Tucson TL
DPF C02F050 a 40/60?

Masz problem z układem wydechowym - Tucson TL? Zapchany DPF lub problemy z GPF - napisz tutaj.
szary
Świeżak
Twój samochód: 2.0 CRDI
Rok produkcji: 2015
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Diesel
Kolor: szary

DPF C02F050 a 40/60?

Post autor: szary » 04 lis 2024, 10:13

Cześć wszystkim! ;)
potrzebuję pomocy w rozszyfrowaniu różnic w DPFach.
w moim TL 2.0 CRDI doszło do uszkodzenia (konsewkwencje zaniedbań olejowych -> turbina -> zaciąg do DPF oleju i w konsewkwencji śmierć)

mój samochód posiadał oryginalnie: C02F050 LE42
na rynku obecnie dostępne są geometrycznie identyncze ale z oznaczneiami: C02F040 oraz C02F060

Czy ktoś z Was zna rożnice pomiędzy 50tkami a 40tkami i 60tkami ? nie chcę przeszczepiać czegoś co doprowadzi do nieharminijnej pracy układu spalania/ spalania/wydechu ;)

z góry dzięki za każdą pomoc!
:)
pozdr
Lukasz

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Polar white
Kontakt:

Re: DPF C02F050 a 40/60?

Post autor: Tucson » 07 lis 2024, 13:32

Temat DPF-ów to faktycznie trochę zagwozdka, szczególnie jeśli różne oznaczenia wyglądają na pierwszy rzut oka identycznie. W Hyundaiu z oznaczeniami C02F050, C02F040 i C02F060 może być tak, że każdy z nich ma lekko inne parametry – np. materiał wkładu, przepustowość czy normy emisji. Nawet jeśli geometrycznie są takie same, drobne różnice mogą wpłynąć na pracę całego układu, a przy CRDI te szczegóły mają znaczenie, zwłaszcza po przejściach z turbiną i olejem, jak u Ciebie.

Wydaje mi się, że najlepiej byłoby podpytać w ASO Hyundai albo u jakiegoś dobrego speca od DPF-ów, któego tutaj póki co u nas na Forum nie ma o ile wiem. Oni powinni mieć wgląd w szczegółowe różnice między tymi oznaczeniami i pomóc dobrać coś, co nie rozwali Ci układu. Niektóre zamienniki działają OK, ale przy większych różnicach możesz ryzykować kłopoty z regeneracją albo ciut inną pracą silnika.

Powodzenia z tematem i daj znać, jak coś uda Ci się dobrać!
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu