Tucson NX4
Gwizd turbiny
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson NX4 Smart
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Sunset Red
Gwizd turbiny
Czy u was tez występuje taka sytuacja, ze po zjedzie z drogi ekspresowej/autostrady do miasta lub na droge lokalna przy niższych predkosciach i obrotach słychac delikatny gwizd turbiny przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu? Pojawilo sie to u mnie niedawwno, wczesniej turbina wogole byla nieslyszalna.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Re: Gwizd turbiny
Witaj, u mnie jest niesłyszalna...
Pamiętajmy, to nie auto typu Subaru WRX po ostrzejszej jeździe "uspokajamy" turbinę na biegu jałowym ok. 1-2 minut (minimum) olej smaruje ów wiatraczek, odcięcie zapłonu to zaprzestanie smarowania. Auto wypas, 2022, a takie rzeczy trzeba robić
Nie wiem, czy wzrost gwizdu turbiny to nie początek jej końca... Nie wiem... Jednak, po zachowaniu się do powyższego, miałem poprzednie auto z turbiną ze zmienną geometrią łopatek, które padały właśnie po niezachowywaniu schładzania jej, i... po 200 000 km bez usterek
Pamiętajmy, to nie auto typu Subaru WRX po ostrzejszej jeździe "uspokajamy" turbinę na biegu jałowym ok. 1-2 minut (minimum) olej smaruje ów wiatraczek, odcięcie zapłonu to zaprzestanie smarowania. Auto wypas, 2022, a takie rzeczy trzeba robić
Nie wiem, czy wzrost gwizdu turbiny to nie początek jej końca... Nie wiem... Jednak, po zachowaniu się do powyższego, miałem poprzednie auto z turbiną ze zmienną geometrią łopatek, które padały właśnie po niezachowywaniu schładzania jej, i... po 200 000 km bez usterek
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Wersja: TL
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Sprawdź szczelność wszystkich połączeń, w szczególności intercoolera bo szkoda dobierać się do turbiny, chyba że będzie taka konieczność.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson NX4 Smart
- Kolor: Sunset Red
Zawsze schladzam turbine po ostrzejszej jezdzie. Sytuacja dotyczy kontynuowania jazdy po zjechaniu z drogi ekspresowej (bez postosju) na drogę lokalną lub do miasta.daniel.tucson4 pisze: ↑30 maja 2022, 12:38po ostrzejszej jeździe "uspokajamy" turbinę na biegu jałowym ok. 1-2 minut (minimum) olej smaruje ów wiatraczek, odcięcie zapłonu to zaprzestanie smarowania.
- No to i tak chyba musi zrobic to ASO. Samochod ma dopiero 2000 km nalotu.Sprawdź szczelność wszystkich połączeń, w szczególności intercoolera bo szkoda dobierać się do turbiny, chyba że będzie taka konieczność
-
Onlinearczi901
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 TGDi
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Szary
Spróbuj to nagrać i wrzucić tutaj. Może ktoś coś podpowie zanim poświęcić czas na umówienie się i wizytę w ASOpietroph pisze: Zawsze schladzam turbine po ostrzejszej jezdzie. Sytuacja dotyczy kontynuowania jazdy po zjechaniu z drogi ekspresowej (bez postosju) na drogę lokalną lub do miasta.
- No to i tak chyba musi zrobic to ASO. Samochod ma dopiero 2000 km nalotu.
Sent from my M2103K19G using Tapatalk