Pojawił się u mnie dziwny problem z wchodzeniem biegów w manualnej skrzyni 1.6 GDI. I obserwuję to tylko w czasie jazdy na autostradzie. Mianowicie biegi przy jeździe w mieście wchodzą gładko ale na autostradzie wczasie dłuższej jazdy pojawia się problem z wbiciem biegów - trzeba użyć dużo siły przy wrzucaniu 4-6. Poprawia sytuację na chwilę kilkukrotne naciśnięcie sprzęgła. Samo sprzęgło mam wrażenie że jest wtedy dość miękkie, nie ma dużego oporu przy wciskaniu. Po powrocie z trasy w mieście jest już ok. Podejrzewam winę sprzęgła, ale dziwne jest, że te objawy pojawiają się tylko przy dużych prędkościach.
Może ktoś miał podobny problem? Trudno będzie jechać z tym do serwisu, bo przejadą się kawałek i stwierdzą, że wszystko jest ok.
Tucson TL
Ciężko wchodzą biegi - skrzynia manualna.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6gdi comfort 2019
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Kolor: Moon Rock
Re: Ciężko wchodzą biegi - skrzynia manualna.
Hej, mam identyczny problem. Poradziłeś sobie z tym u siebie?
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Rok produkcji: 2018
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: czarny
Witam. U mnie ciezko wchodzi wsteczny i pierwszy bieg
-
- Świeżak
- Twój samochód: W trakcie zakupu
- Rok produkcji: 2019
- Kolor: Biały
Czy ktoś z Was rozwiązał problem? Mam podobnie przy jazdach autostradowych sprzęgło zapowietrza się i ciężko wchodzą biegi. Wystarczy odpowietrzyć odpowietrznikiem. Mogę jeździć wkoło komina nic się nie dzieje. Na autostradzie przy dużych prędkościach problem powraca
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6gdi comfort 2019
- Kolor: Moon Rock
Mam dokładnie to samo. Podejrzewam, że winny będzie wysprzęglik. Jak już przyjdzie wiosna i temperatury będą takie, że nie będę marznąć w nieogrzewanym garażu, to zamierzam zrzucić skrzynię i wymienić cały komplet sprzęgła.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort
- Kolor: Biały
może tą ścieżką - chociaż wtedy problem mogłby pojawiać się w całej "gamie" biegów - sprawdźcie "korek" wysprzęglika. u mnie były też problemy ze zmianą biegów i po zgłoszeniu tego przy którymś przegladzie (z jakieś 2 lata temu) wyszło że tam jest wyciek - naprawili w ramach gwarancji, uzupełnili olej w skrzyni (choć to musiałem "lekko wymusić" bo twierdzili że wyciek niewielki i nie trzeba) i od tego czasu jest ok + przy każdej wizycie jest zalecenie żeby to sprawdzać