Tucson TL
Deszcz i praca wycieraczek w kontekście zaparowania szyb
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Deszcz i praca wycieraczek w kontekście zaparowania szyb
Cześć,
deszcze ciągle padają, a wraz z nimi wracają problemy w moim Tucsonie.
Po pierwsze wycieraczki chodzą jak chcą w trybie auto, raz zbyt późno się włączają, innym razem chodzą jak głupie, gdy już nie trzeba.
ASO raz już sprawdzało i twierdziło, że jest OK. Ale nie jest. Szczególnie, gdy szyba już mocno mokra, że niewiele widać i trzeba ręcznie klikać.
Da się jakoś ten tryb auto wyłączyć?
Kolejna rzecz to zaparowanie szyb. W czasie deszczu wentylacja jakby za słabo działała. Trzeba ręcznie wentylator ustawić, by mocniej wiało. Czasem sam stwierdzi, że jest zaparowane, włączy kontrolkę, ale niewiele to daje.
Ki czort?
deszcze ciągle padają, a wraz z nimi wracają problemy w moim Tucsonie.
Po pierwsze wycieraczki chodzą jak chcą w trybie auto, raz zbyt późno się włączają, innym razem chodzą jak głupie, gdy już nie trzeba.
ASO raz już sprawdzało i twierdziło, że jest OK. Ale nie jest. Szczególnie, gdy szyba już mocno mokra, że niewiele widać i trzeba ręcznie klikać.
Da się jakoś ten tryb auto wyłączyć?
Kolejna rzecz to zaparowanie szyb. W czasie deszczu wentylacja jakby za słabo działała. Trzeba ręcznie wentylator ustawić, by mocniej wiało. Czasem sam stwierdzi, że jest zaparowane, włączy kontrolkę, ale niewiele to daje.
Ki czort?
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 GDI Style 2WD 2018
- Kolor: White Sand
Re: Deszcz i praca wycieraczek w kontekście zaparowania szyb
Wycieraczki w trybie Auto pracują własnym życiem, wcześniej w ix35 miałem to samo, jakbym nie ustawiał, zawsze jest źle, zawsze za wolno. Tryb usuwania pary z szyby działa okey, jedynie mnie irytuje to, że po włączeniu wentylator zawsze pracuje na najwyższych obrotach i zawsze zmniejszam do 2,3 kresek. Oczywiście klima włączona. Ale, że ten tryb sam się włącza to ja tak nie mama.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0 185 4WD Premium
- Kolor: Biały
Cześć, co do pracy wycieraczek, to zauważyłem dziwną rzecz w trybie auto. Tam, gdzie jest wajcha wycieraczek i tryb auto mam też pokrętło ustawienia INTENSYWNOŚCI pracy wycieraczek. I zauważyłem, że jak się ustawi na mocny deszcz, to to niby "auto" działa częściej... I się zastanawiam, czy po prostu czujnik trybu "auto" nie jest 0-1... Czyli włączy wycieraczki, jak wyczuje deszcz, ale już częstotliwość ich działania nie ustawiamy ręcznie? właśnie za pomocą tego pierścienia? Bo jeżeli nie - to po co ten pierścień byłby potrzebny?
Zresztą z instrukcji podobnież wynika: "Czujnik deszczu (...) wykrywa intensywność opadów deszczu i ustawia prawidłowy cykl wybierania. Im intensywniejsze są opady, tym większa jest szybkość wycierana" - i to by świadczyło o pełnym auto w samochodzie... ale następne zdanie: "Gdy przestanie padać deszcz, wycieraczka wyłączy się. Aby zmienić prędkość wycierania, obróć pokrętło regulacji szybkości" - no to albo auto ustawia prędkość, albo my
a i ciekawa rzecz jeszcze. W tejze samej instrukcji mam napisane, ze wycieraczki w trybie auto "po wlaczeniu zaplonu (...) wycieraczki wykonają jeden cykl pracy w celu samodiagnozy systemu". Ja u siebie nie zauwazylem tego, a w trybie pracy AUTO mam caly czas czy u was startuja na dzien dobry wycieraczki?:)
A co do odparowywania.... jezeli masz wersje z climatronikiem, to tam czesto jest funkcja automatycznego odparowywania (ADS bodajże). A w manualnej klimie (i climatroniku) tez czesto wystepuje opcjonalnie funkcja zapobieganiu zaparowania przedniej szyby....
