Tucson TL
Import Tucsona z USA i dostosowanie go do Europejskich standardów
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson Limited 2018 1.6T
- Kolor: Biały
Import Tucsona z USA i dostosowanie go do Europejskich standardów
Witajcie. Czekam właśnie na swojego Tucsona zza wielkiej wody i mam kilka pytań do osób które sprowadzały Tucsona z Usa.
Powiedzcie mi:
1. Światła przednie należy dostosować do Europyejskich standardów czy: ktoś zakładał lampy z polifta do przedlifta? chodzi mi o full led z doświatlaniem zakrętów. Lampy już mocno potaniały i nie ma za dużej różnicy w cenie zakupu przed i polift.
2. Co zrobić z licznikiem w milach? czy zostaje tylko opcja z allegro za 1000zł gdzie koleś przekodowuje licznik europejski pod nasz samochód?
3. Gdzie wgram polskie menu, nawigację itp?
4. tylne lampy przeciwmgielne: wiem gdzie je zamontować ale czy da radę to zgrać z europejską manetką od migaczy czy jakoś inaczej to rozwiązaliście?
To na razie tyle... Pozdrawiam
Powiedzcie mi:
1. Światła przednie należy dostosować do Europyejskich standardów czy: ktoś zakładał lampy z polifta do przedlifta? chodzi mi o full led z doświatlaniem zakrętów. Lampy już mocno potaniały i nie ma za dużej różnicy w cenie zakupu przed i polift.
2. Co zrobić z licznikiem w milach? czy zostaje tylko opcja z allegro za 1000zł gdzie koleś przekodowuje licznik europejski pod nasz samochód?
3. Gdzie wgram polskie menu, nawigację itp?
4. tylne lampy przeciwmgielne: wiem gdzie je zamontować ale czy da radę to zgrać z europejską manetką od migaczy czy jakoś inaczej to rozwiązaliście?
To na razie tyle... Pozdrawiam
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0 GDI 2017 USA
- Kolor: Czarny
Re: Mój przyszły Tucson
Witam wszystkich. Zakupiłem Tucsona z USA 2.0 GDI. Zauważyłem, że zderzak i Ledy są inne, niż europejskie. Czy macie może jakieś info odnośnie przeróbki na eu? Chodzi mi najbardziej o wiązkę świateł. Nie mam pojęcia czy będzie pasowała. Z tego co wiem to jeżeli ubiorę części zaczynajac od chłodnic na Europę to będzie pasowało. A co z wiązką?
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: Import Tucsona z USA i dostosowanie go do Europejskich standardów
Ktoś ćwiczył temat tego że chłodnica wody niby od 1.6 pasuje - jak to będzie w dłuższej eksploatacji wyglądać - nie wiem. Wiązka od eu nie będzie pasować do USA - trzeba przerabiać ręcznie.
-
- Forumowicz
chłodnica z 2.0 jest większa niż w 1.6 i to można sprawdzić na ebay, czy od 1.6 będzie pasować? byc może ale pewnie uszczelka pod głowica szybciej padnie.... co do śwaiteł? tam chyba już kombinacje wchodzą...
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
- Kolor: White Sand
A mnie zawsze zastanawia jak wielka jest chęć posiadania auta bardziej luksusowego a co za tym idzie jak ono musi być rozbite aby się je opłacało sprowadzić i na co się godzimy .....
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Hehe, też się nad tym zastanawiałem
Wiesz jeśli trzeba wymienić drzwi, zderzak albo błotnik to czemu nie jeśli jest taniej, ale rozwalony front lub wywalone jaśki lub jakieś spawanie ćwiartki auta to bezsens moim zdaniem. No i pamiętajmy że Tucson to nie auto luksusowe a po prostu sprawne zgrabne całkiem bezawaryjne jeździdełko
Wiesz jeśli trzeba wymienić drzwi, zderzak albo błotnik to czemu nie jeśli jest taniej, ale rozwalony front lub wywalone jaśki lub jakieś spawanie ćwiartki auta to bezsens moim zdaniem. No i pamiętajmy że Tucson to nie auto luksusowe a po prostu sprawne zgrabne całkiem bezawaryjne jeździdełko
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
- Kolor: White Sand
Nie ma okazji za wiele w swoim życiu widziałem i aut okazyjnych kupiłem tak też byłem naiwny do czasu .
Kiedyś na YouTube jakiś początkujący handlarz ciągnący auta z USA umieścił ładnie stukniętego Tucson - a prawy tylny róg i lewy przedni róg i opisywał jak to go wylicytował bodajże za 35 PLN jak mu wyliczyłem co z tym autem trzeba zrobić aby nadawało się do jakiejś jazdy plus opłaty celno skarbowe i transport to wyszło 70 PLN gdzie nowy w salonie kosztował 75 PLN . Więc po dziesięciu minutach filmu już nie było . Mam sąsiada który z USA ciągnie ale tylko amerykańskie auta nie dostępne w europejskiej sprzedaży bo jest masa ludzi którzy takie tylko chcą i widzę jak one są uszkodzone - aby w USA były uznane za kasację nieopłacalna do remontu .
Kiedyś na YouTube jakiś początkujący handlarz ciągnący auta z USA umieścił ładnie stukniętego Tucson - a prawy tylny róg i lewy przedni róg i opisywał jak to go wylicytował bodajże za 35 PLN jak mu wyliczyłem co z tym autem trzeba zrobić aby nadawało się do jakiejś jazdy plus opłaty celno skarbowe i transport to wyszło 70 PLN gdzie nowy w salonie kosztował 75 PLN . Więc po dziesięciu minutach filmu już nie było . Mam sąsiada który z USA ciągnie ale tylko amerykańskie auta nie dostępne w europejskiej sprzedaży bo jest masa ludzi którzy takie tylko chcą i widzę jak one są uszkodzone - aby w USA były uznane za kasację nieopłacalna do remontu .
-
- Forumowicz
Wszystko zależy od uszkodzeń i ceny części w Polsce. Wcale nie musi to być szrot, chociaż niektórzy janusze biznesu to ciągną takie szroty ze na pewno strach tym jeździć. Ja sprowadziłem z USA, wymieniłem zderzak, klapę i tylni błotnik i dałem przynajmniej sensowne pieniądze(tak w moim mniemaniu) niż miałbym dać 90-100tyś w Polsce za podobny egzemplarz.mexxmen30 pisze: ↑05 lip 2020, 13:37Nie ma okazji za wiele w swoim życiu widziałem i aut okazyjnych kupiłem tak też byłem naiwny do czasu .
-
- Mistrz
- Twój samochód: Aaa
Myślę że wiele osób w Polsce znalazło by się chętnych na Tucsona z silnikiem benzynowym 2.0 GDI jeśli tylko byłby taki dostępny.
1.6 GDI jest zbyt słaby
1.6 TGDI jest sporo droższy, no i wiadomo turbina.
Ja sam zastanawiam się nad prostą benzyną bez turbiny i po jeździe 1.6 GDI wiem że na pewno odpada.
1.6 GDI jest zbyt słaby
1.6 TGDI jest sporo droższy, no i wiadomo turbina.
Ja sam zastanawiam się nad prostą benzyną bez turbiny i po jeździe 1.6 GDI wiem że na pewno odpada.
-
- Mistrz
- Twój samochód: Aaa
Jeszcze dodam tylko, że auta z USA są naprawianie tanim kosztem na chanel.
Jeśli ktoś sprowadza samochód dla siebie do jeżdżenia, to sprawa wygląda trochę inaczej.
Jeśli ktoś sprowadza samochód dla siebie do jeżdżenia, to sprawa wygląda trochę inaczej.