Tucson TL
HECU - akcja naprawcza, możliwy pożar pod maską

Akcje serwisowe oficjalne i nieoficjalne dotyczące samochodu Hyundai Tucson TL 2015-2020.
franus122
Nowicjusz
Twój samochód: Hyundai Tucson Tle 1.6 GDI
Kolor: Polar White

Re: HECU - akcja naprawcza, możliwy pożar pod maską

Post autor: franus122 » 08 kwie 2021, 9:53

Witam Ja miałem dziś mieć tą usterkę usuniętą ale pani zadzwoniła ze mechanik się pochorował No to 14 mam teraz wizytę Zobaczymy czy się jeszcze coś zmieni Pozdrawiam

Kwazar10

Post autor: Kwazar10 » 08 kwie 2021, 12:49

Witam
Dzisiaj dzwoniłem do serwisu ASO. Pani potwierdziła że jest akcja serwisowa. Podałem jej numer telefonu. Czekają na części. Ma oddzwonić jak dotrą i umówimy się na konkretny termin realizacji. :D

kik
Weteran
Twój samochód: 1,6 T-GDI Style automat
Kolor: Biały

Post autor: kik » 08 kwie 2021, 13:24

Ciekawostka dziś sprawdziłem swoje 2 Tucsony w akcjach przywoławczych jeden z 2016r. drugi z 2020r. W przypadku tego z 2016 roku jest informacja iż podlega akcji przywoławczej a drugiego nowego z października nie. Teraz ciekawostka po wpisaniu nr vin oby pojazdów do decodera https://www.vindecoderz.com/EN/check-lookup w obu przypadkach wskazana jest ta kampania naprawcza. W przypadku pierwszego wskazuje 7 kampanii naprawczych (oprogramowanie skrzyni biegów, itp).

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Polar white
Kontakt:

Post autor: Tucson » 08 kwie 2021, 13:29

Czytałem gdzieś w USA że wersje od któregoś miesiąca 2020 nie kwalifikują się do akcji... może u nas też? Nie wiem na 100%
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum

Poadam
Twórca
Twój samochód: 1.6 GDI Style
Kolor: Silver

Post autor: Poadam » 08 kwie 2021, 13:35

a z tą akcją trzeba się spieszyć, czy to faktycznie taka bardziej profilaktyka ?
"spalił" się komuś tutaj z forumowiczów Tucson ?

iFX
Weteran
Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
Kolor: Olivine Grey

Post autor: iFX » 08 kwie 2021, 13:40

Tak dorzucę z translatora opis tej wady dostępny na vindecoderz.com dla ciekawych:

Podsumowanie wady
Hyundai Motor America (Hyundai) wycofał niektóre pojazdy Tucson z lat 2019-2021 4 września 2020 r. 30 grudnia 2020 r. Hyundai zwiększył liczbę wycofywanych pojazdów i dodał niektóre pojazdy Tucson z lat 2016-2018. Elektroniczna, hydrauliczna jednostka sterująca układu przeciwblokującego (hecu) może skorodować wewnętrznie i spowodować zwarcie elektryczne, co może doprowadzić do pożaru komory silnika.

Podsumowanie konsekwencji
Pożar w komorze silnika może zwiększyć ryzyko obrażeń lub wypadku.

Działania naprawcze
Hyundai powiadomi właścicieli, a dealerzy wymienią bezpiecznik hecu. W latach modelowych 2019-2021 oprogramowanie elektronicznej kontroli stabilności (esc) również zostanie zaktualizowane. Naprawy naprawcze będą wykonywane bezpłatnie. Właściciele powinni zaparkować na zewnątrz i z dala od konstrukcji jako środek ostrożności, aż do zakończenia naprawy w celu wycofania z rynku. Wycofywanie wady rozpoczęło się 2 listopada 2020 r.

Oczywiście o wycofywaniu - mowa jest o usuwaniu usterki z pojazdów dostępnych na rynku (nie wycofywaniu samochodów).

kik
Weteran

Post autor: kik » 08 kwie 2021, 14:09

Wczoraj jak sprawdzałem czy podlegają kampanii nie było żadnego a dziś jest ten starszy. Czyli bazę uaktualniają.

kik
Weteran

Post autor: kik » 08 kwie 2021, 14:23

iFX
Weteran
Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
Kolor: Olivine Grey

Post autor: iFX » 08 kwie 2021, 15:26

Wczoraj w bazie nie było mojego VIN, ale dzisiaj już jest - mam datę produkcji 01.09.2020 r. 1.6 GDI N Line manualna.
Zadzwoniłem do jednego z serwisu, odebrała miła Pani ale zaczęła mi coś o kanadzie, że to nie to może nie dotyczyć naszego kraju itp, powiedziałem wprost, że na Hyundai akcje przywoławcze jest już mój VIN i umówiliśmy się na kontakt w dniu jutrzejszym innego Pana doradcy, poprosiłem o kontakt osoby, która przekaże mi konkret co ma być w aucie robione i czy oni się w ogóle orientują co będą montować, aby nie było sytuacji, że jakiś mietek (bez urazy dla mietków) na początku będzie mi robił testy na aucie i zalutuje jakiegoś pajączka z kabli.

kik
Weteran

Post autor: kik » 08 kwie 2021, 18:05

Chociaż dokładna przyczyna zwarcia nie jest znana, NHTSA stwierdziła, że ​​znaki ostrzegawcze mogą obejmować „zapalenie różnych lampek ostrzegawczych na tablicy rozdzielczej”, „zapach spalenizny / topnienia” lub dym wydobywający się z komory silnika.

Pożary pojazdów to poważny problem, a właścicielom zaleca się parkowanie na zewnątrz, z dala od konstrukcji, aż do zakończenia naprawy. Na szczęście poprawka brzmi stosunkowo prosto, ponieważ dealerzy zainstalują niższe bezpieczniki wzmacniacza w dotkniętych Sportages. Modele wyposażone w elektroniczne hamulce postojowe otrzymają również zaktualizowane oprogramowanie HECU.

Z drugiej strony Cadenza będzie wyposażony w nowy zestaw bezpieczników zawierający bezpiecznik 25 A zamiast bezpiecznika 40 A.

Właściciele pojazdów, których dotyczy zawiadomienie, zostaną powiadomieni pocztą pierwszej klasy, a wycofywanie ma rozpocząć się 30 kwietnia. Naprawy będą wykonywane bezpłatnie i „nie są znane żadne zgłoszone pożary, wypadki ani obrażenia związane z tym stanem

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu