Mój problem to (chyba) przegrzewanie się baterii trakcyjnej w wersji HEV. Objawia się to bardzo głośna praca wentylatora odpowiedzialnego za chłodzenie baterii (jest on pod kanapa po lewej stronie).
Problem zauważyłem podczas obecnego lata gdzie po zjeździe z autostrady (10/20min jazdy z dozwolonymi prędkościami, przy temp ok 30C) słyszałem buczenie które wpierw myliłem z pracą kosiarki do trawy za oknem. Po dłuższych jazdach hałas wentylatora narasta do poziomu który jest już męczący . Aczkolwiek jak testowałem kiedy bateria się grzeje to nawet po ok 30min jazdy w ok 14C i deszczu z prędkościami do 130km/h wentylator w baterii zaczyna pracę. Z tego co się dowiadywałem żaden ze znajomych jeżdżących hybryda (Tucson, Rav 4) nawet nie wie o istnieniu wentylatora do baterii. Podczas gdy u mnie każda podróż powyżej 1h po autostradzie lub dużych górkach zaczyna być nie do zniesienia przez buczenie spod kanapy.
Rozebralem kanapę po jednej z jazd i faktycznie wylot nawiewu który odprowadza powietrze z baterii był nagrzany.
Nie zauważyłem żadnego błędu o nadmiernej temperaturze.
Niestety auto zakupiłem rok temu w mroźna zimę i problem wyszedł dopiero na obecną wiosnę/lato.
Tucson NX4
Grzejąca się bateria.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 HEV 230KM 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Czarny
Re: Grzejąca się bateria.
Czy ktokolwiek spotkał się z takim problemem ? 2x wizyta w aso nic nie dała ponieważ nie są w stanie zreprodukować usterki (za krótka jazda). Czy ktokolwiek usłyszał wentylator baterii w tej hybrydzie ?
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
- Napęd 4x4: Nie
- Kolor: 2 kolorowy
No ja sporo w upałach jeżdżę ale jeszcze nigdy wentylator nie buczał. Owszem czasem było słychać ale dopiero po zatrzymaniu auta po wyjsciu że coś tam jeszcze pracuje... To wentylator pod kanapa schładzal baterie. Ale podczas jazdy nie słuchać. Jest tak cichy ze dopiero podczas postoju.
Tak to wygląda u mnie.
Tak to wygląda u mnie.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson
- Napęd 4x4: Nie
- Kolor: Biały
Podczas postoju czasem słychać wentylator z tylnich siedzeń