Zresztą z instrukcji podobnież wynika: "Czujnik deszczu (...) wykrywa intensywność opadów deszczu i ustawia prawidłowy cykl wybierania. Im intensywniejsze są opady, tym większa jest szybkość wycierana" - i to by świadczyło o pełnym auto w samochodzie... ale następne zdanie: "Gdy przestanie padać deszcz, wycieraczka wyłączy się. Aby zmienić prędkość wycierania, obróć pokrętło regulacji szybkości" - no to albo auto ustawia prędkość, albo my
a i ciekawa rzecz jeszcze. W tejze samej instrukcji mam napisane, ze wycieraczki w trybie auto "po wlaczeniu zaplonu (...) wycieraczki wykonają jeden cykl pracy w celu samodiagnozy systemu". Ja u siebie nie zauwazylem tego, a w trybie pracy AUTO mam caly czas czy u was startuja na dzien dobry wycieraczki?:)
A co do odparowywania.... jezeli masz wersje z climatronikiem, to tam czesto jest funkcja automatycznego odparowywania (ADS bodajże). A w manualnej klimie (i climatroniku) tez czesto wystepuje opcjonalnie funkcja zapobieganiu zaparowania przedniej szyby....
- rwicik
- Autor
U mnie wycieraczki nie wykonują ruchu w trynie auto po włączeniu zapłonu. To wydaje się słuszne, by nie szły na sucho, gdy nie pada
Pokrętło częstości pracy wycieraczek mam wrażenie, że nie działa w trybie auto.
Odparowanie automatyczne mam, ale działa, gdy jest naprawdę wilgotno, np. po porannym uruchomieniu silnika.
Gdy w czasie deszczu szyba zaczyna lekko parowac, nie zawsze działa i trzeba przestawić nadmuch na szybę lub podkręcić wentylator na wyższe obroty.
Pokrętło częstości pracy wycieraczek mam wrażenie, że nie działa w trybie auto.
Odparowanie automatyczne mam, ale działa, gdy jest naprawdę wilgotno, np. po porannym uruchomieniu silnika.
Gdy w czasie deszczu szyba zaczyna lekko parowac, nie zawsze działa i trzeba przestawić nadmuch na szybę lub podkręcić wentylator na wyższe obroty.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0 185 4WD Premium
- Kolor: Biały
To pytanko zatem - po co ten pierscien jest?:) ja "czuje", ze jak ustale ten pierscien na duzy deszcz, to wycieraczki z wieksza czestotliwoscia dzialaja ale powaznie - po co ten pierscien zatem przy "auto"?:)
A i u mnie te dwa systemy - zapobiegania zaparowaniu i ADS w sumie dzialaja dobrze - nie zdarzylo sie, zebym musial ingerowac (a pada i paruje czesto). Szybko usuwa moze sprawdz czujnik zaparowania czy ok?
ps. co do wycieraczek na sucho - masz absolutnie racje pewnie tryb konroli zalacza sie, gdy czujnik wyczuje wode hehe.... a wystarczylo dopisac wyraz lub dwa w instrukcji....
ps2 ad vocem - wogle wydaje mi się, że instrukcje piszą osoby, które instrukcji nie potrzebują i skracają texty do maximum, a ty się człowieku zastanawiaj kiedyś miałem instrukcję, która brzmiała coś w podobie - FUNKCJA XYZ - aby włączyć wciśnij ON, aby wyłączyć - OFF - ale co to za funkcja, to się już nie chciało napisać
A i u mnie te dwa systemy - zapobiegania zaparowaniu i ADS w sumie dzialaja dobrze - nie zdarzylo sie, zebym musial ingerowac (a pada i paruje czesto). Szybko usuwa moze sprawdz czujnik zaparowania czy ok?
ps. co do wycieraczek na sucho - masz absolutnie racje pewnie tryb konroli zalacza sie, gdy czujnik wyczuje wode hehe.... a wystarczylo dopisac wyraz lub dwa w instrukcji....
ps2 ad vocem - wogle wydaje mi się, że instrukcje piszą osoby, które instrukcji nie potrzebują i skracają texty do maximum, a ty się człowieku zastanawiaj kiedyś miałem instrukcję, która brzmiała coś w podobie - FUNKCJA XYZ - aby włączyć wciśnij ON, aby wyłączyć - OFF - ale co to za funkcja, to się już nie chciało napisać
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
Pierścień działa tylko w pozycji "auto" i ma odpowiadać za czułość czujnika wykrywającego krople deszczu i uruchamiać wycieraczki z większą częstotliwością lub z mniejszą. Niestety teoria teorią, a w praktyce nie działa to idealnie. Kiedyś jeden z forumowiczów pisał, że podejrzewa iż przyczyną jest za mała powierzchnia czujnika na szybie i dlatego reakcja jest słaba. W jego drugim pojeździe czujnik ma prawie dwa razy większą powierzchnię i tam system działa dużo sprawniej.
1.6 T-GDI 4WD Comfort
- Nukem
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: szary mikron
Zgadzam się z Wami panowie, automatyka wycieraczek w Tucsonie, to niestety pełna porażka. Chodzą jak chcą w trybie auto, a kręcenie pierścieniem niewiele pomaga. W moim subiektywnym odczuciu, na 10 przypadków jazdy w średnim deszczu, tylko 2-3 razy mnie zadowalają
W dzień jeszcze jakoś da się przeżyć, ale jazda w nocy w czasie deszczu, to już totalny horror Mogę mieć szybę zalaną wodą, a one nic. Dopiero jak jakiś samochód jedzie z naprzeciwka, i podjedzie na tyle blisko, że rzuci trochę światła na czujnik, to dopiero wtedy łaskawie zareagują. Ale jak zareagują! Będzie 10 lub 15 ciągłych machnięć (niepotrzebnie, za szybko) i znowu zamilkną, aż do następnego nadjeżdżającego samochodu. Jak jadę w nocy w deszczu, to albo sam wycieram pojedynczym machnięciem, albo jadę na ciągłych, bo inaczej się nie da, pełna irytacja
Zabawne, ale 20 lat temu w moim Polonezie Atu Plusie, było najlepsze rozwiązanie w kwestii wycieraczek. Oprócz 5-cio biegowego manuala był czasowy programator z pamięcią od 3 sekund do 2 minut !!! To było genialne i bardzo proste w obsłudze ! 20 LAT TEMU, W POLONEZIE !!!
A jeszcze bardziej zabawne, że to był Polonez pod logiem Daewoo, czyli KOREAŃSKIM !!!
W dzień jeszcze jakoś da się przeżyć, ale jazda w nocy w czasie deszczu, to już totalny horror Mogę mieć szybę zalaną wodą, a one nic. Dopiero jak jakiś samochód jedzie z naprzeciwka, i podjedzie na tyle blisko, że rzuci trochę światła na czujnik, to dopiero wtedy łaskawie zareagują. Ale jak zareagują! Będzie 10 lub 15 ciągłych machnięć (niepotrzebnie, za szybko) i znowu zamilkną, aż do następnego nadjeżdżającego samochodu. Jak jadę w nocy w deszczu, to albo sam wycieram pojedynczym machnięciem, albo jadę na ciągłych, bo inaczej się nie da, pełna irytacja
Zabawne, ale 20 lat temu w moim Polonezie Atu Plusie, było najlepsze rozwiązanie w kwestii wycieraczek. Oprócz 5-cio biegowego manuala był czasowy programator z pamięcią od 3 sekund do 2 minut !!! To było genialne i bardzo proste w obsłudze ! 20 LAT TEMU, W POLONEZIE !!!
A jeszcze bardziej zabawne, że to był Polonez pod logiem Daewoo, czyli KOREAŃSKIM !!!
- rwicik
- Autor
Automat wycieraczek w Tucsonie powinien zostać wyłączony, bo stwarza zagrożenie podczas jazdy zbyt późno włączając wycieraczki, gdy już mało co widać.
Cięgle trzeba ręcznie przełączać, by dodatkowo przetrzeć szybę.
Da się to wyłączyć w ASO?
Cięgle trzeba ręcznie przełączać, by dodatkowo przetrzeć szybę.
Da się to wyłączyć w ASO?
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
Nie sądzę żeby dało się wyłączyć pracę automatyczną. Z założenia fajna funkcja, niestety działa jak działa (w większości przypadków źle). Lepiej byłoby, gdyby tym pokrętłem można było ustawiać kilka stałych częstotliwości pracy wycieraczek (stary sprawdzony sposób, a skuteczny i niezawodny).
1.6 T-GDI 4WD Comfort