Tucson TL
Demontaż bączku drzwi kierowcy Tucson 2020

Masz problem z wnętrzem i jego wyposażeniem - Tucson TL? Napisz tutaj.
Dymar3
Forumowicz
Twój samochód: 1.6gdi Comfort 2wd
Kolor: Biały

Demontaż bączku drzwi kierowcy Tucson 2020

Post autor: Dymar3 » 13 mar 2026, 15:12

Witam.
W dniu dzisiejszym z powodzeniem wymieniłem panel.sterowania szybami co wiązało sie zdemontowana boczku po stronie kierowcy.

Gdy wniosłem do mieszkania cały biczek żeby odkręcić panel sterowania wypadły mi z niego dwie gumki, których za cholere nie mogę slwlozyc spowrotem gdyż nie znam ich.lokalizacji. Przeglądałem zdjecia innych boczków w google i tez nie rozpoznaje gdzie mogły być.

Może Wy pomożecie. Z góry dziękuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Franz
Twórca
Twój samochód: 1.6 GDI Comfort+pakiet NAVI
Kolor: Silky Bronze

Re: Demontaż bączku drzwi kierowcy Tucson 2020

Post autor: Franz » 13 mar 2026, 15:57

Analiza wg AI, może się przyda:)
"Te gumowe podkładki w Hyundaiu Tucsonie (generacja TL, 2015–2020) to maskownice wkrętów montażowych. Ich zadaniem jest estetyczne ukrycie śrub oraz zapobieganie gromadzeniu się tam brudu.
​W boczku drzwi znajdziesz je w dwóch konkretnych miejscach:
​1. Wnęka klamki wewnętrznej
​Spójrz bezpośrednio za klamkę, którą otwierasz drzwi od środka. W głębi tej plastikowej „miseczki” znajduje się prostokątny otwór na śrubę. Te gumki pasują tam idealnie na wcisk.
​2. Uchwyt do zamykania drzwi (podłokietnik)
​Drugie miejsce to dno uchwytu, za który łapiesz, aby przyciągnąć drzwi do siebie. Na samym dnie tej wnęki zazwyczaj znajduje się wkręt – jedna z tych gumek powinna go zakrywać.
​Kilka wskazówek montażowych:
​Kształt ma znaczenie: Zauważ, że gumki mają lekko trapezowaty kształt. Jeśli nie chcą wejść, obróć je o 180 stopni.
​Czystość: Warto przetrzeć wnękę szmatką przed włożeniem gumki, żeby lepiej trzymała się na miejscu i nie wypadła przy trzaskaniu drzwiami.
​Zostały Ci dwa takie elementy – czy wypadły z tych samych drzwi, czy może z przednich i tylnych? Mogę pomóc Ci zlokalizować inne brakujące detale w Twoim Tucsonie, jeśli coś jeszcze wydaje się „nie na miejscu”.

Dymar3
Forumowicz
Twój samochód: 1.6gdi Comfort 2wd
Kolor: Biały

Re: Demontaż bączku drzwi kierowcy Tucson 2020

Post autor: Dymar3 » 13 mar 2026, 16:24

Dziękuję za pomoc ale mimo to nie udało mi sie zlokalizować tych miejsc.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu