Tucson NX4
Instalacja zabezpieczenia CAN a gwarancja.

Masz problem z elektroniką - Tucson NX4? Napisz tutaj.
jas75
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 GDI 150KM Executive
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Teal

Re: Instalacja zabezpieczenia CAN a gwarancja.

Post autor: jas75 » 13 lut 2022, 16:05

Zibi70 pisze:
13 lut 2022, 11:06
Kupiłem pokrowce u majfrendów za śmieszne pieniądze - niecałe 20 zł za dwa z dostawą i jest to dokładnie to samo co niektórzy sprzedawcy wciskają po 50 zł za sztukę. Żadnych różnic. Ważne żeby w środku byli dwie kieszonki. Jedna z metalizowanego materiału blokującego fale radiowe i druga "normalna", w której można trzymać kluczyk kiedy ma być aktywny. Zrobię zdjęcia i wrzucę.

Dziękuję :) Tylko czy nie okaże się że mamy do sobie za daleko?
Mieszkam w Tarnobrzegu, a instalator przyjechał do mnie z Katowic, więc do Warszawy bez problemu dojedzie.

tucsontdp
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI (180KM), MHEV, PLATINUM, 4WD + Sun, Leather, Safety
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat DCT
Kolor: czarny

Post autor: tucsontdp » 13 lut 2022, 16:14

Czy mogę prosić o namiar? 😄 Jak długo trwa instalacja? Wszystko bezproblemowo?

PS. instalacja, jak pisał, Zibi, "pod chmurką"?

arbi
Weteran
Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
Skrzynia: Automat
Paliwo: Hybryda
Kolor: 2 kolorowy

Post autor: arbi » 13 lut 2022, 19:40

Zibi70 pisze:
13 lut 2022, 14:24
@Kosso
Można sobie wygooglać co nieco instalatorów w Warszawie. Chwilowo nie mogę niestety polecić swojego ;)
Jeśli chodzi o zabezpiecz-auto.pl, nie bardzo podoba mi się, że instalator przyjeżdża do klienta - taką informację dostałem tam na telefon. Jeśli nie masz garażu to zabiera się za montaż na parkingu :shock: Wg. mnie to nie są warunki sprzyjające porządnej instalacji - mało kto chce się bawić w wymyślne rozwiązania kiedy mu ręce marzną i kapie z nosa. A jeśli masz garaż - hmmm... a skąd wiadomo, że wiedząc gdzie pacjent mieszka, instalator nie nada "znajomym" gdzie w tym aucie szukać pluskwy, żeby się jej pozbyć. Pytałem o certyfikację instalatorów - raczej niewiele o tym słyszeli - https://www.biznes.gov.pl/pl/opisy-procedur/-/proc/23 , więc nie wiesz kto przyjedzie Ci montować zabezpieczenie i co ten ktoś robi po godzinach ;)
Jak się z nimi kontaktowałem telefonicznie, to powiedzieli, że w Poznaniu
mają instalatora i to ja mam do niego jechać, a nie on do mnie. Zapytałem
też czy mogę uczestniczyć przy montażu i ile to trwa. Mogę i 2h.

Adi99
Świeżak
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI 150 KM Executive + SUN
Kolor: black

Post autor: Adi99 » 13 lut 2022, 20:00

Zibi70 pisze:
@Kosso
Można sobie wygooglać co nieco instalatorów w Warszawie. Chwilowo nie mogę niestety polecić swojego ;)
Jeśli chodzi o zabezpiecz-auto.pl, nie bardzo podoba mi się, że instalator przyjeżdża do klienta - taką informację dostałem tam na telefon. Jeśli nie masz garażu to zabiera się za montaż na parkingu :shock: Wg. mnie to nie są warunki sprzyjające porządnej instalacji - mało kto chce się bawić w wymyślne rozwiązania kiedy mu ręce marzną i kapie z nosa. A jeśli masz garaż - hmmm... a skąd wiadomo, że wiedząc gdzie pacjent mieszka, instalator nie nada "znajomym" gdzie w tym aucie szukać pluskwy, żeby się jej pozbyć. Pytałem o certyfikację instalatorów - raczej niewiele o tym słyszeli - https://www.biznes.gov.pl/pl/opisy-procedur/-/proc/23 , więc nie wiesz kto przyjedzie Ci montować zabezpieczenie i co ten ktoś robi po godzinach ;)
Pytania do bardziej zorientowanych Kolegów :
- czy rozwiązanie od zabezpiecz-auto to jest 1:1 produkt SEO electronics (typu canlbue) ?
- jeżeli tak, to czy kalkulowaliście niezależny (poza zabezpiecz-auto) zakup immobilizera i niezależną instalację ?

p.s.
rozwiązanie QX-IMMO (od EMG Poland) instalują w salonie Hyundai'a MM Cars w Katowicach, więc są tam zapewne jakieś kompetencje o tym produkcie.

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Dark Knight

Post autor: Zibi70 » 13 lut 2022, 20:09

Adi99 pisze:
13 lut 2022, 20:00
- czy rozwiązanie od zabezpiecz-auto to jest 1:1 produkt SEO electronics (typu canlbue) ?
- jeżeli tak, to czy kalkulowaliście niezależny (poza zabezpiecz-auto) zakup immobilizera i niezależną instalację ?
Zabezpiecz-auto to jest SEO electronic. To dokładnie to samo. To jest SEO ubrane w obudowę z napisem zabezpiecz-auto.
Kalkulowałem - to co u instalatora wychodzi 1400 - 1500 zł - w zabezpiecz auto wychodzi 2 214 zł z VAT (1 800 zł netto - ceny podane na portalu + 23 % - to nie jest usługa na 8%)
Po dołożeniu syrenki i stworzeniu odpowiednika opcji premium wg zabezpiecz auto, u niezależnego wychodzi 1600 - 1700 zł a w zabezpiecz-auto jedyne 2 700 (2200 netto) - jak dla mnie jakość usługi pod chmurką w wykonaniu nie wiadomo kogo nie znajduje uzasadnienia w różnicy ceny sięgającej 1000 zł.

