Witam
Zakupiłem Tucsona 2tyg temu. Rocznik 2016 2 litry Diesel. Dzisiaj troszkę popadało i stwierdziłem, że sprawdzę jak działają hamulce na mokrej nawierzchni. Wciskam hamulec i ....... jak by się zablokowały ale nie zadziałał ABS. Chyba że w Tucson inaczej to działa ale normalnie powinienem czuć walenie w pedale hamulca. Było mało miejsca więc dzisiaj jeszcze po testuje na jakimś uboczu. Ale zachowanie co najmniej dziwne. Jak u Was się zachowuje ABS - standardowo jak w innych. Dziwne jest też to że zawsze po niby zablokowaniu kół auto ani na chwilę nie zboczyło z trasy ani nie było takiego efektu przyśpieszenia jak to miało w starszych autach bez ABS.
Wydaje mi się też że pedał hamulca jest dość twardy ale nie wiem jak w Tucson powinno być.
Co wy na to.
Pozdrawiam Piotr
Tucson TL
Hamowanie - ABS
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Re: Hamowanie - ABS
Tucson ma naprawdę dobre hamulce. A przy świeżych oponach nie zdarza się praktycznie, by ABS działał.
Światła awaryjne włączyły się?
Powinny przy gwałtownym hamowaniu.
Światła awaryjne włączyły się?
Powinny przy gwałtownym hamowaniu.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0 CRDI STYLE 4WD
- Kolor: Biały
Raczej nie bo bym zauważył że na desce coś miga. Zresztą dźwięk migaczy by był a nie słyszałem. Muszę to dzisiaj jeszcze po testować bo może rzeczywiście się nie zablokowały bo jeszcze nie było ekstremum.
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
U mnie przy gwałtowniejszym hamowaniu włączają się światła awaryjne i trzeba je wyłączyć ręcznie.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0 CRDI STYLE 4WD
- Kolor: Biały
Sprawdzone na mokrych liściach. ABS się włączył więc chyba OK