Tucson TL
Hamulec ręczny kiedy?
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.7 141KM Style
- Kolor: MICRON GREY
Hamulec ręczny kiedy?
Witam.
Właśnie odebrałem tuscona i mam pytanko o hamulec elektryczny. Mam automatyczną skrzynię i jak parkuje auto na lekkim wzniesieniu to zostawiam na P. Czy muszę wtedy zaciągać też ten elektryczny ręczny? Czy też w pozycji P zaciąga się on automatycznie?
Właśnie odebrałem tuscona i mam pytanko o hamulec elektryczny. Mam automatyczną skrzynię i jak parkuje auto na lekkim wzniesieniu to zostawiam na P. Czy muszę wtedy zaciągać też ten elektryczny ręczny? Czy też w pozycji P zaciąga się on automatycznie?
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: szary
Re: Hamulec ręczny kiedy?
Czy też w pozycji P zaciąga się on automatycznie? NIE, trzeba zaciągnąć ręczny, masz kontrolkę na zegarach która informuje kiedy ręczny jest zaciągnięty. Jedynie jak włączysz na R (wsteczny) to sam się odblokuje. Zauważ jak parkujesz na dużym wzniesieniu i zostawisz tylko na P to przy zmianie na inny bieg dźwignia biegów ciężko chodzi.
-
- Forumowicz
To dlaczego gdy zostawiam na P i włączam ponownie silnik to świeci się kontrolka ręcznego?
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: szary
To niewiem moze cos zmienili.
A nie dlatego, że Tucsony mają Systemy kontroli zjazdu i podjazdu (DBC & HAC)? Jeśli stoimy pod górę, nawet w manualu, przez chwilę auto stoi, co ułatwia ruszenie mniej wprawnym osobom.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2017, 23:02 przez krisman, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort.
Powód: ort.
-
- Forumowicz
Sam nie wiem bo w salonie mi powiedzieli, żeby włączyć tylko na P i ręczny niepotrzebny. W instrukcji jest napisane, żeby włączyć ręczny i P.... Dlatego chciałbym poznać opinię kogoś kto ma taką samą wersję i jak on robi
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Ja mam zwykły ręczny i czuć że hamulec później puszcza przy ruszaniu pod górę. Ale to raczej robi hamulec hydrauliczny.
A ja się dzięki kolegom z forum nauczyłem używać ręcznego częściej i zaciągać razem z wrzuconym biegiem.
Daliście kilka dobrych argumentów to się wziąłem za siebie
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Daliście kilka dobrych argumentów to się wziąłem za siebie

-
- Forumowicz
Rav
Ale Ty masz automat czy manual? Bo to jest znacząca różnica. Do tego to jest hamulec ręczny elektryczny załączany czasami automatycznie np. W AutoHold. Więc nie wiem czy przy pozycji P też się zaciąga czy nie
Ale Ty masz automat czy manual? Bo to jest znacząca różnica. Do tego to jest hamulec ręczny elektryczny załączany czasami automatycznie np. W AutoHold. Więc nie wiem czy przy pozycji P też się zaciąga czy nie
Ręczny. Nie w tym temacie napisałem omyłkowo