Tucson NX4
Czujnik deszczu
-
- Świeżak
- Twój samochód: NX4 1.6 GDI
- Rok produkcji: 2023
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark knight
Czujnik deszczu
Witam. Mam wrażenie że po wymianie szyby w moim tucsonie nx4 coś się dzieje z czujnikiem deszczu ponieważ działa, że tak powiem jak sobie chce. Mam wrażenie że jest źle zamocowany ponieważ oprócz oczka kamery widać jakby nie przylegał do szyby. Widać tylko od zewnętrznej strony szyby czarny półksiężyc a reszta kółka czujnika jest biała tak jakby przylegał tylko krawędzią.
Czy ktoś wie jak zdjąć osłonę tego czujnika od wewnątrz i zobaczyć co się dzieje pod osłoną?
Czy ktoś wie jak zdjąć osłonę tego czujnika od wewnątrz i zobaczyć co się dzieje pod osłoną?
- myTucson
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
- Rok produkcji: 2024
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Shadow Gray/Abyss Black
Re: Czujnik deszczu
Przepraszam, nie podpowiem jak zdjąć obudowę, ale tak nawiązując literalnie do tematu, to wg. mnie generalnie te czujniki deszczu reagują niekoniecznie zgodnie z oczekiwaniami użytkownika. I nie mówię tylko o HT, ale ogólnie. Czasem jadąc dość długo podczas opadów o zmiennej intensywności wycieraczki pracują idealnie. A innym razem, w tym samym samochodzie działają jakby nie działały
Nie wiem, ale z moich doświadczeń z automatycznym wycieraczkami wynika, że na tym polu jest jeszcze sporo do poprawy przez inżynierów.

Nie wiem, ale z moich doświadczeń z automatycznym wycieraczkami wynika, że na tym polu jest jeszcze sporo do poprawy przez inżynierów.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.
-
- Świeżak
Wiem, że działa to jak chce ale wydaje mi się że przed wymianą szyby w ASO działała trochę lepiej. Teraz jest tak, że nawet przy prawie zerowej widoczności w czasie deszczu nie zamierza się ruszyć. Zauważyłem że jak postukam w tą plastikową osłonę to czasami zaskoczy i działa dlatego chciałbym tam zajrzeć. A do serwisu nie oddam bo po akcji serwisowej nowy samochód wrócił cały porysowany i uszkodzony. Przy okazji przestrzegam przed jednym z salonów i serwisem w Pile.
- myTucson
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Shadow Gray/Abyss Black
No to faktycznie te opisane objawy to sporo odbiegają od "normalnego", niedoskonałego działania automatycznych wycieraczek. A nie możesz zareklamować tam gdzie montowałeś? Przecież to ewidentnie kwalifikuje się na reklamację - także to co uszkodzili podczas naprawy.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 TGDI 2WD Executive
- Napęd 4x4: Nie
- Kolor: Kulorowy
Z opisu wynika, że czujnik nie dolega do przedniej szyby. Zgłoś reklamację niech poprawią ułożenie czujnika, może jest pęknięty zatrzask - sam bym się nie pchał.
-
- Świeżak
Sprawa uszkodzeń dotarła do prawnika i tam się skończyła ,Serwis ASO wyparł się wszystkiego a na proces sądowy mnie nie stać.
A czy ktoś mógłby zrobić i wstawić zdjęcie jak wygląda ten czujnik (chodzi o przyleganie do szyby) w waszych samochodach . Mógłbym porównać i sprawdzić czy dobrze przylega.
A czy ktoś mógłby zrobić i wstawić zdjęcie jak wygląda ten czujnik (chodzi o przyleganie do szyby) w waszych samochodach . Mógłbym porównać i sprawdzić czy dobrze przylega.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI MHEV
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Biały
Po południu jak nikt inny nie wstawi to wrzucę fotkę.
Skoro z ASO taka batalia, mógłbyś podac co to za serwis? Piła czy Koszalin?
Skoro z ASO taka batalia, mógłbyś podac co to za serwis? Piła czy Koszalin?
-
- Świeżak
Serwis Piła na literę M. Omijać z daleka. Polecam serwis w Słupsku. Ceny o wiele niższe i inne podejście do klienta. Przykładowo pierwszy serwis po roku ok. 400zł. tańszy w Słupsku niż w Pile.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Wersja: TL
- Kolor: Biały
Cześć czekaj czekaj. Kupiłeś auto na osobe fizyczna czy na firme? Bo jak na osobe fizyczna to zgłoś to do UOKiK. Oni ponoć nawet rzeczoznawce mogą przysłać. Ten urząd może im zrobić niezłe wciry. ASO potraktowało Cie z premedytacja liczą, że odpuścisz. Ja uważam, że trzeba jechać z gauganami aby sie nie bogacili na patologii. Temat potrwa ale chyba masz czas.
-
- Świeżak
Dzięki za podpowiedź. Będę musiał spróbować bo nie mam nic do stracenia.
A czy ktoś mógłby wrzucić te fotki o które prosiłem.Chodzi o czujnik deszczu a właściwie o jego przyleganie do szyby.
A czy ktoś mógłby wrzucić te fotki o które prosiłem.Chodzi o czujnik deszczu a właściwie o jego przyleganie do szyby.