Szanowni Państwo długo studiowałem forum i zastanawiałem gdzie umieścić ten post. Planujemy zakup Tucsona i w związku z tym mam do Was pytania z różnych płaszczyzn (Przymierzamy się do silnika benzynowego 1.6 GDI):
1. Jakie jest rodzaj sprzęgła (czy normalne zwykłe - patrz tarcza docisk, czy posiada udziwnienia typu dwumas np w T-GDI)
2. Tucson posiada elektryczny hamulec ręczny - jaka jest jego budowa (czy silniczki rozporowe na tylnych kołach czy centralny sterownik a do kół dochodzi linka), jakie są Wasze doświadczenia jeżeli chodzi o awaryjność i co zrobić jeżeli nie daj Bóg przymarznie i zablokuje tyle koła (pytam bo zawsze miałem samochody na standardowy ręczny)
3. Jak jest z dostępnością części do Tucsona (te poważne np wtryski, części silnika, poprzez eksploatacyjne uszczelki, tuleje wahaczy itp)
4. Jak jest z blachą w Waszej ocenie, czy jest dobrej jakości czy podatna na rdzę np przy klamkach
5. Czy są jakieś newralgiczne miejsca podwozia i nadwozia niezabezpieczone przez korozją na które trzeba zwrócić szczególną uwagę
6. Szczególnie trudne do opisania. Nasz tryb jazdy to głównie miasto i czasem trasa (85>15), latem wakacje. Czy w Waszej ocenie silnik 1.6 ma siłę pociągnąć te półtorej tony czy może jednak rozważyć zakup T-GDI. Choć czytałem że najlepszy wolnossący, a z turbo mogą być problemy tylko nie namierzyłem jakiego typu
7. Jakie jest turbo w T-GDI - ze zmienną czy stałą geometrią łopat
8. Co ile trzeba wymienić łańcuszek rozrządu (w GDI jaki T-GDI)
Tak jak napisałem na początku pytania są z różnej płaszczyzny, niektóre śmieszne (wiem

Pozdrawiam serdecznie
Maciek