Witajcie
W ASO powiedziano mi, że w moim Tucson Hybrid SUV 1.6 T-GDI HEV 6AT 4WD filtr paliwa znajduje się w baku i go się NIE WYMIENIA.
Czy coś Wam wiadomo na ten temat ?
Jeśli to prawda ciekawe jak system oczyszcza paliwo...
Tucson NX4
Filtr paliwa
- arczi901
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 TGDi
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Szary
Re: FILTR PALIWA
W benzynach już od dawna nie stosuje sie filtra paliwa. W baku jedynie są jakieś sitka
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Metaliczny
Re: FILTR PALIWA
Z tego co się orientuje to ogólnie 1.6 T-GDI ma filtr paliwa ( fuel pump filter ) zintegrowany z pompą paliwa w baku i podobno
podlega jedynie okresowemu oczyszczaniu przez serwis.
Można nawet znaleść diagram pokazujący położenie filtra gdzie jest oznaczony symbolem 31112 - 1R100 .
No chyba , że coś się teraz zmieniło w tej kwestii
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson Hybrid SUV 1.6 T-GDI HEV 6AT 4WD 230KM
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Czarny
Re: Filtr paliwa
Dzięki !
Rzeczywiście tak jest, rozmawiałem w 2 ASO.
O oczyszczeniu nic nie mówili.
Jest to dość zadziwiające rozwiązanie. Benzyna nie zawsze jest czysta. Mogą się nie raz trafić większe zanieczyszczenia. A silnik wewnątrz jest dość delikatną i precyzyjną maszynerią...
Rzeczywiście tak jest, rozmawiałem w 2 ASO.
O oczyszczeniu nic nie mówili.
Jest to dość zadziwiające rozwiązanie. Benzyna nie zawsze jest czysta. Mogą się nie raz trafić większe zanieczyszczenia. A silnik wewnątrz jest dość delikatną i precyzyjną maszynerią...
- Dreaminalist
- Mistrz
To prawda , dlatego staram się minimalizować obszar ryzyka i tankuje tylko na markowych stacjach, nabijając wszystkie tankowania
na kartę lojalnościową - tak na wszelki wypadek. Jak coś , to będę miał dowód w sprawie . A papiery z tankowania oczywiście skanuje i archiwizuje. No bo tak, koszt zrobienia słupka to kwota 5 cyfrowa jak coś pójdzie nie tak. A ostatnie wiadomości pokazują , że nawet na markowej stacji się może trafić ...
- IDEA
- Forumowicz
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 T-GDI 230 KM
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Biały
Nie popadamy w paranoje ? Archiwizować tankowania Nawet jak masz papier z tankowania to Obajtek czy inne stacje pokażą kwit z kontroli jakości .Dreaminalist pisze: ↑05 mar 2023, 8:06To prawda , dlatego staram się minimalizować obszar ryzyka i tankuje tylko na markowych stacjach, nabijając wszystkie tankowania
na kartę lojalnościową - tak na wszelki wypadek. Jak coś , to będę miał dowód w sprawie . A papiery z tankowania oczywiście skanuje i archiwizuje. No bo tak, koszt zrobienia słupka to kwota 5 cyfrowa jak coś pójdzie nie tak. A ostatnie wiadomości pokazują , że nawet na markowej stacji się może trafić ...
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Ja nie muszę np. archiwizować - każde tankowanie na Shell mam zapisane w aplikacji - wystarczy pokazać kod kreskowy z aplikacji przy naliczaniu punktów lojalnościowych.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Ja natomiast jestem lekkomyślny, gdyż tankuje bez apki
Pytanie wydaje się retoryczne jak chcieć to udowodnić, że dany litr paliwa na stacji X wpłynął na potencjalną awarię
Czy top stacje mają jakieś markery paliwa
Pytanie wydaje się retoryczne jak chcieć to udowodnić, że dany litr paliwa na stacji X wpłynął na potencjalną awarię
Czy top stacje mają jakieś markery paliwa
- Dreaminalist
- Mistrz
W kraju wałków i kwitnącej lipy trza mieć papiery na wszystko, inaczej wiesz jak jest , albo My ich , albo oni Nas
Dokładnie , ale paragonik i tak warto wziąć na pamiątke
No wiesz , chodzi o to , że jakby coś - odpukać - no i powiedzą , że to wina użytkownika , bo paliwo złej jakości , to wtedy można się wybronić i niedaniel.tucson4 pisze: ↑05 mar 2023, 18:08Pytanie wydaje się retoryczne jak chcieć to udowodnić, że dany litr paliwa na stacji X wpłynął na potencjalną awarię
dać się wrobić w pokrycie kosztów nie ze swojej winy W tym sensie , że jakaś wada silnika , albo istotnie paliwo nie te co trzeba ( a ostatni były opisywane historie fail-y na Shell-u i Orlenie )
BTW
Wymiana tego filtra podobno wcale nie jest taka kłopotliwa , choć wymaga chwili czasu. No jeszcze nie próbowałem w Tucsonie , ale jeśli ASO nie chce to
teoretycznie można to zrobić samemu. W teorii wystarczy odchylić siedzisko tylnej kanapy i dobrać się do obudowy pompy ...
A w praktyce , no pożyjemy zobaczymy