Tucson NX4
Dziwne zachowanie świateł w trybie "auto"
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI (180KM), MHEV, PLATINUM, 4WD + Sun, Leather, Safety
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: czarny
Dziwne zachowanie świateł w trybie "auto"
Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu - raz na jakiś czas - obserwuję dziwne zachowanie świateł ustawionych w trybie auto. Gdy warunki zewnętrzne są odpowiednie, aby świeciły światła do jazdy dziennej - te świecą i wszystko jest w porządku - nie świeci kontrolka na desce rozdzielczej, co jest prawidłowe dla tego trybu. Natomiast, gdy zapada zmierzch lub wjeżdżam do parkingu podziemnego, itd. , automat uruchamia światła mijania - wraz ze światłami pozycyjnymi. Też wszystko wydaje się być w porządku - na desce świecą kontrolki : świateł mijania i pozycyjnych (dwie jednocześnie). Jednak co jakiś czas w tym trybie (auto) wyłącza się kontrolka świateł mijania i światła mijania również gasną, a świecą się jedynie światła pozycyjne, co sygnalizowane jest właściwą kontrolką - tylko dla świateł pozycyjnych. Z tego, co znam swój samochód (od 4 lat), od zawsze w trybie auto działało to tak :
- świecą wyłącznie DRL (bez kontrolki na desce)
lub
- świecą wyłącznie światła mijania + pozycyjne (na desce świecą obie kontrolki)
nigdy nie obserwowałem "stanów pośrednich", tj .: nigdy nie świeciły się w trybie auto wyłącznie światła pozycyjne (zawsze "grupa" - pozycyjne + mijania).
czy ktoś spotkał się z takimi objawami ? Zdarza się to rzadko, ale średnio 1-2 w tyg. się z tym spotykam od kilku tygodni. Nie chcę jechać w ciemno do serwisu, bo znając życie, wszystko wówczas będzie w porządku.
Dziękuję za wszelkie sugestie.
Od jakiegoś czasu - raz na jakiś czas - obserwuję dziwne zachowanie świateł ustawionych w trybie auto. Gdy warunki zewnętrzne są odpowiednie, aby świeciły światła do jazdy dziennej - te świecą i wszystko jest w porządku - nie świeci kontrolka na desce rozdzielczej, co jest prawidłowe dla tego trybu. Natomiast, gdy zapada zmierzch lub wjeżdżam do parkingu podziemnego, itd. , automat uruchamia światła mijania - wraz ze światłami pozycyjnymi. Też wszystko wydaje się być w porządku - na desce świecą kontrolki : świateł mijania i pozycyjnych (dwie jednocześnie). Jednak co jakiś czas w tym trybie (auto) wyłącza się kontrolka świateł mijania i światła mijania również gasną, a świecą się jedynie światła pozycyjne, co sygnalizowane jest właściwą kontrolką - tylko dla świateł pozycyjnych. Z tego, co znam swój samochód (od 4 lat), od zawsze w trybie auto działało to tak :
- świecą wyłącznie DRL (bez kontrolki na desce)
lub
- świecą wyłącznie światła mijania + pozycyjne (na desce świecą obie kontrolki)
nigdy nie obserwowałem "stanów pośrednich", tj .: nigdy nie świeciły się w trybie auto wyłącznie światła pozycyjne (zawsze "grupa" - pozycyjne + mijania).
czy ktoś spotkał się z takimi objawami ? Zdarza się to rzadko, ale średnio 1-2 w tyg. się z tym spotykam od kilku tygodni. Nie chcę jechać w ciemno do serwisu, bo znając życie, wszystko wówczas będzie w porządku.
Dziękuję za wszelkie sugestie.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: Dziwne zachowanie świateł w trybie "auto"
To są najgorsze przypadki gdy coś raz działa a raz nie, lepiej żeby od razu popsuło się na amen wtedy albo reklamacja albo wymiana i problem z głowy, a tak... szukaj se wiatru w polu. Z tego co pamiętam to nikt nie zgłaszał takich problemów.
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Kolor: biały / czarny
Ja zauważyłem u siebie, że jak na włączonym silniku wysiądę z samochodu i otworze bagażnik to gasi światła dzienne natomiast jak wsiądę i ruszę ponownie już nie zapala. Ostatnio byłem na wymianie oleju, która trwała godzinę to może wgrali nowy soft
-
- Weteran
Gdyby ktoś dociekał - odszyfrowałem problemmlodyksiegowy pisze: ↑09 sty 2022, 1:28Ja zauważyłem u siebie, że jak na włączonym silniku wysiądę z samochodu i otworze bagażnik to gasi światła dzienne natomiast jak wsiądę i ruszę ponownie już nie zapala. Ostatnio byłem na wymianie oleju, która trwała godzinę to może wgrali nowy soft

- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Tylko, że wcześniej napisałeś: "...jak wsiądę i ruszę ponownie już nie zapala."mlodyksiegowy pisze: ↑31 sty 2022, 9:30Gdyby ktoś dociekał - odszyfrowałem problem, gasi światła dzienne za każdym razem jak się zaciągnie hamulec ręczny (po zwolnieniu światła się zapalają)
-
- Weteran
No fakt z otwartym bagażnikiem nie testowałem - ale paradoks polegał na tym, że mam odruch zaciągania ręcznego, więc zawsze jak wychodziłem sprawdzać czy się palą światła do jazdy dziennej, oczywiście były zgaszonedaniel.tucson4 pisze: ↑31 sty 2022, 10:34Tylko, że wcześniej napisałeś: "...jak wsiądę i ruszę ponownie już nie zapala."

Nie mniej niestety nie jestem taki bystry - bo postanowiłem spojrzeć do instrukcji obsługi przed wizytą reklamacyjną w ASO i dopiero wówczas odkryłem że światła dzienne gasną po zaciągnięciu ręcznego (swoją drogą ciekawe czy w ASO to wiedzą )
-
- Twórca
- Twój samochód: 1,6 T-GDI execiutive 2WD
- Kolor: silky bronze
Przypne się do tematu.U mnie przy zmianie z dziennych na mijania daje 5 krotnie sygnalizację pipczeniem że zmienia światła np wjazd do tunelu ,trochę to denerwuje ,nic z kontrolek się nie pali ,światla wszystkie ok ,próbowałem różnych ustawien z menu i nic ,Może ktoś miał coś takiego
-
- Twórca
- Twój samochód: 1,6 T-GDI execiutive 2WD
- Kolor: silky bronze
doszedłem w końcu że to dodatkowy immo drze sie że kończy się bateria w pastylce.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDI Platinum
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Phantom Black
Odświeżę trochę temat żeby nowego nie zakładać.
Dzisiaj u mnie światła dzienne odmówiły współpracy w trybie auto, po przekręceniu na pozycję świateł do jazdy dziennej wszystko ok działa.
Jedynie w auto nic. Tak samo przy odblokowaniu auta lub wyłączeniu auta nie działa "odprowadzanie do domu" światła się nie zapalają.
Da się to jakoś zresetować czy mam kręcić aferę?
Dzisiaj u mnie światła dzienne odmówiły współpracy w trybie auto, po przekręceniu na pozycję świateł do jazdy dziennej wszystko ok działa.
Jedynie w auto nic. Tak samo przy odblokowaniu auta lub wyłączeniu auta nie działa "odprowadzanie do domu" światła się nie zapalają.
Da się to jakoś zresetować czy mam kręcić aferę?
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Może to nie do końca w temacie, ale dalej jest to dość dziwne zachowanie świateł w trybie AUTO
jak podczas wyprzedzania innego auta w ciemnym otoczeniu na trybie AUTO, to jak jest się na lewym pasie to z powodu braku światła z naprzeciw jeszcze na obok auta wyprzedzanego włączają się długie i oślepiają kierowcę wyprzedzanego 
Pewnie tak też miewacie i co robicie zaradczo w tej kwestii

Pewnie tak też miewacie i co robicie zaradczo w tej kwestii