Tucson NX4
Grzejąca się bateria.

Masz problem z silnikiem lub osprzętem silnika w Tucson NX4? Napisz tutaj.
MrMonster
Świeżak
Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 HEV 230KM 4WD
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Czarny

Grzejąca się bateria.

Post autor: MrMonster » 22 paź 2023, 9:59

Mój problem to (chyba) przegrzewanie się baterii trakcyjnej w wersji HEV. Objawia się to bardzo głośna praca wentylatora odpowiedzialnego za chłodzenie baterii (jest on pod kanapa po lewej stronie).
Problem zauważyłem podczas obecnego lata gdzie po zjeździe z autostrady (10/20min jazdy z dozwolonymi prędkościami, przy temp ok 30C) słyszałem buczenie które wpierw myliłem z pracą kosiarki do trawy za oknem. Po dłuższych jazdach hałas wentylatora narasta do poziomu który jest już męczący . Aczkolwiek jak testowałem kiedy bateria się grzeje to nawet po ok 30min jazdy w ok 14C i deszczu z prędkościami do 130km/h wentylator w baterii zaczyna pracę. Z tego co się dowiadywałem żaden ze znajomych jeżdżących hybryda (Tucson, Rav 4) nawet nie wie o istnieniu wentylatora do baterii. Podczas gdy u mnie każda podróż powyżej 1h po autostradzie lub dużych górkach zaczyna być nie do zniesienia przez buczenie spod kanapy.
Rozebralem kanapę po jednej z jazd i faktycznie wylot nawiewu który odprowadza powietrze z baterii był nagrzany.
Nie zauważyłem żadnego błędu o nadmiernej temperaturze.
Niestety auto zakupiłem rok temu w mroźna zimę i problem wyszedł dopiero na obecną wiosnę/lato.

MrMonster
Świeżak
Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 HEV 230KM 4WD
Napęd 4x4: Tak
Kolor: Czarny

Re: Grzejąca się bateria.

Post autor: MrMonster » 30 sie 2024, 11:09

Czy ktokolwiek spotkał się z takim problemem ? 2x wizyta w aso nic nie dała ponieważ nie są w stanie zreprodukować usterki (za krótka jazda). Czy ktokolwiek usłyszał wentylator baterii w tej hybrydzie ?

arbi
Weteran
Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
Napęd 4x4: Nie
Kolor: 2 kolorowy

Post autor: arbi » 30 sie 2024, 13:11

No ja sporo w upałach jeżdżę ale jeszcze nigdy wentylator nie buczał. Owszem czasem było słychać ale dopiero po zatrzymaniu auta po wyjsciu że coś tam jeszcze pracuje... To wentylator pod kanapa schładzal baterie. Ale podczas jazdy nie słuchać. Jest tak cichy ze dopiero podczas postoju.
Tak to wygląda u mnie.

Cezary
Forumowicz
Twój samochód: Tucson
Napęd 4x4: Nie
Kolor: Biały

Post autor: Cezary » 30 sie 2024, 14:37

Podczas postoju czasem słychać wentylator z tylnich siedzeń