to mogły być jego ostatnie chwile.
Najgorsze jest to że ASO Hyundai chłop z obsługi powiedział mi że w tym silniku jest łańcuch którego się nie wymienia. Dopiero po tym jak uświadomiłem go że się myli poszedł na warsztat zrobić rozeznanie i przyznał mi rację. Całość razem z pompą wymieniona w prywatnym warsztacie. Jeśli ktoś będzie wymieniał rozrząd warto wymienić też pasek od pompy oleju który chodzi po "wewnętrznej stronie" wału/jednej z rolek.
Najgorsze jest to że ASO Hyundai chłop z obsługi powiedział mi że w tym silniku jest łańcuch którego się nie wymienia. Dopiero po tym jak uświadomiłem go że się myli poszedł na warsztat zrobić rozeznanie i przyznał mi rację. Całość razem z pompą wymieniona w prywatnym warsztacie. Jeśli ktoś będzie wymieniał rozrząd warto wymienić też pasek od pompy oleju który chodzi po "wewnętrznej stronie" wału/jednej z rolek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Daj znać z jakiego miasta te "ASO" bo aż głowa puchnie...
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 CRDi
- Rok produkcji: 2019
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Kolor burego kota
Częstochowa. ASO jest w miejscowości Poczesna. Ten warsztat ma ogólnie dobre opinie- jednak jak by ktoś pojechał bez żadnej świadomości to mógłby odbić się od drzwi i za jakiś czas mieć spory problem...