Do MM'Cars sobie zadzwonię - spróbuję się czegoś dowiedzieć o QX-IMMO.
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

Kosso
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 GDI mHEV 180KM Platinum SUN
Kolor: Teal

Post autor: Kosso » 13 lut 2022, 22:13

Zibi70 pisze:
@Kosso
No właśnie dokładnie o tym myślałem, ale uznałem że popadam w paranoję. Tak jak praktyka dorabiania kluczka do samochodu pozostawionego na ręcznej myjni, tak nie daje mi spokoju to, że przecież takie "cudowne" zabezpieczenia montowane w autach za 150, 200, 300 i więcej tysięcy, to gotowa lista dla złodziei - co nowego pojawiło się na rynku i gdzie tego szukać... :evil:

Ja na razie zainwestowałem w blokadę na pedał hamulca, ale nie jest to idealna opcja. Nie trzyma się w 100% sztywno, więc przy dobrych wiatrach i tak podejrzewam uda się uruchomić silnik - aczkolwiek jazda samochodem z pedałem hamulca wciskającym się ledwo na centymetr może nie być łatwa :P

No nic... pozostaje badać temat dalej. A na razie kolejne zabezpieczenie na mojej liście to lokalizator GPS a'la MacGyver, zrobiony z nieużywanego smartfona, aplikacji do śledzenia, karty pre-paid i powerbanka :idea:

Adi99
Świeżak
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI 150 KM Executive + SUN
Kolor: black

Post autor: Adi99 » 13 lut 2022, 23:31

Zibi70 pisze:
13 lut 2022, 20:09
Zabezpiecz-auto to jest SEO electronic. To dokładnie to samo. To jest SEO ubrane w obudowę z napisem zabezpiecz-auto.
Kalkulowałem - to co u instalatora wychodzi 1400 - 1500 zł - w zabezpiecz auto wychodzi 2 214 zł z VAT (1 800 zł netto - ceny podane na portalu + 23 % - to nie jest usługa na 8%)
Po dołożeniu syrenki i stworzeniu odpowiednika opcji premium wg zabezpiecz auto, u niezależnego wychodzi 1600 - 1700 zł a w zabezpiecz-auto jedyne 2 700 (2200 netto) - jak dla mnie jakość usługi pod chmurką w wykonaniu nie wiadomo kogo nie znajduje uzasadnienia w różnicy ceny sięgającej 1000 zł.

Cena 2,2k jaką zabezpiecz-auto pokazuje na swojej stronie to cena "OD". Telefonicznie dostałem info, że dla tośków wariant komfort finalnie wyjdzie 2,5 - 2,6k pln brutto...

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz

Post autor: Zibi70 » 13 lut 2022, 23:39

Kosso pisze:
13 lut 2022, 22:13
Ja na razie zainwestowałem w blokadę na pedał hamulca, ale nie jest to idealna opcja. Nie trzyma się w 100% sztywno, więc przy dobrych wiatrach i tak podejrzewam uda się uruchomić silnik - aczkolwiek jazda samochodem z pedałem hamulca wciskającym się ledwo na centymetr może nie być łatwa :P
Ja też mam póki co blokadę na pedały (bullock) - trochę trudno się ją zakłada ale jest.
No nic... pozostaje badać temat dalej. A na razie kolejne zabezpieczenie na mojej liście to lokalizator GPS a'la MacGyver, zrobiony z nieużywanego smartfona, aplikacji do śledzenia, karty pre-paid i powerbanka :idea:
To chyba nie jest najlepszy MacGyver - są lepsze rozwiązania - zasilanie z samochodu - tylko trzeba gdzieś "skitrać" - ale odpada powerbank itp. Do tego karta SIM do GPS z abonamentem 5 zł (Telemetria).
1. https://allegro.pl/oferta/lokalizator-g ... 8081023339
2. https://allegro.pl/oferta/karta-sim-do- ... 1086463462
Myślę, że to będzie mocniejszy zestaw niż smartfon a cena jest do przyjęcia :)
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz

Post autor: Zibi70 » 13 lut 2022, 23:40

Adi99 pisze:
13 lut 2022, 23:31
Cena 2,2k jaką zabezpiecz-auto pokazuje na swojej stronie to cena "OD". Telefonicznie dostałem info, że dla tośków wariant komfort finalnie wyjdzie 2,5 - 2,6k pln brutto...
Porypało ich.

tucsontdp
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI (180KM), MHEV, PLATINUM, 4WD + Sun, Leather, Safety
Kolor: czarny

Post autor: tucsontdp » 14 lut 2022, 0:26

Zibi70 pisze:
13 lut 2022, 20:09

też będę do nich dzwonił w tej sprawie. Jak dla mnie, instalacja gdzieś w przypadkowym miejscu typu parking, garaż właściciela, itp., jest nie do przyjęcia i sceptycznie mnie nastawia do montowania zabezpieczenia. Wolałbym to zamontować w ASO, tym bardziej, że w tym przypadku nie powinno być również jakichkolwiek problemów z gwarancją, bo przecież "dłubał" przedstawiciel podmiotu mającego certyfikację importera. Rozważę zatem QX-IMMO, choć nie podoba mi się to, co zobaczyłem na jednym ze zdjęć na stronie EMG: "złącze zasilania z diodą LED" wyprowadzone na zewnątrz.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu