Tucson TL
Czujniki TPMS - przekładka kól / programowanie
- kris99
- Forumowicz
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 GDI Style 2WD 2019
- Kolor: White Sand
Czujniki TPMS - przekładka kól / programowanie
Witam
Mam kilka pytań do tych którzy zderzyli się z tematem czujników TPMS
1) czy przy przekładce kół lato/zima istotnym jest aby dana felga z czujnikiem TPMS zawsze była w tym samym miejscu czyli np. prawy przód musi być zawsze PP czy jednak komputer jest w stanie sam rozpoznać (pozycjonowanie) aktualne umieszczenie danego czujnika aby poprawnie wyświetlić jego lokalizacje w menu KP "Ciśnienie opon". W skrócie - czy można mieszać kołami przy wymianie prawo/lewo na krzyż itd.
2) jaki jest sposób komunikacji czujnika z komputerem pokładowym (czy może bluetooth ?)
3) ile max czasu +/- wytrzyma bateria w czujniku i czy da się wymieniać samą baterię czy trzeba wymienić cały czujnik ?
4) czy można np. założyć (dodać w serwisie do komputera) nowy komplet czujników do kół zimowych z felgami i czy komputer może rozpoznać 2 zestawy po 4 TPMS bez każdorazowego programowania ich ?
5) czy warto kupować czujniki (oczywiście ze względu na cenę) na aliexpress jeśli tak to co polecacie firma/link ?
6) czy programowanie nowych czujników jest na tyle skomplikowane - czy musi to wykonać serwis ?
Z góry dzięki za opinie - pytam bo jeszcze jestem "młodym" posiadaczem Tucsona a zima nadchodzi dużymi krokami wiec wolę być zawczasu przygotowany na to co będzie
pozdrawiam i czekam na opinie
Kris
Mam kilka pytań do tych którzy zderzyli się z tematem czujników TPMS
1) czy przy przekładce kół lato/zima istotnym jest aby dana felga z czujnikiem TPMS zawsze była w tym samym miejscu czyli np. prawy przód musi być zawsze PP czy jednak komputer jest w stanie sam rozpoznać (pozycjonowanie) aktualne umieszczenie danego czujnika aby poprawnie wyświetlić jego lokalizacje w menu KP "Ciśnienie opon". W skrócie - czy można mieszać kołami przy wymianie prawo/lewo na krzyż itd.
2) jaki jest sposób komunikacji czujnika z komputerem pokładowym (czy może bluetooth ?)
3) ile max czasu +/- wytrzyma bateria w czujniku i czy da się wymieniać samą baterię czy trzeba wymienić cały czujnik ?
4) czy można np. założyć (dodać w serwisie do komputera) nowy komplet czujników do kół zimowych z felgami i czy komputer może rozpoznać 2 zestawy po 4 TPMS bez każdorazowego programowania ich ?
5) czy warto kupować czujniki (oczywiście ze względu na cenę) na aliexpress jeśli tak to co polecacie firma/link ?
6) czy programowanie nowych czujników jest na tyle skomplikowane - czy musi to wykonać serwis ?
Z góry dzięki za opinie - pytam bo jeszcze jestem "młodym" posiadaczem Tucsona a zima nadchodzi dużymi krokami wiec wolę być zawczasu przygotowany na to co będzie
pozdrawiam i czekam na opinie
Kris
- Nukem
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: szary mikron
Re: Czujniki TPMS - przekładka kól / programowanie
Z oryginalnymi czujnikami, koła można zamieniać, bez programowania. U mnie po zamianie, po pierwszym ruszeniu czujniki potrzebowały trochę więcej czasu zanim pokazały wartości. Normalnie jest to ok. 400-500m, wtedy było chyba ok kilometra. Później już po staremu.
W serwisie powiedzieli, że baterie powinny wytrzymać ok. 5 lat, ale sporo zależy od przebiegu i temperatury otoczenia.
W serwisie powiedzieli, że baterie powinny wytrzymać ok. 5 lat, ale sporo zależy od przebiegu i temperatury otoczenia.
- kris99
- Forumowicz
A jak bym dokupił 2 komplet oryginalnych TPMS na zimówki (pełne kola) to czy od razu je rozpozna czy trzeba je programować ?
