Tucson NX4
Instalacja zabezpieczenia CAN a gwarancja.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1,6
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: SB
Re: Instalacja zabezpieczenia CAN a gwarancja.
Założyłem przy zakupie dodatkowo QX-IMMO 1500 z dwoma bezobsługowymi kartami
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark Knight
@Mirgos5840 - gdzie można coś poczytać o tym QX-IMMO?
Ja jeszcze poczekam. Dziś instalator dzwonił z informacją, że zameldował producentowi problem i czekamy na reakcję. Mam nadzieję, że szybko się ogarną, bo jeśli nie to poszukam innego zabezpieczenia i wtedy może wziąłbym pod uwagę QX, tylko jak to działa? (Chodzi mi o filozofię działania, a nie obsługę).
Ja jeszcze poczekam. Dziś instalator dzwonił z informacją, że zameldował producentowi problem i czekamy na reakcję. Mam nadzieję, że szybko się ogarną, bo jeśli nie to poszukam innego zabezpieczenia i wtedy może wziąłbym pod uwagę QX, tylko jak to działa? (Chodzi mi o filozofię działania, a nie obsługę).
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
-
- Forumowicz
Firma SMG Poland, jest strona
-
- Forumowicz
Sorry EMG Poland
- Zibi70
- Mistrz
A ja znów byłem dzisiaj u instalatora - drugie podejście do montażu CAN immobilizer (model taki jak na www.zabezpiecz-auto.pl czyli SEO Canblu).
I d*** - nie chce gadać z Tośkiem. Czy ktoś z kolegów ma to zainstalowane w NX4 z manualną skrzynią? Podobno z automatem działa bez kłopotu a z manualem nie chce gadać. Wkurzające. To dobre zabezpieczenie i chcę je mieć i taki zonk!
I d*** - nie chce gadać z Tośkiem. Czy ktoś z kolegów ma to zainstalowane w NX4 z manualną skrzynią? Podobno z automatem działa bez kłopotu a z manualem nie chce gadać. Wkurzające. To dobre zabezpieczenie i chcę je mieć i taki zonk!
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
- Zibi70
- Mistrz
Nie mogę wyedytować poprzedniego posta więc kolejny.
Tym razem chciałbym zapytać o alarm w Waszych Tośkach.
W instrukcji jest napisane:
Autoalarm automatycznie uzbraja się po 30 sekundach od momentu zablokowania drzwi i klapy bagażnika. Aby umożliwić uzbrojenie się autoalarmu, należy zablokować zamki z zewnątrz za pomocą inteligentnego kluczyka albo dotykając czujnik dotykowy w klamce drzwi, mając przy sobie inteligentny kluczyk.
Uzbrojenie autoalarmu sygnalizuje jednokrotne mignięcie wszystkich kierunkowskazów oraz jednokrotny sygnał dźwiękowy.
Czy u Was tak to działa? - Nie udało mi się zaobserwować aktywacji alarmu (mam w specyfikacji i naklejki na szybach).
Autoalarm automatycznie uzbraja się po 30 sekundach od momentu zablokowania drzwi i klapy bagażnika. Aby umożliwić uzbrojenie się autoalarmu, należy zablokować zamki z zewnątrz za pomocą inteligentnego kluczyka albo dotykając czujnik dotykowy w klamce drzwi, mając przy sobie inteligentny kluczyk.
Uzbrojenie autoalarmu sygnalizuje jednokrotne mignięcie wszystkich kierunkowskazów oraz jednokrotny sygnał dźwiękowy.
Czy u Was tak to działa? - Nie udało mi się zaobserwować aktywacji alarmu (mam w specyfikacji i naklejki na szybach).
