Tucson NX4
1.6 CRDi Diesel MHEV sprawdź układ wydechowy

Masz problem z układem wydechowym - Tucson NX4? Zapchany DPF lub problemy z GPF - napisz tutaj.
treletek
Świeżak
Twój samochód: 1.6 CRDi MHEV
Rok produkcji: 2021
Napęd 4x4: Nie
Kolor: Srebrny

1.6 CRDi Diesel MHEV sprawdź układ wydechowy

Post autor: treletek » 05 mar 2026, 21:31

Cześć,

niestety od pewnego czasu mam problem z moją tośką. Samochód głównie jeździ na trasie od momentu jak go nabyłem pół roku temu (dotychczas zrobione 7k km łącznie od pierwszego właściciela 67k łącznie) ale od momentu wymiany sondy lambda cyklicznie po około godzinie od ruszenia wyskakuje komunikat "sprawdź układ wydechowy" (w międzyczasie wymienione też wtryski i świece bo z nimi też był problem) i migająca ikona. Samochód jedzie normalnie do 120km/h później wchodzi w tryb awaryjny i mocniej się nie rozpędza. Czy ktoś miał podobny problem ze swoją tośką?

GURZUNG
Świeżak
Twój samochód: Tucson 1.6CRDI 48V HEV platinum
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: NX4
Paliwo: Diesel
Kolor: SZARY

Re: 1.6 CRDi Diesel MHEV sprawdź układ wydechowy

Post autor: GURZUNG » 09 sie 2026, 16:10

Witam! Ja mam podobny problem z trybem awaryjnym przy 120km/h, najpierw pokazał mi błąd P2003 zatkanie DPF, potem P20C9 układ Adblue, a ostatnio P02A4 elktryka wtryskiwacza 3 cylindra. Z dwoma pierwszymi chyba se poradziłem czyszcząc wtryski adblue i zawór EGR, ale dlej wyskakuje błąd P02A4 - wtrysk 3 cylindra? żadna kontrolka się nie zapala. I tu jest moje pytanie czy ktoś miał podobny problem? Czytając o tym błędzie opis jest wielorak np.: wiązka elektry, wtrysk zapchany, czujik MAP,MAF, sonda lamda itd. Dodam że dotyczy 1.6 CRDI 48V MHEV 2024 51tkm. Może ktoś coś podpowie czego szukać.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu