Witam. Zauważyłem że w moim Tucsonie występują drganie silnika w zakresie obrotów od ok. 2000 do 2300 później już jest ok.
Drgania nie są jakieś mocne ale jest różnica niż w innych zakresach obrotów.
Drgania sprawdzone na postoju ale podczas jazdy też występują chodź ciężej to wyczuć gdy auto przyspiesza i silnik jest obciążony.
Na postoju przy puszczonym gazie silnik pracuję normalnie i nic się nie dzieje.
Draganie występują niezależnie czy klima itp jest uruchomiona oraz czy sprzęgło jest wciśnięte.
Zgłosiłem problem do serwisu i za tydzień jadę na oględziny.
Czy ktoś ma lub miał podobny problem? Ewentualnie mógłby sprawdzić u siebie i napisać?
Silnik 1.6 GDI 70 tys. przebiegu, rok 2017
Dziękuję I pozdrawiam
Tucson TL
1.6 GDI - drgania silnika przy 2000 obrotów
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDi Style fl 2WD+ Krell
- Kolor: Moon Rock
Re: 1.6 gdi drgania silnika przy 2k obrotów
Tak, mam to samo. Przestałem to odczuwać po wizycie w serwisie i stwierdzeniu ze nic nie czują, ze TTTM ogólnie to nie usterka.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: 1.6 GDI - drgania silnika przy 2000 obrotów
U mnie 2016 rok, 70 tys przebiegu - nic nie drży w żadnym zakresie obrotów, więc mój to jakiś odmieniec
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDi Style fl 2WD+ Krell
- Kolor: Moon Rock
Delikatne wibracje na postoju przy około 2000-2500 obr. Od 2 lat przestałem słyszeć cokolwiek w tym samochodzie.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: Silver
ja mam drgania / wibracje jak nie jest rozgrzany , wyczuwam je w korku na postoju. jak już temperatura osiągnie 90C jest ok
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6-GDI
- Kolor: WHITE SAND
Dziękuję za informację. Zobaczymy co powiedzą w serwisie. Napiszę po wizycie. Pozdrawiam
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6-GDI
- Kolor: WHITE SAND
Witam. Jestem po wizycie w ASO. Stwierdzili że na drgania ma wpływ prawdopodobnie tłumik więc fo w ramach gwarancji wymienią.
Pozatym w innym egzemplarzu co mieli na hali jest podobnie i przy mniejszym przebiegu.
Ogólnie rzecz biorąc ro w kompie nie ma błędów i nic się innego nie dzieje więc wszystko jest ok.
Zapytałem czy regulacja zaworów pomoże to powiedzieli że nigdy jeszcze nikt nie zgłaszał i nie robili.
Podjadę może so innego ASO albo sobie odpuszczę.
Zgłosiłem 2 raz kierownicę na gwarancje bo odkleja się delikatnie skóra po prawej stronie za pr,yciskami. Wcześniejsze zgłoszenie zanikło czy coś tam.
Pozdrawiam
Pozatym w innym egzemplarzu co mieli na hali jest podobnie i przy mniejszym przebiegu.
Ogólnie rzecz biorąc ro w kompie nie ma błędów i nic się innego nie dzieje więc wszystko jest ok.
Zapytałem czy regulacja zaworów pomoże to powiedzieli że nigdy jeszcze nikt nie zgłaszał i nie robili.
Podjadę może so innego ASO albo sobie odpuszczę.
Zgłosiłem 2 raz kierownicę na gwarancje bo odkleja się delikatnie skóra po prawej stronie za pr,yciskami. Wcześniejsze zgłoszenie zanikło czy coś tam.
Pozdrawiam
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Kolor: Szary
I jak? Wyjaśniło się co było przyczyną drgań?