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI (180KM), MHEV, PLATINUM, 4WD + Sun, Leather, Safety
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: czarny
przyznam, że wcześniej nie myślałem o zabezpieczeniu samochodu. Teraz je rozważam, choć jestem zdania, że jeśli się uprą, i tak ukradną, więc to trochę takie kupowanie spokoju, jak w przypadku ubezpieczenia. Jednak, czas oczekiwania na nowy samochód, gdyby ukradli pojazd, skłania mnie do rozważenia montażu dodatkowego zabezpieczenia. Mam do Ciebie, Zibi, pytania:
1. czy rozważałeś inne zabezpieczenia niż wskazane wyżej?
2. którą opcję wybierasz, o ile uda się zamontować u Ciebie?
3. czy jesteś pewien, że montaż nie odbywa się kosztem ewentualnej ingerencji w elektronikę pojazdu, która mogłaby spowodować jego uszkodzenia?
4. czy, Twoim zdaniem, wybrane przez Ciebie zabezpieczenie, jest rzeczywiście skuteczne w przypadku, gdy złodzieje posługują się "gameboyem", czy też jedynie nieznacznie opóźnia kradzież, a złodzieje już dawno je rozpracowali?
1. czy rozważałeś inne zabezpieczenia niż wskazane wyżej?
3. czy jesteś pewien, że montaż nie odbywa się kosztem ewentualnej ingerencji w elektronikę pojazdu, która mogłaby spowodować jego uszkodzenia?
4. czy, Twoim zdaniem, wybrane przez Ciebie zabezpieczenie, jest rzeczywiście skuteczne w przypadku, gdy złodzieje posługują się "gameboyem", czy też jedynie nieznacznie opóźnia kradzież, a złodzieje już dawno je rozpracowali?
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI (180KM), MHEV, PLATINUM, 4WD + Sun, Leather, Safety
u mnie jedynie migają światła i tyle. Bez efektów dźwiękowych. Diody, jak w przypadku TLE, nie mam. Tam (TLE), wiedziałem, dzięki mrugnięciom diody, że alarm jest uzbrojony. Tu jej nie mam, a alarm chyba mam (Platinum ze wszystkimi opcjami dodatkowymi)?Zibi70 pisze: ↑12 lut 2022, 18:20Nie mogę wyedytować poprzedniego posta więc kolejny.
-
- Twórca
PS. światła migają bezpośrednio po naciśnięciu przycisku w klamce - nie po 30 sek...
- Zibi70
- Mistrz
To rzeczowo i w kolejnościtucsontdp pisze: ↑12 lut 2022, 18:261. czy rozważałeś inne zabezpieczenia niż wskazane wyżej?
1. Tak - jeśli nie uda się z SEO CANblu, to w kolejności są: IGLA 231 oraz QX-IMMO. O ile IGLA działa na tej samej filozofii co SEO, to nie wiem jak działa XQ-IMMO ale zamierzam się dowiedzieć.
2. Na tę chwilę kolejność urządzeń, które chciałbym mieć jest taka, że chciałbym SEO lub IGLA (co zadziała w pierwszej kolejności), jeśli dowiem się, że XQ-IMMO też jest CAN immobiliserem i będzie mi latwiej z instalacją, to też wezmę ale w pierwszej kolejności sprawdzam dwie poprzednie opcje.
3. Tak - nie ma tu cięcia instalacji, dodawania obwodów i zmian w układzie elektrycznym. Dodawane jest urządzenie cyfrowe, które jest dla serwisu niewykrywalne (o ile jest oczywiście wyłączone - czyli np w trybie serwisowym). Poza tym, tak między nami, to niech mnie Hyundai w d... cmoknie skoro zrobili taki prezent złodziejom i tak gówniano zabezpieczyli samochód, który sprzedają za taką kasę. To nie rower z marketu za 1000 zł.
4. Moim zdaniem tak i wg wszelkich dostępnych informacji też (oczywiście, zdaję sobie sprawę, że nadal nie chroni to przed lawetą). Jeśli chodzi o kradzież na walizkę - stosuję pokrowiec RFID więc tego się nie obawiam, jeśli zaś chodzi o Gameboya - w tej chwili atak polega na tym, że urządzenie atakuje systemy samochodu i "dorabia" cyfrowo kluczyk, czyli błyskawicznie generuje możliwe kombinacje cyfrowe kodu, który zagada z autem. Twórca Gameboya poznał algorytmy tych systemów (wszystkie działają na układach Texas Instruments) stąd urządzenie, które zbudował nie szuka w ciemno, tylko dopasowuje gotowe "kluczyki".
Kiedy ma się CAN immobilizer niezależny od systemów samochodu, dopasowanie kluczyka nic nie daje - bo system nawet z oryginalnym kluczykiem nie odpali - jest blokowany przez CAN immobilizer, który "mówi" systemowi, że nie może odpalić czy wrzucić biegu bo... i tutaj jest tajemnica, co on tam mówi.
A żeby wyeliminować CAN immobilizer trzeba go znaleźć i odciąć co jest trudne ponieważ urządzenie jest maleńkie i może być wpięte w dowolnym miejscu cyfrowej magistrali CAN. Złodziej musiałby wybebeszyć pół samochodu, a na to nie ma czasu. Urządzenia nie da się namierzyć elektronicznie, bo jest pasywne. Żeby je rozpracować Gameboy musiałby mieć zaimplementowane kody właściwe dla samego urządzenia, a to już jest bariera, bo to już nie jest produkt Texas Instruments (czyli taki jak w keyless).
SEO CANblu to produkt "regionalny" - polski więc nie tak globalny jak system keyless montowany w wielu markach, więc koszt złamania SEO, potem IGLA a potem QX-IMMO i wszystkich innych, które powstają, byłby bardzo wysoki - dla każdego osobne badania, testy, program itp. Myślę, że to oczywiście byłoby do zrobienia, ale to trudne, czasochłonne i kosztowne, więc póki co sprzedawcy gameboya raczej to oleją, a złodzieje będą po prostu brać auta bez zabezpieczeń - wybór jest duży, bo większość leasingowych zabezpieczeń nie ma, a użytkownicy mają to w d..., bo to nie ich. Czy nasi złodzieje to rozpracowali? Wątpliwe. To nie jest kwestia wyłamania zamka i stacyjki, czy cwaniactwa z podmianką komputera, to wyższa szkoła jazdy, a ludzie mający kwalifikacje wystarczające do rozumienia takich systemów mają do wyboru tyle ofert pracy, że mogą przebierać jak w ulęgałkach, bez ryzyka trafienia do pierdla.
Pytałem oczywiście o skuteczność tego zabezpieczenia instalatora - jeździ Toyotą - ma założone SEO. Poza tym niedawno instalował w Mitsubishi i jakieś dwa tygodnie potem klient zadzwonił z reklamacją, że chyba coś spieprzył, bo samochód sygnalizuje awarię świateł. Po przyjeździe na miejsce okazało się, że chcieli go rąbnąć - włamali się przez migacz i kombinowali. Nie dali sobie rady i odpuścili ale pocięli kable.
I tyle mojej filozofii. Jedno co w życiu pewne to śmierć, ale jeśli można coś zrobić, żeby uniknąć problemu i nie kosztuje to nie wiem ile to chyba warto. Ludzie wydają na powłoki ceramiczne po 4 tysiące i po co im to, skoro potem oszczędzają na zabezpieczeniu mniej niż połowę tego a na koniec zostają bez niczego.
Owszem jest ubezpieczenie (I ja też mam wartość fakturową + wezmę niedługo GAP) ale co mi po tym skoro samochód na już jest teraz droższy niż to co płaciłem a do tego najpierw trzeba czekać na umorzenie śledztwa i papierkologie ubezpieczycieli (którzy też będą szukać dziury w całym) i w tym czasie jesteśmy na piechotkę - a na nowy samochód trzeba czekać licho wie ile. Słowem - wolę zapłacić ten 1500 zł i mieć większe szanse na mniej kłopotów.
Sprawdź czy masz naklejki na drzwiach kierowcy i pasażera z przodu.
U mnie tak samo i nie ma żadnego sygnału dźwiękowego.