Tucson TL
Czynnik chłodniczy klimatyzacji
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson 2,0 STYLE
- Kolor:
Czynnik chłodniczy klimatyzacji
Czy zgłębiał już ktoś ten temat?
tzn. wiadomo ze hyundai rzucił się na niego jako jeden z pierwszych, ale pytanie do tych którzy użytkują Tucsona juz jakis czas - jak to wygląda od strony kosztów eksploatacyjnych w praktyce np. przy pierwszym przeglądzie gwarancyjnym?
tzn. wiadomo ze hyundai rzucił się na niego jako jeden z pierwszych, ale pytanie do tych którzy użytkują Tucsona juz jakis czas - jak to wygląda od strony kosztów eksploatacyjnych w praktyce np. przy pierwszym przeglądzie gwarancyjnym?
16' Tucson STYLE 2,0 POLAR WHITE
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1,6TGDI 230KM, platinuim, sun
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Kolor: Silky bronze
Pszczola26
Trochę za świerze te nasze auta, żeby były w nich problemy ubytkiem czynnika w klimatyzacji. Jednakże nie zmienia to faktu, że zastosowany w naszych autach R-1234yf nie jest tani, a w dodatku skrajnie łatwopalny i toksyczny. Przy zmianie opon w mechanik poiedział mi, że nie ma problemu z wymianą czynnika na R-134a. Ale narazie nie ma się co przejmować, nowe auta nic tylko jeździć 

-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
Re: Czynnik chłodniczy klimatyzacji
Wyczytałem w necie, że zmiana czynnika na R-134a wymaga wymiany oleju w układzie, a to z kolei pociąga za sobą konieczność płukania całego układu. W normalnych warunkach ubytek jest niewielki (w poprzednim samochodzie serwis klimy robiłem co 2 lata i brakowało jakieś 150-200g). Gorzej gdy układ z jakiegoś powodu się rozszczelni. Przedtem napełnienie kosztowało 150-200 zł, teraz to kosz około 1500-2000 zł. 

1.6 T-GDI 4WD Comfort
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1,6TGDI 230KM, platinuim, sun
- Kolor: Silky bronze
Pszczola26
Akurat olej stosowany w klimatyzacji naszych aut jest to ten sam olej, który stosowany do starego czynnika. Na kompresorze jest oznaczenie, że moźe być stosowany stary i nowy czynnik, dochodzi kwestia wymiany krućców do napełniania układu.
- Scooter80
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDI Comfort
- Kolor: Mircon Grey
Panowie z uwagi na to, że to mój pierwszy samochód z klimatyzacją to chciałbym się dowiedzieć jak z głowa z niej korzystać... a dokładniej w zimne dni...
- wąski
- Twórca
- Twój samochód: Hybrid 1.6 230 KM 6-bieg. A/T 4WD PLATINUM
- Napęd 4x4: Tak
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar White
Scooter80 ja cały rok jeżdżę na włączonej klimie. Ogranicza to parowanie szyb oraz powstawanie zagrzybień w układzie nawiewów.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.7 CRDI 141KM 2WD 7DCT
- Kolor:
I to jest słuszna decyzjawąski pisze:Scooter80 ja cały rok jeżdżę na włączonej klimie. Ogranicza to parowanie szyb oraz powstawanie zagrzybień w układzie nawiewów.

SILNIK: 1.7 CRDi 7AT 2WD (141 KM)
- skorul
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1,6 GDI
- Kolor: Phantom Black
Witam. Jestem świeżym posiadaczem Tucsona, w salonie powiedziano mi ,że auto ma stary czynnik,ponadto w necie znalazłem taki tekst : "Hyundai
W ofercie koreańskiego producenta, który w ostatnich latach poczynił ogromne postępy, znajdziemy trzy modele, w których używany jest czynnik HFO-1234yf. Są to: Santa Fe, i30 oraz i10."
W ofercie koreańskiego producenta, który w ostatnich latach poczynił ogromne postępy, znajdziemy trzy modele, w których używany jest czynnik HFO-1234yf. Są to: Santa Fe, i30 oraz i10."
2016 Hyundai Tucson III 1.6 GDI 132KM
Phantom Black
Phantom Black
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Ja mam nowy czynnik niestety.
Ja też, ale ponoć wymiana na stary (jak by co), nie powoduje żadnych problemów, w tym modelu. Prawda to, czy fałsz?
W poprzednich autach (oprócz leciwej już micry córki) nigdy nie musiałem uzupełniać czynnika (nawet 7 lat - zero problemów). W końcu to system podobny do tego z lodówki, a kto uzupełnia czynnik w lodówce? Jeśli nie ma uszkodzeń, to musi działać.
W poprzednich autach (oprócz leciwej już micry córki) nigdy nie musiałem uzupełniać czynnika (nawet 7 lat - zero problemów). W końcu to system podobny do tego z lodówki, a kto uzupełnia czynnik w lodówce? Jeśli nie ma uszkodzeń, to musi działać.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2017, 11:21 przez krisman, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: int.
Powód: int.