- Nukem
- Twórca
OEMy powinien rozpoznać od razu.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
1. Nie jest to istotne. System rozpozna nowe położenie czujników i rozpocznie z nimi pracę.
2. Nie wiem, ale obstawiam że albo właśnie bluetooth lub wifi
3. Bateria wytrzyma od 5 do 8 lat, ale zależy to od warunków ich pracy
4. Można. Nie musisz robić tego w serwisie. System zapamiętuje 2 komplety czujników automatycznie.
5. Nie warto wg mnie. Mogą działać ale jeśli się coś uwali to koszt paru zmian pokryje wątpliwe oszczędności.
6. Zapisanie nowych dzieje się automatycznie - serwis nic nie musi robić
2. Nie wiem, ale obstawiam że albo właśnie bluetooth lub wifi
3. Bateria wytrzyma od 5 do 8 lat, ale zależy to od warunków ich pracy
4. Można. Nie musisz robić tego w serwisie. System zapamiętuje 2 komplety czujników automatycznie.
5. Nie warto wg mnie. Mogą działać ale jeśli się coś uwali to koszt paru zmian pokryje wątpliwe oszczędności.
6. Zapisanie nowych dzieje się automatycznie - serwis nic nie musi robić
- kris99
- Forumowicz
Skoro tak mówicie to dzięki za informacje Panowie
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Kolor: white sand
Co do pytania 1) czy można znać podstawę waszych odpowiedzi ??? Bo to że czujniki pokazały jakąś wartość to jeszcze nie świadczy że "zgrały się" z systemem tak jak zostały zaprogramowane
- Nukem
- Twórca
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi @MOLLY
Komputer wyświetla wskazania ciśnienia na poszczególnych kołach. Jestem absolutnie pewien, że wszystko jest ok, choćby po tym:
1) jestem po 2 sezonach zimowych i 2 letnich. Dwa razy robiłem zamiany miejsc. Zawsze rano jak jest słoneczny dzień, moje auto stoi którymś bokiem do słońca. Raz jednym, raz drugim. ZAWSZE te nagrzane słońcem pokazują na początku wyższe o 0,2 bara od tych co były w cieniu. Wyrównują się dopiero po kilku kilometrach jazdy.
2) ubiegłego lata, zainspirowany powyższym, zrobiłem mały experyment na myjni. Wjechałem z nagrzanymi kołami, wszystkie po 2,8 bara. Lałem zimną wodą przez ok. 2 min na jedno tylne koło. Po wyjeździe trzy koła 2,7 a to mokre 2,4 Później znowu wszystkie się wyrównały.
Komputer wyświetla wskazania ciśnienia na poszczególnych kołach. Jestem absolutnie pewien, że wszystko jest ok, choćby po tym:
1) jestem po 2 sezonach zimowych i 2 letnich. Dwa razy robiłem zamiany miejsc. Zawsze rano jak jest słoneczny dzień, moje auto stoi którymś bokiem do słońca. Raz jednym, raz drugim. ZAWSZE te nagrzane słońcem pokazują na początku wyższe o 0,2 bara od tych co były w cieniu. Wyrównują się dopiero po kilku kilometrach jazdy.
2) ubiegłego lata, zainspirowany powyższym, zrobiłem mały experyment na myjni. Wjechałem z nagrzanymi kołami, wszystkie po 2,8 bara. Lałem zimną wodą przez ok. 2 min na jedno tylne koło. Po wyjeździe trzy koła 2,7 a to mokre 2,4 Później znowu wszystkie się wyrównały.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDi Style fl 2WD+ Krell
- Kolor: Moon Rock
Na przyszłość, więcej tak nie rób, wykrzywisz tarcze i będzie problem.Nukem pisze: ↑22 sie 2019, 21:34
- Nukem
- Twórca
@XSLX, to był skrót myślowy
Nie były rozgrzane od hamowania, tylko od długotrwałej, szybkiej jazdy w upale. Nagrzane były opony, tarcze były zimne
Mam 37 lat, umysł jeszcze sprawny
Nie były rozgrzane od hamowania, tylko od długotrwałej, szybkiej jazdy w upale. Nagrzane były opony, tarcze były zimne
Mam 37 lat, umysł jeszcze sprawny