Tucson NX4
Gdzie podłączyć zasilanie do kamerki samochodowej w trybie parkingowym?

Masz problem z elektroniką - Tucson NX4? Napisz tutaj.
franus122
Nowicjusz
Twój samochód: Hyundai Tucson Tle 1.6 GDI
Kolor: Polar White

Re: Wideorejestrator - gdzie montować ?

Post autor: franus122 » 25 kwie 2024, 9:49

Witam Chcę kupić kamerkę z jakiej firmy wybrać żeby była dobra

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 25 kwie 2024, 17:30

james84 pisze:
24 kwie 2024, 20:05
Cześć,
Czy możecie podzielić się w którym miejscu montujecie wideorejestratory ? Już zabierałem się za montaż kamerki którą zabrałem z mondeo i zacząłem się zastanawiać gdzie to ustrojstwo przykleić.. Pod lusterkiem wydaje mi się bardzo nisko i centralnie na środku szyby... :?
Proponuje zebys sprawdzil sobie przed montazem na brudnej ( z zewnatrz ) szybie linie wybierania przez wycieraczki. Ja mam przednia na prawo od lusterka , zas tylna z lewej strony
( tej od naklejki "5 lat gwarancji" ) .
franus122 pisze:
25 kwie 2024, 9:49
Witam Chcę kupić kamerkę z jakiej firmy wybrać żeby była dobra
Producent nie jest tak wazny jak to, od kogo zastosowany zostal uklad optyczny.
Zwracalbym uwage na te modele ktore maja optyke od Sony.

franus122
Nowicjusz
Twój samochód: Hyundai Tucson Tle 1.6 GDI
Kolor: Polar White

Post autor: franus122 » 25 kwie 2024, 18:11

Dziękuje bardzo za odpowiedz

pmh
Świeżak
Twój samochód: Tucson IV facelift
Rok produkcji: 2024
Skrzynia: Automat
Paliwo: Hybryda
Kolor: Ecotronic Gray Pearl

Post autor: pmh » 25 kwie 2024, 18:44

Ja mam teraz 70mai A400 i przenoszę go do Tucsona. Przejrzałem rynek i to wciąż bardzo dobry rejestrator. Jego dużą zaletą jest regulowany obiektyw: po przyklejeniu rejestratora do szyby na folię można sobie jeszcze dostosować kadr obrazu :-) Obawiałem się tego montażu na folię, ale już 2 lata rejestrator siedzi na szybie i ani drgnie!
Są lepsze (ale droższe) + mają funkcje których bym nie wykorzystywał (GPS, ADAS itp.). Po przeglądzie rynku polecam 70mai, bo mają dobre parametry, nie wkurzają (tak jak inne) i mają niezłe modele oraz optykę.
Przykładowo teraz w majówkowej promocji w X-Kom jest model M300: mały i fajny (tylko zielony, inne bez promki).
Poza tym do 70mai można dokupić Hardwire Kit i mieć zasilanie na stałe (a kosztuje 50% ceny takiego zasilacza od Mio).

Natomiast z mocowaniem DVR w Tucsonie jest trochę słabo. W obecnym SUVie mam po lewej stronie mocowania lusterka, ale schowany za nim - więc praktycznie nie przeszkadza.
Wczoraj byłem w salonie i się przyglądałem w Tucsonie. Wstępnie po lewej stronie lusterka (a raczej jego dużej obudowy zawierającej kamerę) żeby mieć możliwość włączenia rejestracji trybu awaryjnego. Ale nieco bardziej w lewo od lusterka i pod samą górną krawędzią szyby, bo wokół lusterka są czarne maskownice na szybie. A to już może wchodzić nieco w obszar widzenia.
Muszę odkleić z obecnego auta i przyłożyć do Tucsona, ale najpierw muszę dokupić folię (bo mi gdzieś zginęły).
Taki mały rejestrator jak 70mail M300 może być optymalny do Tucsona, bo jego część można schować za czarną folią na szybie i będzie wystawała tylko część z obiektywem. Ale trzeba przyklejać na włączonym podglądzie z rejestratora (przez smartfona) żeby trafić z kadrem. Będzie schowany za lusterkiem i nie będzie przeszkadzał - tym bardziej, że nie ma ekranu ;)

Co do kamer 4K: może i oferują lepszą jakość czy rozdzielczość obrazu. Ale widziałem parę nagrań, na których i tak nie dało się odczytać numerów rejestracyjnych. Więc ja sobie odpuszczam taką rozdzielczość, także w kontekście ceny rejestratora i karty o dużej pojemności.
Co do zasilaczy: 70mai A400 ma microUSB i montuję na stałe do nowego Tucsona zasilacz UP02. Jak mi ten rejestrator padnie lub będę zmieniał za kilka lat to pewnie będzie USB-C.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Skrzynia: Manual
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 26 kwie 2024, 9:58

Z tego co zauwazylem , to te kamerki 70mai sa oferowane ( przynajmniej przez niektorych dealerow ) jako opcja dealerska do Tucsona.
Czekajac na serwis to przegladalem cennik opcji i kamerka wlasnie od 70mai ( modelu nie pamietam ) kosztowala z montazem cos okolo 900 pln brutto
- to bylo na przelomie roku. Widze tez w necie, ze te lepsze modele maja matryce wlasnie od Sony , wiec chyba to calkiem doby sprzet ...
Chociaz Ja na razie - po paru latch spedzonych z roznymi modelami XBlitza - wrocilem w zeszlym roku do MiVue i oceniam sprzet bardzo wysoko.
Ale moze przy wymianie na kolejny samochod zwroce uwage wlasnie na 70mai , kto wie 8-)

whyduck
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 T-GDI MHEV
Rok produkcji: 2023
Skrzynia: Automat DCT
Kolor: Biały

Post autor: whyduck » 27 kwie 2024, 8:20

Ja właśnie zakupiłem Viofo a119 mini 2. Będę montował na dniach.
Optyka Sony Stravis, w tym przedziale cenowym chyba nie ma nic lepszego.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu