Tucson TL
Po dłuższej trasie - wydech przy ruszaniu i większych obrotach stał się głośniejszy
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
- Kolor: Olivine Grey
Po dłuższej trasie - wydech przy ruszaniu i większych obrotach stał się głośniejszy
Cześć,
Wczoraj zauważyłem takie zjawisko, po przejechaniu dłuższej trasy autostradą przy prędkościach stałych 140, a na esce 125 km/h po powrocie do domu zauważyłem, że przy ruszaniu auto zaczęło jakby głośniej buczeć z wydechu, w garażu ewidentnie słychać przy dodawaniu gazu na na luzie, co by to mogło być? czyżby wydech rozszczelnił się?
1.6 GDI przebieg 18 tys km
Wczoraj zauważyłem takie zjawisko, po przejechaniu dłuższej trasy autostradą przy prędkościach stałych 140, a na esce 125 km/h po powrocie do domu zauważyłem, że przy ruszaniu auto zaczęło jakby głośniej buczeć z wydechu, w garażu ewidentnie słychać przy dodawaniu gazu na na luzie, co by to mogło być? czyżby wydech rozszczelnił się?
1.6 GDI przebieg 18 tys km
-
- Weteran
Re: Po dłuższej trasie - wydech przy ruszaniu i większych obrotach stał się głośniejszy
Chyba się uspokaja, zrobiłem teraz kilka km i było w normie, czy to możliwe że dostał w palnik przez dwa dni na autostradzie przez 300 km nonstop 140km/h i przez to tak?
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 2WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Shadow Grey
Re: Po dłuższej trasie - wydech przy ruszaniu i większych obrotach stał się głośniejszy
może tak być po rozgrzaniu to podobno norma , nie martwił bym się przy takim przebiegu żeby tam się coś doszczelniło
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 2WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Shadow Grey
może tak być po rozgrzaniu to podobno norma , nie martwił bym się przy takim przebiegu żeby tam się coś rozszczelniło
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: Silver
hej,
a taki głośniejszy basowy dźwięk nie był czasami przyczyną wypalania D(G)PFa
Zaobserwowałeś może czy obroty nie są podwyższone ?
a taki głośniejszy basowy dźwięk nie był czasami przyczyną wypalania D(G)PFa
Zaobserwowałeś może czy obroty nie są podwyższone ?
-
- Weteran
Nie, on tak zaczął być głośny po trasie na gorąco, ale na drugi dzień już wróciło do normy. Podejrzewam że rozszerzalność cieplna zadziałała, na autostradzie z reguły lecę nonstop 140 kmh więc ma możliwość solidnie się rozgrzać i przepalić.
-
- Weteran
Dzisiaj trochę pojeździłem i znów jest głośniej przy bardziej dynamicznym ruszaniu na ciepłym, hmmm jednak może coś być na rzeczy.
-
- Weteran
Podjechałem dzisiaj na kanał i wszystko gra, zero przedmuchu i śladów, a samochód raz jest głośniejszy przy przegazówce a raz jest normalnie, najbardziej słychać to w garażu jak jest średnio rozgrzany ewidentnie jakby dziura w tłumiku a nic takiego nie ma i pojawia się to losowo ... co dalej szukać?
-
- Weteran
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 GDI 132km Style
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Polar white
Witam też zaobserwowałem przy 4k obrotów 6 bieg i 140km/h przy dodawaniu gazu słyszeć buczenie jak by z układu wydechowego.
-
- Weteran
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 GDI 132km Style
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Polar white
Problem rozwiązany! Okazuję się że obudowa filtra powietrza się otworzyła a silnik załapywał więcej powietrza i stąd ten dżwięk. (Oby tylko takie problemy z nim były
)