Tucson TL
2.0 Crdi - Głośna Praca rozrządu po rozgrzaniu.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson 2.0 CRDi 2015
- Kolor:
2.0 Crdi - Głośna Praca rozrządu po rozgrzaniu.
Witam. Chciałem zapytać czy w waszych maszynach też głośniej słychać rozrząd jak silnik jest rozgrzany i dodamy gazu ( na postoju)
do jakieś 1500 obrotów. Taki metaliczny rzegot.....
U mnie takie coś się pojawiło - serwis kazał obserwować czy się nie nasila ten odgłos...
Dzięki i pozdrawiam
Carol
do jakieś 1500 obrotów. Taki metaliczny rzegot.....
U mnie takie coś się pojawiło - serwis kazał obserwować czy się nie nasila ten odgłos...
Dzięki i pozdrawiam
Carol
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 2016
- Kolor:
Re: 2.0 Crdi - Głośna Praca rozrządu po rozgrzaniu.
Raczej w silniku nie powinno być słychać metalicznego rzegotu... pracownicy ASO z z tego co zauważyłem często lubią odsyłać z kwitkiem i obserwować, proponuje twardo z nimi niech sprawdzają aż znajda.
Ja posiadam ten sam silnik mam przejechane już ok 17 000 km i żadnych podobnych odgłosów nie mam.
Ja posiadam ten sam silnik mam przejechane już ok 17 000 km i żadnych podobnych odgłosów nie mam.
-
- Świeżak
- Kolor:
dokładnie tak jak piszesz... olewają sprawę. u mnie ten rzegot pojawił się przy 24 tyś.
Mistrz hali z Kielc stwierdził, przy tym przebiegu nie powinno być tego odgłosu ale coż... kazali poczekać do pierwszego przeglądu ( chyba, że szybciej się silnik rozleci) i nasłuchiwać... a tak mnie to wk.... wcześniej tylko sobie mruczał fajnie a teraz jak jest ciepły to rzegot..eh.
Apel do innych kolegów - posłuchajcie swoich silników - rozgrzanych i przy około 1500 obrotów najlepiej w jakimś garażu odsunąć okno i nasłuchiwać.
Mistrz hali z Kielc stwierdził, przy tym przebiegu nie powinno być tego odgłosu ale coż... kazali poczekać do pierwszego przeglądu ( chyba, że szybciej się silnik rozleci) i nasłuchiwać... a tak mnie to wk.... wcześniej tylko sobie mruczał fajnie a teraz jak jest ciepły to rzegot..eh.
Apel do innych kolegów - posłuchajcie swoich silników - rozgrzanych i przy około 1500 obrotów najlepiej w jakimś garażu odsunąć okno i nasłuchiwać.
-
- Świeżak
- Kolor:
Bylem dzis w serwisie. . Umowiony zostalem na przeglad rozrzadu czylj silnik do rozebrania. Podejrzany jest napinacz rozrzadu. Podobno IX 35 mialy taki klopot. Zobaczymy.
Też tak pomyślałem.Przy rozgrzanym oleju napinacz nie wybiera luzu. Tylko jeśli już to znali z ix35, to czemu się tym nie zajęli w fazie projektu?
-
- Świeżak
- Kolor:
Coraz glosniej grzechota na cieplym silniku. Na zimnym idealna cisza. Juz jestem umowiony do serwisu na wymianenkompletnego rozrzadu. Moze osluchajcie wasze motorki. .... choc nikomu tego nie zycze...
-
- Świeżak
- Kolor:
Po robocie....... nareszcie cisza i delikatny pomruk diesla...... wyciągnął się łańcuch rozrządu....
Świetna ekipa mechaników do zadań specjalnych i super podejście szefa serwisu z Kielc.
Polecam każdemu ten serwis.
Świetna ekipa mechaników do zadań specjalnych i super podejście szefa serwisu z Kielc.
Polecam każdemu ten serwis.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Super wiadomość. Cieszę się że Twoje auto jest już sprawne i że silnik pracuje tak jak powinien. Happy end.
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
Dobrze, że serwis szybko uwinął się z usterką i znów można cieszyć się samochodem, aczkolwiek martwi mnie trochę żywotność tego elementu
Gdy kupowałem samochód i dowiedziałem się, że rozrząd jest na łańcuchu, to myślałem, że takie rozwiązanie gwarantuje długą i bezawaryjną pracę. A tu taka niespodzianka, tym bardziej jeżeli występowało to już w ix35.
Gdy kupowałem samochód i dowiedziałem się, że rozrząd jest na łańcuchu, to myślałem, że takie rozwiązanie gwarantuje długą i bezawaryjną pracę. A tu taka niespodzianka, tym bardziej jeżeli występowało to już w ix35.
1.6 T-GDI 4WD Comfort
-
- Świeżak
- Kolor:
Widzicie.... Te rozrządy - łańcuchy to już nie to samo co kiedyś... widziałem rozebrany motor więc wiem co mówię - rozrząd jest skomplikowany jak djabli. Tak jak mówili mechanicy - to już nie są stare diesle nie skomplikowane jak kiedyś. te są mocno wysilone i obciążone i to też skraca żywotność łańcucha. Aczkolwiek nie aż tak jak u mnie. Myślę, że po prostu wada materiału i tyle. Miałem pecha.
Ale dzięki moim przejściom z Tajsonem właśnie dziś kupiliśmy do firmy teściowi najbogatszą na rynku SantaFe za takie pieniądze, że śmiech na sali - uprzejmość właściciela Folwarku.
Polecam walczyć w każdej sprawie o swoje.
Ale dzięki moim przejściom z Tajsonem właśnie dziś kupiliśmy do firmy teściowi najbogatszą na rynku SantaFe za takie pieniądze, że śmiech na sali - uprzejmość właściciela Folwarku.
Polecam walczyć w każdej sprawie o swoje.