Dla tych co nie mogą oglądać, albo nie chcą po angielsku:
1. Nie trzeba właczać N na postoju, bo komputer steruje rozłączeniem skrzyni. W wersjach wspomaganych elektrycznie i systemem start stop ten punkt zupełnie nie obowiązuje i mamy super.
2. Nie należy trzymać auta pod górkę na biegu bez auto hold i bez hamulca.
3. Należy unikać "czołgania się" na niepełnie wrzuconym biegu. Unikać turlania w korku, czy podjeźdżać za dużo przy parkowaniu. Najlepiej całkowicie "wrzucić" jedynkę przejechać kawałek, zatrzymać się, poczekać na miejsce i znowu.
4. Komputer i skrzynia przewidują kolejny bieg i przygotowują go na drugiej przekładce. Oznacza to bardzo sprawne zwiększanie biegów przy przyspieszaniu i obniżanie przy hamowaniu. Dodanie gazu podczas hamowania powoduje lag, brak ciągu i dłuższe przełożenie biegów. Warto pamiętać o tym przy wyprzedzaniu.
5. Przy ruszaniu można krótko przytrzymać hamulec i gaz jednocześnie i ruszyć przy wyższych obrotach. Nie należy jednak gazować, bo to powoduje załaczenie biegu przy właczonym hamulcu i szkodzi skrzyni.
6. Nie należy wrzucać biegów wstecznego, jak auto jeszcze jedzie do przodu, oraz pierwszego, gdy jeszcze jedzie do tyłu.
Jest to moje pierwsze auto z DCT w życiu i na początku myślałem, że mam coś mocno spaprane, bo jeżdżeniu automatem T4 Volvo oraz manualami wcześniej. Teraz widzę, że warto się nauczyć