Tucson TL
Głośne skrzypienie zawieszenia na progach zwalniających
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 tGDI 7DCT
- Kolor: silky bronze
Głośne skrzypienie zawieszenia na progach zwalniających
jak w temacie - nie ma żadnych stuków, nic z tych rzeczy - tylko skrzypienie, jakby ktoś siadł na mocno starej kanapie ze sprężynami w środku... Pojawia się tak przy przejeździe przez próg przedniej osi, jak i tylnej - ale czy to obie skrzypią, czy tylko jedna, a reaguje na oba przejazdy - nie jestem w stanie ocenić...
-
- Weteran
- Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Czarny
Re: głośne skrzypienie zawieszenia na progach zwalniających
bez urazy
a my po opisie mamy z fusów wywróżyć co skrzypi
Udaj się na stacje diagnostyczną (szarpaki itd.) wjadą autem i będą słuchać co się dzieje gdzie piszczy itd.
a my po opisie mamy z fusów wywróżyć co skrzypi
Udaj się na stacje diagnostyczną (szarpaki itd.) wjadą autem i będą słuchać co się dzieje gdzie piszczy itd.
-
- Świeżak
bez urazy,
ale chyba o to chodzi w forum, by wymieniać się wiedzą i doświadczeniem bez jechania do mechanika? Może ktoś coś takiego przerabiał? Takich tematów i zapytań jest tu mnóstwo i wszędzie tak, bez urazy, piszesz?
Jestem po przeglądzie rejestracyjnym po 3 latach od kupna i do niczego się diagnosta nie przyczepił. To pojawia się przy wyższych "hopkach", których u diagnosty nie ma.
ale chyba o to chodzi w forum, by wymieniać się wiedzą i doświadczeniem bez jechania do mechanika? Może ktoś coś takiego przerabiał? Takich tematów i zapytań jest tu mnóstwo i wszędzie tak, bez urazy, piszesz?
Jestem po przeglądzie rejestracyjnym po 3 latach od kupna i do niczego się diagnosta nie przyczepił. To pojawia się przy wyższych "hopkach", których u diagnosty nie ma.
-
- Weteran
Ano pewnie tylko u jednego będzie to skrzypieć a u innego to.
Jest bardzo dużo ruchomych elementów w zawieszeniu według mojej oceny bez dokładnych oględzin u mechanika nie dowiesz się co skrzypi
Jest bardzo dużo ruchomych elementów w zawieszeniu według mojej oceny bez dokładnych oględzin u mechanika nie dowiesz się co skrzypi
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
To może gra w bingo, stawiam na łapę skrzyni biegów (lizak)
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
W Hyundaiu Tucson najczęściej skrzypiące dźwięki przy przejeżdżaniu przez garby mogą pochodzić z kilku elementów zawieszenia:
- Silentbloki (tuleje gumowe) – To najczęstsza przyczyna skrzypienia, szczególnie w przypadku starzenia się gumy, która traci swoje właściwości elastyczne. Tuleje na wahaczach lub stabilizatorach mogą zacząć wydawać skrzypiące dźwięki.
- Stabilizator i jego mocowania – Łączniki stabilizatora lub tuleje stabilizatora mogą zacząć skrzypieć, gdy są zużyte lub źle nasmarowane.
- Amortyzatory i ich górne mocowania – Amortyzatory zużyte lub z uszkodzonymi poduszkami mogą wydawać skrzypiące dźwięki przy przejeżdżaniu przez nierówności.
- Sprężyny i ich podkładki – Czasami skrzypienie może pochodzić od sprężyn, które ocierają się o swoje mocowania lub są źle ułożone.
- Sworznie wahaczy – W zużytym stanie mogą powodować skrzypienie, szczególnie jeśli brakuje w nich smaru.
-
- Świeżak
Tucson pisze: ↑10 paź 2024, 15:12W Hyundaiu Tucson najczęściej skrzypiące dźwięki przy przejeżdżaniu przez garby mogą pochodzić z kilku elementów zawieszenia:Warto przeprowadzić dokładną inspekcję zawieszenia, aby określić źródło dźwięku. Czasem prostym rozwiązaniem może być nasmarowanie odpowiednich elementów lub wymiana zużytych części.
- Silentbloki (tuleje gumowe) – To najczęstsza przyczyna skrzypienia, szczególnie w przypadku starzenia się gumy, która traci swoje właściwości elastyczne. Tuleje na wahaczach lub stabilizatorach mogą zacząć wydawać skrzypiące dźwięki.
- Stabilizator i jego mocowania – Łączniki stabilizatora lub tuleje stabilizatora mogą zacząć skrzypieć, gdy są zużyte lub źle nasmarowane.
- Amortyzatory i ich górne mocowania – Amortyzatory zużyte lub z uszkodzonymi poduszkami mogą wydawać skrzypiące dźwięki przy przejeżdżaniu przez nierówności.
- Sprężyny i ich podkładki – Czasami skrzypienie może pochodzić od sprężyn, które ocierają się o swoje mocowania lub są źle ułożone.
- Sworznie wahaczy – W zużytym stanie mogą powodować skrzypienie, szczególnie jeśli brakuje w nich smaru.
konkret!!! wielkie dzięki!
podjechałem w międzyczasie do mechanika, który powiedział, że on "na ten moment" widzi tylną tuleję przedniego wahacza - że są wręcz wyrwane. Mówi, że nie ma pewności, że to na pewno właśnie to odpowiada za skrzypienie, ale to na pewno trzeba zrobić. Czy silentblok, o którym piszesz, to jest właśnie ta tuleja?
A jeśli, to z doświadczenia - wymieniać tylko tuleję czy cały wahacz? Usłyszałem, że za chwilę może pójść sworzeń, "bo już nam się tak zdarzało" (nie jest to serwis specjalizujący się w H). A rozebrać trzeba tyle samo...
-
- Weteran
michu - sam sobie zaprzeczasz mechanik stwierdził to i to a wcześniej opisujesz ze byleś właśnie na przeglądzie po 3 latach i nic nie stwierdzono
-
- Świeżak
Ty serio na tym forum jesteś po to, żeby się czepiać, nie czytając uważnie postów innych? Napisałem przecież: "podjechałem w międzyczasie do mechanika". Tak, byłem "na szybko" u mechanika, który stwierdził to i to. Czego nie rozumiesz?
Jeśli nie masz niczego merytorycznego do napisania, może warto pójść czepiać się pod inny post
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Koledzy... nie ma się co spinać. Padły ogólne przykłady odnośnie tego gdzie trzeba szukać problemu. Liczymy, że kolega @michu znajdzie problem i podzieli się tym co udało się odkryć jako przyczynę w swoim aucie.
EDIT:
Kolejne posty, w których docinacie sobie będą usuwane, ponieważ niczego nowego nie wnoszą do tematu.
EDIT:
Kolejne posty, w których docinacie sobie będą usuwane, ponieważ niczego nowego nie wnoszą do tematu.