Tucson NX4
Foliowanie karoserii vs. wiatry!

Masz problem z nadwoziem lub karoserią - Tucson NX4? Napisz tutaj.
Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Kolor: Taki ładny

Foliowanie karoserii vs. wiatry!

Post autor: daniel.tucson4 » 20 lut 2022, 21:14

Nie dziwię się nabywcom nowego NX, że inwestują w powłokę tzw. folię na lakier :arrow: mój bez pozostawiony na 2 godziny, dość brudny podczas ostatnich wiatrów został porysowany przez rzekomy wiaterek - drobne ryski na blasze tylnej klapy i pleksy pokrywającej znaczek H na szybie - M A S A K R A :evil: :evil: :!:

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Napęd 4x4: Nie
Paliwo: Benzyna
Kolor: Dark Knight

Re: Foliowanie karoserii vs. wiatry!

Post autor: Zibi70 » 20 lut 2022, 22:33

Niestety wiatr niesie ze sobą różne rzeczy, piasek, kamyczki, drobne gałązki i... drzewa, cegły, dachówki, połacie blachy i inne takie - nie wiem czy folia wystarczy. Obawiam się że nie i zawijanie samochodu w folię wydaje się w tej sytuacji zabawne.
Mam na karoserii powłokę ceramiczną, ale samochód stawiam na podjezdzie i po tych wiatrach jest zasypany mocno - piach i pył. W folię go nie okleję, bo bym poszedł z torbami - trzeba by przód, tył, dach i boki - ze 20 tyśków.
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 20 lut 2022, 23:08

Powłoka ceramiczna jest na "chwilę"...a dość kosztuje :arrow: czy uchroni lakier przed latającym debris po wiatrach :?

Folia zapewne jest zabroniona na gwarancji - to ingerencja fizyczna na karoserię :idea: :arrow: :arrow: ale Tucson w macie... no i kolor jeszcze możesz zmienic od obecnego :?: :?: 8-)

BTW: Ile kosztuje oklejenie samochodu?
Ceny najtańszych oklein matowych rozpoczynają się od 20 zł za 1 m2, ale za lepszej jakości produkt trzeba zapłacić już 90 zł za 1 m2. Profesjonalne oklejanie samochodów folią ochronną to koszt rzędu 1500-5000 złotych.
;)

1misiek1
Nowicjusz
Twój samochód: Brak
Napęd 4x4: Tak
Kolor: Biały

Post autor: 1misiek1 » 21 lut 2022, 12:12

Niestety, ale sporo wychodzi za folie. Glownie ze wzgledu na brak szablonow i jednak spora powierzchnie. Nline potrafi kosztowac extra - przez lakierowane nadkola. Niemniej jednak jestem zadowolony bo juz mam przytarte dwa miejsca w aucie i folia uratowala lakier.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu